Izrael a világ minden pontján beoltatja a holokauszttúlélőket

Szerző: Techet Péter
2021.01.13. 13:18

Izrael olyan jól halad a kínai koronavírus elleni oltásban, hogy a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu bejelentette: mivel még a tavasz vége előtt sikerülni fog a lakosság átoltottsága, megkezdik a világ bármely pontján élő holokauszttúlélők beoltását is.

Izrael a világ minden pontján beoltatja a holokauszttúlélőket

Mivel az izraeli kormány – ellentétben például az Európai Unió vezetésével – hamarabb kötött le az országa számára az akkor még nem is jóváhagyott oltóanyagokból jelentős mennyiségeket, a közel-keleti ország már december 19-én meg tudta kezdeni az oltást –

január 13-ig pedig már majdnem a lakosság egynegyedét beoltották a kínai koronavírus ellen.

Összehasonlításképpen: Németországban január 13-ig a lakosság egy százalékát se oltották még be. Ez azt is jelenti, hogy Izraelben három hét alatt sikerült majdnem a lakosság több, mint 22 százalékát elérni, tehát még háromszor három hétre lehet szükség, amíg mindenkit átoltanak. (A sikeres izraeli oltási programról itt lehet részletesen olvasni.)

Izrael éppen ezért most már a zsidó diaszpórára is gondol az oltási tervezésében. Omer Yankelevich, diaszpóraügyi miniszter kedden bejelentette: az izraeli állam szeretné a világ bármely pontján élő holokauszttúlélőket is beoltani, ennek érdekében a ShalomCorps karitatív szervezetet bízta meg, hogy dolgozza ki ennek részletes terveit. A jobbközép Kék-Fehér Szövetséghez tartozó miniszter elmondta:

az egyes országokban szeretnének oltási pontokat felállítani, az oltóanyagot Izrael venné, ahogy az oltásokat is Izraelből beutazó orvosok, ápolók adnák be.

OMER YANKELEVITCH ORTODOX NŐKÉNT TAGJA NETANJAHU KORMÁNYÁNAK. A JOGÁSZ VÉGZETTSÉGŰ POLITIKUS A JOBBKÖZÉP KÉK-FEHÉREKHEZ TARTOZIK. FOTÓ: OY / FB

Yankelevich, aki az első haredim (azaz ortodox) nő egy izraeli kormányban, úgy véli: Izrael kötelessége gondoskodni a holokauszttúlélőkről, akik sokszor olyan országokban élnek, ahol nem megfelelő az oltási program. A miniszter adományokra is számít a programhoz, valamint jelezte: noha Izrael a saját készleteiből is fog adni, ez semmiképpen nem fogja az izraeli oltási folyamatot lelassítani.

NYITÓKÉP: A mainzi BioNTech cég által kifejlesztett BNT-162 hatóanyag / Twitter, BioNTech

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek