+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 13. szerda, 13:18
Izrael olyan jól halad a kínai koronavírus elleni oltásban, hogy a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu bejelentette: mivel még a tavasz vége előtt sikerülni fog a lakosság átoltottsága, megkezdik a világ bármely pontján élő holokauszttúlélők beoltását is.

Mivel az izraeli kormány – ellentétben például az Európai Unió vezetésével – hamarabb kötött le az országa számára az akkor még nem is jóváhagyott oltóanyagokból jelentős mennyiségeket, a közel-keleti ország már december 19-én meg tudta kezdeni az oltást –

 

január 13-ig pedig már majdnem a lakosság egynegyedét beoltották a kínai koronavírus ellen.

 

Összehasonlításképpen: Németországban január 13-ig a lakosság egy százalékát se oltották még be. Ez azt is jelenti, hogy Izraelben három hét alatt sikerült majdnem a lakosság több, mint 22 százalékát elérni, tehát még háromszor három hétre lehet szükség, amíg mindenkit átoltanak. (A sikeres izraeli oltási programról itt lehet részletesen olvasni.)

 

Izrael éppen ezért most már a zsidó diaszpórára is gondol az oltási tervezésében. Omer Yankelevich, diaszpóraügyi miniszter kedden bejelentette: az izraeli állam szeretné a világ bármely pontján élő holokauszttúlélőket is beoltani, ennek érdekében a ShalomCorps karitatív szervezetet bízta meg, hogy dolgozza ki ennek részletes terveit. A jobbközép Kék-Fehér Szövetséghez tartozó miniszter elmondta:

 

az egyes országokban szeretnének oltási pontokat felállítani, az oltóanyagot Izrael venné, ahogy az oltásokat is Izraelből beutazó orvosok, ápolók adnák be.

 

OMER YANKELEVITCH ORTODOX NŐKÉNT TAGJA NETANJAHU KORMÁNYÁNAK. A JOGÁSZ VÉGZETTSÉGŰ POLITIKUS A JOBBKÖZÉP KÉK-FEHÉREKHEZ TARTOZIK. FOTÓ: OY / FB

 

Yankelevich, aki az első haredim (azaz ortodox) nő egy izraeli kormányban, úgy véli: Izrael kötelessége gondoskodni a holokauszttúlélőkről, akik sokszor olyan országokban élnek, ahol nem megfelelő az oltási program. A miniszter adományokra is számít a programhoz, valamint jelezte: noha Izrael a saját készleteiből is fog adni, ez semmiképpen nem fogja az izraeli oltási folyamatot lelassítani.

 

NYITÓKÉP: A mainzi BioNTech cég által kifejlesztett BNT-162 hatóanyag / Twitter, BioNTech

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás