+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. február 18. kedd, 08:44
Hangcsou városában már működik a rendszer, a kínai kormány pedig országszerte bevezetné azt.

Még egy hete sincs, hogy február 12-én az Alipay – a világ legnagyobb online és mobilfizetési platformja, amelyet az Ant Financial Services Group, a kínai óriás Alibaba Group leányvállalata működtet – bejelentette, a kormánnyal együttműködve új appot indított el a koronavírus megfékezésére.

 

Az egyelőre még csak a Csöcsiang tartomány fővárosában, Hangcsouban működő app, miután regisztrálta a személyi azonosítószámot, egy egészségügyi kérdőív kitöltését kéri, melyben a válaszadó beikszelheti, hogy utazott-e az elmúlt időben Hangcsou határain túlra, illetve minden lehetséges tünetről, mint a heves köhögés vagy a láz, számot ad.

 

Az app ez alapján egy saját, színkódos QR-kódot generál a felhasználónak egészségügyi állapotuk alapján:

 

a piros QR-kódosoknak azt tanácsolják a készítők, hogy két hétig ne menjenek emberek közé, egyúttal rendszeres ellenőrzést is biztosítva számukra

 

a munkahelyi kapcsolattartásra használt és úgyszint az Alibaba által kifejlesztett DingTalk nevű appon keresztül. A sárga QR-kódot kapókra ugyanezek az instrukciók vonatkoznak, csak egy hetes önként vállalt karaténnal, míg a zöld kódosok szabadon mozoghatnak.

 

Az Alipay pedig vasárnap már be is jelentette:

 

az app annyira beválni látszik, hogy a kormánnyal közösen már azon dolgoznak, hogy azt országszerte használni lehessen.

 

Egy ilyesfajta technikai fejlesztés nyilván csak akkor érheti el a kívánt hatást, ha abban az emberek is partnerek. És valóban, mint arról a Reutersnek az érintettek beszámoltak, Hangcsouban az utazási csomópontokon, pályaudvarokon, állomásokon szinte már kötelező jelleggel kérik az embereket, hogy mutassák meg a maguk QR-kódját. Sőt, ezt a procedúrát sokszor még a helyi boltokba és épületekbe való belépés előtt is megkövetelik.

 

Hasonló, a koronavírus detektálását segítő, QR-kódos alkalmazást amúgy már a kínai Messenger, a WeChat is elindított az Állami Fejlesztési- és Reform Bizottság (NDRC) segítségével. (Ez utóbbi állami szerv felel a nemzetgazdaság és a társadalom fejlődésével kapcsolatos stratégiák kidolgozásáért és végrehajtásáért.)

 

Így a WeChat alkalmazáson belül most már – miután a nevükhöz és a személyi igazolványszámukhoz kapcsolt QR-kódot generált nekik az app – lehetőségük van a felhasználóknak valós időben tájékozódni arról, hogy mennyire állnak közeli kapcsolatban olyan emberekkel (például családtagokkal, munkatársakkal, tanulótársakkal), akik bizonyosan vagy nagy valószínűséggel koronavírus-fertőzöttek lehetnek. Az egyelőre még csak a dél-kínai Kuangtung tartomány egy városában, Sencsen területén használt rendszert hamarosan az egész tartományra kiterjeszthetik.

 

Arról, hogy Kínában hogyan élik meg a koronavírus elterjedését, itt közöltünk egy véleménycikket a kínai származású, de Budapesten élő Wang Qiupingtől, míg arról, hogy milyen most kínaiként Budapesten élni, ide kattintva hallgathatod meg az Azonnali podcastjét.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Pixabay

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás