+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. augusztus 26. szerda, 12:00
Az EU ír kereskedelmi biztosa, Phil Hogan igazi nagykutya az uniós politikában, most mégis magasról bukott, miután kiderült róla: a karanténszabályokat megszegve vacsorázott egyet nyolcvan emberrel egy előkelő golfklubban. Az ír politikai vezetés már kihátrált mögüle; inkább magától mondott le, mielőtt Ursula von der Leyen rúgja ki. De miért kellett Hogannel vezéráldozatot hozni?

Egyre mélyebbre ássa magát Írország kereskedelmi EU-biztosa: Phil Hoganről még múlt szerdán derült ki, hogy egy golfklub vacsoráján vett részt további nyolcvan ember, köztük magasrangú politikusok társaságában, mostanra pedig kiderült róla, hogy a Belgiumból hazatérőkre vonatkozó karanténszabályokat is megszegte – írja a Politico.

 

Hogan igazi politikai veteránnak számít Írországban, ő ugyanis azon kevesek egyike, aki a Juncker-bizottságban kapott biztosi székét át tudta menteni a von der Leyen-bizottságra is: 2014 és 2019 között mezőgazdasági, most pedig kereskedelmi biztosként dolgozik, mindkettő elég befolyásos posztnak számít a Bizottságon belül. Csillaga olyannyira felfelé ívelt, hogy még a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elnöki posztjára is pályázott, aztán ettől végül visszalépett.

 

Most viszont Hogannek a politikai túlélésért kell küzdenie, hiszen Ursula von der Leyen bizalmát hamar elveszítheti – és nem úgy tűnik, hogy az ír kormány is hangosan beállna mögé.

 

De miért is akadtak ki ennyire az írek egy egyszerű golfvacsorán?

 

Ahogyan arról már az Azonnalin is írtunk, egyszerűen azért, mert a golfvacsora résztvevői – magasrangú politikusok, szenátorok, Hogan mint EU-biztos, egy azóta már lemondott mezőgazdasági miniszter, egy legfelsőbb bírósági bíra, meg még sokan mások – megsértették az ír koronavírus-szabályozásokat. Írországban 50 fő feletti rendezvényeket továbbra sem szabad ugyanis tartani, a vacsorára meghívott vendégek listáján viszont ennél jóval többen voltak. Ezt onnan is tudjuk, hogy az egyik ír hírportál, az Irish Examiner nyilvánosságra hozta a vendégek listáját, óriási magyarázkodásra kényszerítve sok politikust.

 

Ez azért is nagyon kényes téma, mert az íreknek nagyon szigorú szabályozásokat kell betartaniuk a koronavírus ellen – köztük olyanokat, amelyeket egy nappal az ominózus vacsora előtt, múlt kedden léptettek életbe. Így például egy éttermi asztalnál legfeljebb hat ember ülhet, és maximum három háztartásból:

 

vagyis egy nyolcfős baráti társaság már semmiképpen sem mehet el együtt sörözni.

 

Az előkelő vacsora szervezői pedig úgy próbáltak megfelelni a maximum ötven fős létszámkorlátnak, hogy a résztvevőket két részre osztották volna, ez viszont végül mégsem történt meg, a több, mint nyolcvan embert egy terembe terelték be.

 

Kétszeresen is szabályt szegett

 

Magyarországról nézve persze – ahol a focimeccseken nem terjed a koronavírus, Dzsudzsák Balázs pedig a diplomataútlevele miatt kerülheti ki a karantént, és így bandázhat a miniszterelnökkel Budapesten – mindez piti ügynek tűnik, Hogan mégis hosszas magyarázkodásra kényszerült. Nem véletlenül, miután Micheál Martin miniszterelnök múlt pénteken töredelmes bocsánatkérésre szólította fel a politikust, és koalíciós partnere, a miniszterelnök-helyettes Leo Varadkar is kiemelte:

 

Hogannek el kéne gondolkoznia azon, hogy távozzon a kereskedelmi biztosi posztról.

 

Hogan tehát nem győzött bocsánatot kérni: „különösen a csodálatos egészségügyi dolgozóktól, akik nap mint nap kockára teszik az életüket a Covid-19 elleni harcban, és azoktól, akik elveszítették a szeretteiket a járvány során”. Hogan elmondta: elismeri, hogy a vacsorával „szükségtelen stresszt és kockázatot okozott, és megsértette az íreket” a vacsorán való részvétellel.

 

HOGAN (BALRA) ÉS URSULA VON DER LEYEN BIZOTTSÁGI ELNÖK (JOBBRA)

 

Már-már úgy tűnt, a politikai botrány el is ül, mikor Hogan most kedden elment az RTÉ ír köztévé adásába, hogy tisztázza a nevét. A kereskedelmi biztos azonban csak még mélyebbre ásta magát, miután kiderült: nemcsak a golfozással sértette meg az előírásokat, hanem a Belgiumból való hazatérésekor sem vonult karanténba.

 

Írországban Belgium nincs a zöld országok listáján, így az onnan beutazókra 14 nap önkéntes karantén vonatkozik attól teljesen függetlenül, hogy az adott hazatérőnek van-e negatív koronavírus-tesztje, vagy nincs. Hogannek volt, és ő ezek alapján úgy gondolta, szabadon járhat-kelhet Írországban: így a hazaérkezését követő két hétben találkozott például a miniszterelnök-helyettessel, de golfozni is elment.

 

Pedig ezzel kapcsolatban mind az ír egészségügyi minisztérium, mind a külügy egyértelműen fogalmaz: ha valaki egy nem a zöld listán található országból utazik be Írországba, akkor 14 napra önkéntes karanténba kell vonulnia.

 

Von der Leyentől függ a sorsa

 

Nem véletlen, hogy mindezek után már az ír koalíciós pártok is kihátráltak a koronavírus miatti szabályozásokat többszörösen is megsértő Hogan mögül: a három ír koalíciós párt vezetői, Micheál Martin miniszterelnök, Leo Varadkar és Eamon Ryan kijelentették,

 

Hogan „aláásta a közbizalmat” a megkésett és hezitáló reakcióival az ügyben, az emberek pedig „joggal vannak felháborodva a cselekedetei által”.

 

„Nyilvánvaló, hogy Phil Hogan uniós biztos Írországba utazásakor megsértette a közegészségügyi előírásokat” – szögezték le.

 

Persze a három ír vezető önmagában nem tudja lemondásra kényszeríteni az uniós biztost, hiszen Hogan nem nekik, hanem az Európai Bizottságnak dolgozik. Így az, hogy mi lesz a további sorsa, Ursula von der Leyen bizottsági elnökön múlik majd. Márpedig a Bizottság imázsát – legalábbis a brüsszeli buborékon belül – komolyan rombolhatja, ha annak vezetésében olyasvalaki foglal helyet, aki nyilvánvalóan és többször is megsértette a karanténelőírásokat.

 

A Politico Brussels Playbook szerda reggeli hírlevelének egy magasrangú bizottsági tisztségviselő azt mondta: „ha von der Leyen úgy ítéli meg, hogy [Hogan] karanténszabály-sértései veszélyeztetnék a Bizottság hitelességét és imázsát, akkor nem fog hezitálni [hogy kirúgja] – elvégre is még a helyreállítási csomagot is el kell fogadtatnia”. Vagyis akármilyen jó szakember is legyen az ír politikus,

 

lehet, hogy a hitelesség megőrzéséhez kifizetődőbb lesz vezéráldozatot hozni, és leváltani a biztost.

 

A másik opció a kivárás: egy ilyesmi sztori az ír közvélemény mellett leginkább az uniós buborékon belül verhet fel komolyabb hullámokat, de kevéssé valószínű, hogy egy más uniós állampolgár, mondjuk egy bolgár vagy egy olasz szemében pont egy ilyen ügy rongálná a Bizottság hitelességét.

 

UPDATE: Szerda este Hogan bejelentette: lemond a kereskedelmi biztosságáról. Utódját Írország jelölheti, de a feladatkörök változhatnak a lemondás következtében a von der Leyen-bizottságon belül.

 

FOTÓK: Európai Bizottság

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Bizottság elnöke szerint az Unió a magyar és a lengyel embereknek is tartozik azzal a segítséggel, amit Magyarország és Lengyelország blokkol a vétóval. Ursula von der Leyen arról beszélt: ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás