QR-kóddal fékezné meg Kína a koronavírus terjedését

Szerző: Petróczi Rafael
2020.02.18. 08:44

Hangcsou városában már működik a rendszer, a kínai kormány pedig országszerte bevezetné azt.

QR-kóddal fékezné meg Kína a koronavírus terjedését

Még egy hete sincs, hogy február 12-én az Alipay – a világ legnagyobb online és mobilfizetési platformja, amelyet az Ant Financial Services Group, a kínai óriás Alibaba Group leányvállalata működtet – bejelentette, a kormánnyal együttműködve új appot indított el a koronavírus megfékezésére.

Az egyelőre még csak a Csöcsiang tartomány fővárosában, Hangcsouban működő app, miután regisztrálta a személyi azonosítószámot, egy egészségügyi kérdőív kitöltését kéri, melyben a válaszadó beikszelheti, hogy utazott-e az elmúlt időben Hangcsou határain túlra, illetve minden lehetséges tünetről, mint a heves köhögés vagy a láz, számot ad.

Az app ez alapján egy saját, színkódos QR-kódot generál a felhasználónak egészségügyi állapotuk alapján:

a piros QR-kódosoknak azt tanácsolják a készítők, hogy két hétig ne menjenek emberek közé, egyúttal rendszeres ellenőrzést is biztosítva számukra

a munkahelyi kapcsolattartásra használt és úgyszint az Alibaba által kifejlesztett DingTalk nevű appon keresztül. A sárga QR-kódot kapókra ugyanezek az instrukciók vonatkoznak, csak egy hetes önként vállalt karaténnal, míg a zöld kódosok szabadon mozoghatnak.

Az Alipay pedig vasárnap már be is jelentette:

az app annyira beválni látszik, hogy a kormánnyal közösen már azon dolgoznak, hogy azt országszerte használni lehessen.

Egy ilyesfajta technikai fejlesztés nyilván csak akkor érheti el a kívánt hatást, ha abban az emberek is partnerek. És valóban, mint arról a Reutersnek az érintettek beszámoltak, Hangcsouban az utazási csomópontokon, pályaudvarokon, állomásokon szinte már kötelező jelleggel kérik az embereket, hogy mutassák meg a maguk QR-kódját. Sőt, ezt a procedúrát sokszor még a helyi boltokba és épületekbe való belépés előtt is megkövetelik.

Hasonló, a koronavírus detektálását segítő, QR-kódos alkalmazást amúgy már a kínai Messenger, a WeChat is elindított az Állami Fejlesztési- és Reform Bizottság (NDRC) segítségével. (Ez utóbbi állami szerv felel a nemzetgazdaság és a társadalom fejlődésével kapcsolatos stratégiák kidolgozásáért és végrehajtásáért.)

Így a WeChat alkalmazáson belül most már – miután a nevükhöz és a személyi igazolványszámukhoz kapcsolt QR-kódot generált nekik az app – lehetőségük van a felhasználóknak valós időben tájékozódni arról, hogy mennyire állnak közeli kapcsolatban olyan emberekkel (például családtagokkal, munkatársakkal, tanulótársakkal), akik bizonyosan vagy nagy valószínűséggel koronavírus-fertőzöttek lehetnek. Az egyelőre még csak a dél-kínai Kuangtung tartomány egy városában, Sencsen területén használt rendszert hamarosan az egész tartományra kiterjeszthetik.

Arról, hogy Kínában hogyan élik meg a koronavírus elterjedését, itt közöltünk egy véleménycikket a kínai származású, de Budapesten élő Wang Qiupingtől, míg arról, hogy milyen most kínaiként Budapesten élni, ide kattintva hallgathatod meg az Azonnali podcastjét.

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Pixabay

 
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek