+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. február 18. kedd, 08:44
Hangcsou városában már működik a rendszer, a kínai kormány pedig országszerte bevezetné azt.

Még egy hete sincs, hogy február 12-én az Alipay – a világ legnagyobb online és mobilfizetési platformja, amelyet az Ant Financial Services Group, a kínai óriás Alibaba Group leányvállalata működtet – bejelentette, a kormánnyal együttműködve új appot indított el a koronavírus megfékezésére.

 

Az egyelőre még csak a Csöcsiang tartomány fővárosában, Hangcsouban működő app, miután regisztrálta a személyi azonosítószámot, egy egészségügyi kérdőív kitöltését kéri, melyben a válaszadó beikszelheti, hogy utazott-e az elmúlt időben Hangcsou határain túlra, illetve minden lehetséges tünetről, mint a heves köhögés vagy a láz, számot ad.

 

Az app ez alapján egy saját, színkódos QR-kódot generál a felhasználónak egészségügyi állapotuk alapján:

 

a piros QR-kódosoknak azt tanácsolják a készítők, hogy két hétig ne menjenek emberek közé, egyúttal rendszeres ellenőrzést is biztosítva számukra

 

a munkahelyi kapcsolattartásra használt és úgyszint az Alibaba által kifejlesztett DingTalk nevű appon keresztül. A sárga QR-kódot kapókra ugyanezek az instrukciók vonatkoznak, csak egy hetes önként vállalt karaténnal, míg a zöld kódosok szabadon mozoghatnak.

 

Az Alipay pedig vasárnap már be is jelentette:

 

az app annyira beválni látszik, hogy a kormánnyal közösen már azon dolgoznak, hogy azt országszerte használni lehessen.

 

Egy ilyesfajta technikai fejlesztés nyilván csak akkor érheti el a kívánt hatást, ha abban az emberek is partnerek. És valóban, mint arról a Reutersnek az érintettek beszámoltak, Hangcsouban az utazási csomópontokon, pályaudvarokon, állomásokon szinte már kötelező jelleggel kérik az embereket, hogy mutassák meg a maguk QR-kódját. Sőt, ezt a procedúrát sokszor még a helyi boltokba és épületekbe való belépés előtt is megkövetelik.

 

Hasonló, a koronavírus detektálását segítő, QR-kódos alkalmazást amúgy már a kínai Messenger, a WeChat is elindított az Állami Fejlesztési- és Reform Bizottság (NDRC) segítségével. (Ez utóbbi állami szerv felel a nemzetgazdaság és a társadalom fejlődésével kapcsolatos stratégiák kidolgozásáért és végrehajtásáért.)

 

Így a WeChat alkalmazáson belül most már – miután a nevükhöz és a személyi igazolványszámukhoz kapcsolt QR-kódot generált nekik az app – lehetőségük van a felhasználóknak valós időben tájékozódni arról, hogy mennyire állnak közeli kapcsolatban olyan emberekkel (például családtagokkal, munkatársakkal, tanulótársakkal), akik bizonyosan vagy nagy valószínűséggel koronavírus-fertőzöttek lehetnek. Az egyelőre még csak a dél-kínai Kuangtung tartomány egy városában, Sencsen területén használt rendszert hamarosan az egész tartományra kiterjeszthetik.

 

Arról, hogy Kínában hogyan élik meg a koronavírus elterjedését, itt közöltünk egy véleménycikket a kínai származású, de Budapesten élő Wang Qiupingtől, míg arról, hogy milyen most kínaiként Budapesten élni, ide kattintva hallgathatod meg az Azonnali podcastjét.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Pixabay

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás