Élőben közvetítette volna eutanáziáját egy francia férfi, de a Facebook letiltotta

Szerző: Galavits Patrik
2020.09.06. 14:33

Alain Cocq akciójával az aktív eutanázia mellett akart tüntetni, de a Facebook attól tart, a videó túlságosan megrázó és öncsonkításra buzdító lehet.

Élőben közvetítette volna eutanáziáját egy francia férfi, de a Facebook letiltotta

A dijoni Alain Cocq 34 éve szenved egy ritka és gyógyíthatatlan degeneratív betegségtől. Napokkal ezelőtt úgy döntött, nem vesz magához több ételt és italt, valamint a gyógyszereit sem szedi be, mert meg akar halni.

Halálával egyben azt is szeretné elérni, hogy Franciaországban legalizálják az aktív eutanáziát. Ezért akarta utolsó óráit élő Facebook-videóban közvetíteni – írja a The Guardian.

ALAIN COCQ 2019-BEN FOTÓ: ALAIN COCQ / FACEBOOK

Nem enged a Facebook

„Tiszteletben tartjuk Alain döntését, amellyel fontos témára szeretné felhívni a figyelmet, de szakértők tanácsára nem engedélyezzük neki élő videók indítását a profilján,

mert öngyilkossági kísérletek közvetítése megrázó lehet, és másokat akár önsebzésre is késztethet”

– indokolta a Facebook közleményében, miért nem engedik a felületükön közvetíteni Cocq halálát.

Az 57 éves férfi eredetileg szombat reggeltől akarta közvetíteteni haláltusáját. A közösségi média döntése után azt mondta, más utat fog találni, hogy ezt megtehesse.

„Elfogyasztottam az utolsó ételem. Még egyszer utoljára iszom az egészségetekre. A megszabadulásba vezető út most kezdődik, és higgyétek el: boldog vagyok. Felkészültem és megbékéltem”

– búcsúzott Cocq egy pénteki videójában.

Gepostet von Alain Cocq am Freitag, 4. September 2020

Macronnak is üzent

Cocq egyébként Emmanuel Macron francia elnöktől is kérte, hogy aktív eutanázia segítségével távozhasson az élők sorából, de az államfő – mivel nincs is ilyen jogosítványa – nem tehetett érte semmit.

„Nem állok a törvények felett, ezért nem teljesíthetem a kérését. Ön aktív segítséget szeretne kapni a halálához, ez pedig jelenleg nem engedélyezett Franciaországban” – fogalmazott Macron.

Bár Coqc nem kaphatott engedélyt az aktív eutanáziára, a figyelmet sikerült a megosztó témára felhívnia hazájában. Franciaországban – főként a katolikus egyház nyomására – egyelőre nem engedélyezett az aktív eutanázia, ugyanakkor több szomszédos állam – Belgium, Hollandia és Svájc – bizonyos feltételek esetén már legalizálta azt.

NYITÓKÉP: Mark Zuckerberg FOTÓ: Anthony Quintano / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek