Az olasz energiaminiszter szerint jó lenne ideiglenesen mégis rubelben fizetni a gázért

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.02. 17:44

Az Unió álláspontja világos, bár ezt például Magyarország is megkerüli.

Az olasz energiaminiszter szerint jó lenne ideiglenesen mégis rubelben fizetni a gázért

Ideiglenesen lehetővé kell tenni az európai energiavállalatok számára, hogy teljesítsék az orosz követeléseket, hogy rubelben fizessenek a gázért – mondta Roberto Cingolani, az energiabiztonságért felelős olasz miniszter. 

„Jó lenne legalább néhány hónapig, ha lehetővé tennénk a cégeknek a rubelben történő fizetést, de közben megértjük a jogi keretet és a következményeket”

mondta a politikus a Politicónak.

Mindeközben Róma az orosz gáz esetleges leállítására készül energiatakarékossági intézkedésekkel de  hosszabb ideig tartják üzemben a széntüzelésű erőműveket is.

A Kreml az orosz valuta értékének növelése érdekében felszólította az „ellenséges országokat” és az energiavállalatokat, hogy rubelben fizessenek a gázért.

Az orosz álláspont szerint cégeknek euró- és rubelszámlákat kellene nyitniuk az orosz Gazprombanknál, és az oroszok csak a rubel letétbe helyezése után tekintenék befejezettnek a gázfizetést.

Az Európai Bizottság figyelmeztette a vállalatokat, hogy ne nyissanak rubelben denominált számlákat, mondván, hogy ezzel megsértenék az Oroszországgal szemben Ukrajna megszállása miatt kiszabott szankciókat. Útmutatója szerint a közszolgáltatók fizethetnek euróban – és a meglévő szerződések szerint az ilyen fizetés véglegesnek minősül –, majd Oroszország később átválthatja ezeket rubelekre.

Az olasz fél áprilisban még azt mondta, készek megtagadni a Gazprom követeléseit, ha az Unió szerint jogsértő.

A magyar kormány egyébként talált sajátos kibúvót a helyzetből: maga a kormány euróban utal, de Szijjártó Péter nemrég elárulta, hogy azt a bankban váltják át rubelre, ezért az orosz fél már úgy kapja meg.

KIEMELT KÉP: Ghirla / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek