+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. szeptember 5. szombat, 09:27
Tokaj-Hegyalja minden reményével, kudarcával és ezek gyökereivel lényegében maga a rendszerváltás utáni magyar történelem. Szerencsére van kiút ebből.

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Tokaj-Hegyaljáról írni nem könnyű. Valószínűleg ottani termelőnek lenni sem az. Ez az a borvidék, amit mindenki ismerni vél, amit egyszerre kötelező szeretni és egy kicsit leszólni, ami soha nem tud olyan lenni, mint amilyennek látni/láttatni akarjuk. 

 

Tokaj-Hegyalja egyszerre óriási lehetőség, de egyszerre óriási kudarc is. Ott vannak a világ legjobb édesborai, de szinte lehetetlen eladni őket, hiszen ezen borok piaca évről évre zsugorodik. Itt született meg a világ első dűlőklasszifikációs besorolása (a legnagyobb borvidékek a világon mindenhol valami ilyesmire építenek), de leginkább anyagi érdekekből alig akar valaki tudomást venni róla. A dűlőklasszifikáción fellelkesülve számos termelő kezdett bele száraz csúcsfurmintok készítésébe, de odáig tolták már az áraikat, hogy csak nagyon ritkán versenyképesek. Gyönyörű a táj, vannak jó éttermek és szállások, csak hát közelebb az ukrán határ, mint Budapest, és #tó sincs a környéken. Töménytelen mennyiségű állami pénz érkezik a borvidékre, de alig látszik belőle valami. Számos politikus és üzletember belevágta már a fejszéjét Tokaj megváltásába, aztán ment is mind haza. 

 

Tokaj-Hegyalja minden reményével, kudarcával és ezek gyökerével lényegében maga a rendszerváltás utáni magyar történelem.

 

A csodavárás, a rengeteg elcseszett lehetőség, a mindenáron tenni akarás, a kapkodás, a kinyilatkoztatások, a kevesek számára elérhető és nyilvánvaló csúcsminőség, a nyugati befektetők kezdeti lelkesedése, majd mai büszke maradása, az évtizedek óta állandó, az inflációt és az euró-forint árfolyamot nem ismerő szőlőfelvásárlási ár, a piactorzító állami beavatkozás, a helyi párhuzamos társadalmak, az elvándorlás, a politikához való törleszkedés, aztán a politikai szereplők törleszkedése a borászokhoz, ráadásul mindennek részben Trianon az oka. Meg a mindenkori béna kormányok.

 

Az aszút kéne nyomni és eladni, mert azon van akkora haszon, hogy jusson belőle fejlesztésekre és érdemi bérekre, de nem veszik. A dűlős csúcsborokat is kéne nyomni, mert ezeken keresztül válik igazán felismerhetővé a külföldi borértők számára, hogy mennyire sokszínű borvidékről van szó – ezért is az a neve, hogy Tokaj-Hegyalja: a löszös tokaji Kopasz-hegy és a vulkanikus Zemplén, a hegyalja –, de oda meg vagy nem, vagy csak alig jut el a bor, ráadásul olyan borvidékekkel kell versenyezni, ahol ezt nem ma kezdték. A helyi turizmust kellene nyomni, de egy hétfő reggel nemrég másfél órán keresztül kerestem olyan helyet a borvidéken, ahol adnak reggelit, a zéró tolerancia országában borvidéki tömegközlekedés pedig gyakorlatilag nincs.

 

Szóval nehéz ez.

 

Aztán mikor megkóstol valaki egy jó tokajit, hirtelen kilép a Tokaj-depresszióból, és elkezd lelkesedni. Tokajért, az országért, mindenért.

 

Nekem legutóbb a Sauska tokaji brut pezsgőjével volt ilyen élményem: igen, a nagyközönség számára főleg a rozéiról, villányi vöröseiről és a nébihes botrányáról ismert birtoknak van tokaji kirendeltsége is, nem is akármilyen. Noha a kis magyar boros világban a dolgok természete szerint rendre előkerül valaki, hogy irányt szabjon a borvidéknek, egy biztos: aki kitalálta, hogy készüljenek itt pezsgők, nagyon jót tett a fogyasztókkal. Furmint az alapja, van benne hárslevelű és egy kis chardonnay, mindez hibátlan buborékokkal. Annyira rendben van, hogy – tömeggyártott pécsi pezsgő hiányában – még az ország átellenes pontján is ezt ittuk szüret közben. És milyen jól tettük!

 

10-es skálán? 6,5 pont

Mennyibe kerül? 3890-4400 Ft

Hol kapható? Lidl, Bortársaság

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás