+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. február 18. kedd, 08:44
Hangcsou városában már működik a rendszer, a kínai kormány pedig országszerte bevezetné azt.

Még egy hete sincs, hogy február 12-én az Alipay – a világ legnagyobb online és mobilfizetési platformja, amelyet az Ant Financial Services Group, a kínai óriás Alibaba Group leányvállalata működtet – bejelentette, a kormánnyal együttműködve új appot indított el a koronavírus megfékezésére.

 

Az egyelőre még csak a Csöcsiang tartomány fővárosában, Hangcsouban működő app, miután regisztrálta a személyi azonosítószámot, egy egészségügyi kérdőív kitöltését kéri, melyben a válaszadó beikszelheti, hogy utazott-e az elmúlt időben Hangcsou határain túlra, illetve minden lehetséges tünetről, mint a heves köhögés vagy a láz, számot ad.

 

Az app ez alapján egy saját, színkódos QR-kódot generál a felhasználónak egészségügyi állapotuk alapján:

 

a piros QR-kódosoknak azt tanácsolják a készítők, hogy két hétig ne menjenek emberek közé, egyúttal rendszeres ellenőrzést is biztosítva számukra

 

a munkahelyi kapcsolattartásra használt és úgyszint az Alibaba által kifejlesztett DingTalk nevű appon keresztül. A sárga QR-kódot kapókra ugyanezek az instrukciók vonatkoznak, csak egy hetes önként vállalt karaténnal, míg a zöld kódosok szabadon mozoghatnak.

 

Az Alipay pedig vasárnap már be is jelentette:

 

az app annyira beválni látszik, hogy a kormánnyal közösen már azon dolgoznak, hogy azt országszerte használni lehessen.

 

Egy ilyesfajta technikai fejlesztés nyilván csak akkor érheti el a kívánt hatást, ha abban az emberek is partnerek. És valóban, mint arról a Reutersnek az érintettek beszámoltak, Hangcsouban az utazási csomópontokon, pályaudvarokon, állomásokon szinte már kötelező jelleggel kérik az embereket, hogy mutassák meg a maguk QR-kódját. Sőt, ezt a procedúrát sokszor még a helyi boltokba és épületekbe való belépés előtt is megkövetelik.

 

Hasonló, a koronavírus detektálását segítő, QR-kódos alkalmazást amúgy már a kínai Messenger, a WeChat is elindított az Állami Fejlesztési- és Reform Bizottság (NDRC) segítségével. (Ez utóbbi állami szerv felel a nemzetgazdaság és a társadalom fejlődésével kapcsolatos stratégiák kidolgozásáért és végrehajtásáért.)

 

Így a WeChat alkalmazáson belül most már – miután a nevükhöz és a személyi igazolványszámukhoz kapcsolt QR-kódot generált nekik az app – lehetőségük van a felhasználóknak valós időben tájékozódni arról, hogy mennyire állnak közeli kapcsolatban olyan emberekkel (például családtagokkal, munkatársakkal, tanulótársakkal), akik bizonyosan vagy nagy valószínűséggel koronavírus-fertőzöttek lehetnek. Az egyelőre még csak a dél-kínai Kuangtung tartomány egy városában, Sencsen területén használt rendszert hamarosan az egész tartományra kiterjeszthetik.

 

Arról, hogy Kínában hogyan élik meg a koronavírus elterjedését, itt közöltünk egy véleménycikket a kínai származású, de Budapesten élő Wang Qiupingtől, míg arról, hogy milyen most kínaiként Budapesten élni, ide kattintva hallgathatod meg az Azonnali podcastjét.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Pixabay

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás