+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 11. péntek, 19:33
Napi négyezres esetszám után az izraeli kormány csütörtökön úgy döntött, hogy szeptember 18-tól október elejéig teljes lockdownt vezetnek be. A hosszabbítás attól függ, hogy a drasztikus intézkedés hoz-e majd eredményt.

Csak csütörtökön több, mint 4000 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Izraelben. Izraelben a legtöbb kórház már jelenleg is az eddigi kapacitásai felett fogad, illetve lát el koronavírusos betegeket, számos kórház 100 százalék feletti kihasználtságról számolt be.

 

A jelenlegi számok meghaladják az eddigi legsúlyosabb helyzetet, június elejét, amikor napi ezer új fertőzésről számoltak be.

 

A helyzet súlyosságára tekintettel a Benjamin Netanjahu vezette kormány már csütörtökön egy rendkívüli ülésén egy háromlépcsős lockdown-tervet fogadott el – ennek értelmében Izrael lesz az első ország a világon, amely a kínai koronavírus-járvány második hullámában megkezdi a lezárásokat.

 

Szeptember 18-tól október elsejéig minden oktatási intézmény, étterem, bolt, üzlet bezár.

 

Emellett majdnem teljes kijárási tilalom lesz, ugyanis

 

a lakhelyet nem lehet fél kilométernél távolabb elhagyni.

 

Az alapvető szolgáltatások kivételével ebben az időszakban Izraelben leáll az élet és a gazdaság. A nyilvános imákra is csak rendkívüli engedéllyel kerülhet sor.

 

Ha ezek a nagyon szigorú intézkedések eredményre vezetnek, tehát csökkeni kezd jelentősen a napi esetszám, október első két hetében már beindulhatnak a lazítások: például az üzletek a korábbi tevékenységük és nyitvatartásuk 30 százalékában újra kinyithatnak, valamint a mozgásszabadság korlátai is enyhülnének, bár az adott várost továbbra sem lehetne elhagyni. Ami mindenképpen ebben a szakaszban is fennmarad, az az iskolák és éttermek lezárása.

 

A harmadik szakasz október második hetétől indulna – ennek lényege, hogy regionálisan vezetnének be enyhítéseket vagy szigorításokat. Az országot az esetszámok alapján vörös, sárga és zöld zónára osztanák: a zöld zóna felszabadulna a lockdown alól, a sárgában megmaradnának az addigi intézkedések, a vörös zónában pedig – ahova más zónából nem is lehetne beutazni – további szigorítások lépnének életbe.

 

A korlátozásokra azért is kerül sor, mert szeptember 18 és 20 között van a zsidó újévünnep, a Rós ha-sána, amit nemcsak vallási, hanem családi összejövetelek is szoktak kísérni.

 

Eközben Izraelben is folynak a kutatások az oltóanyag kapcsán. A kínai XinhuaNet információi szerint egy izraeli labor október végén száz önkéntessel megkezdi egy oltóanyag emberi tesztelését.

 

FOTÓ: Benjamin Netanjahu a Siratófalnál / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

Közben a lakhatási támogatások 90 százaléka jómódú családokhoz kerül. Interjú a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezetőjével.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás