Olaszországban megtörtént az első állami asszisztenciával kísért öngyilkosság

2022.06.17. 11:16

Ez volt az első legális aktív eutanázia az ország történetében.

Olaszországban megtörtént az első állami asszisztenciával kísért öngyilkosság

Egy 44 éves férfi, aki 12 évvel ezelőtt autóbalesetben lebénult, csütörtökön vetett véget az életének Olaszország első orvosi asszisztenciával végrehajtott öngyilkossága során - írta meg a Politico.

A férfi otthonában halt meg, miután önkezével beadott magának egy halálos gyógyszert

- közölte az eutanázia legalizálásáért küzdő Luca Coscioni Egyesület.

Az asszisztált öngyilkosság jogszerűsége továbbra is kényes kérdés Olaszországban, ahol a nagy népszerűségnek örvendő római katolikus egyház és számos politikus is ellenzi.

Az ország alkotmánybíróságának 2019-es döntése szerint az eutanázia megengedett, ha a beteg ítélőképességének teljes bírtokában van és gyógyíthatatlan, fájdalmas betegségben szenved, ezzel legalizálva azt a gyakorlatban.

A Luca Coscioni Egyesület a férfi nevét - Federico Carboni - halála után, kérésének megfelelően hozta nyilvánosságra. Carboni hosszas jogi csatát vívott az eutanáziához való hozzáférésért, amíg 2021 novemberében zöld utat nem kapott a regionális egészségügyi hatóságoktól.

Mindent megtettem azért, hogy a lehető legjobban tudjak élni, megpróbáltam a lehető legjobban felépülni a fogyatékosságomból, de most már mind mentálisan, mind fizikailag az erőm végére értem - hangzottak Carboni utolsó szavai a Luca Coscioni Egyesület szerint.

Az Európai Unióban az aktív eutanázia jelenleg Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban megengedett.

NYITÓKÉP: Unsplash

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek