Már a német legfelsőbb bíróság tárgyalja a két katona ügyét, akik nem hajlandók magukat beoltatni

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.02. 19:15

A Bundeswehr saját szabályai mérkőznek meg a testi önrendelkezéssel az országban, ahol pár hónap alatt bukott el szinte teljesen a kötelező covid elleni védőoltás gondolata.

Már a német legfelsőbb bíróság tárgyalja a két katona ügyét, akik nem hajlandók magukat beoltatni

Németország jelentős része izgatottan figyeli a legfelsőbb közgazgatási bíróságot a napokban, ugyanis megkezték a tanácskozást hétfőn a német hadsereg kötelező koronavírus elleni védőoltásával kapcsolatban. Az apropót két katonatiszt szolgáltatta, akik nem voltak hajlandóak beoltatni magukat annak ellenére, hogy november óta elvileg a teljes Bundeswehrnek kötelező beoltatnia magát, még tartalékosoknak is.

A két tiszt a német törvényekben is foglalt testi önrendelkezésre hivatkozva tagadta meg a védőoltások felvételét: úgy vélik, hogy a COVID-19 elleni vakcina nem akadályozza meg a betegség továbbterjedését, és nem akadályozza meg, hogy a kapott személy megfertőződjön vagy megbetegedjen, de abba is belementek, valójában nem bizonyított, hogy a védőoltás csökkenti a betegséggel járó súlyos megbetegedések esélyét.

A két tiszt külön kiemelte az új típusú mRNS-oltások körüli vélt problémákat is (ilyen a Pfizer vagy a Moderna is, a nálunk is ismert kritikák szerint problémásak ezekkel kapcsolatban a nem kutatott hosszútávú mellékhatások és egyéb következmények).

Bár a tisztek állításait orvosi tanulmányok sokasága cáfolja a hosszútávú mellékhatásokkal kapcsolatban, ahogy ez látható, nem volt számukra elég.

A Honvédelmi Minisztérium álláspontja szerint a testi önrendelkezéshez való jogot a tisztek esetében felülírja a német katonai törvényben rögzített jó egészségi állapot fenntartásának kötelezettsége.

A törvény értelmében a katonának el kell fogadnia minden olyan intézkedést, amely a fertőző betegségek megelőzését vagy leküzdését szolgálja, vagy biztosítja a katonai feladatok ellátására való alkalmasságát.

Tehát innentől az a kérdés, elfogadja-e a bíróság ilyennek a koronavírus elleni védőoltást. A Minisztérium érvelésében az áll, annak ellenére, hogy nem nyújt teljes védelmet a vakcina, gátolja a betegség továbbterjedését, és csökkenti a megfertőződés vagy a súlyos betegség elszenvedésének esélyét is.

Tehát szerintük a nem beoltatni magukat egyenesen kötelezettségszegés.

A német honvédség egyébként jól át van oltva, az állomány 94 százaléka már túlvan rajta, a külföldön szolgálók esetében pedig 100 százalék ez az arány. 

A Deutsche Welle kiemelte, nem valószínű, hogy már a mai nap ítélet születik.

Az eset újra felhívta a figyelmet a kötelező védőoltások kérdésére: februárban még úgy tűnt, általánosan kötelezővé teszik Németországban a 18 év felettiek részére, de a kezedeményezéshez sehogy nem sikerült többséget szerezni, ezért módosították a 60 év felettekre. Ez már eljutott a német parlamentig, április elején viszont leszavazták 378 nem szavazattal, 296 igen szavazat és 9 tartózkodás mellett.

A kormányt alkotó három pártból szociáldemokraták és zöldek többsége a javaslat mellett volt, de a liberálisok 92 képviselőjéből 79 mondott nemet, hozzásegítve Olaf Scholzot az első komolyabb vereségéhez.

Ezért tehát a honvédség mellett tulajdonképpen csak a német egészségügyi dolgozók számára maradt kötelező a védőoltás Németországban.

KIEMELT KÉP: huntlh / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek