+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. augusztus 26. szerda, 12:00
Az EU ír kereskedelmi biztosa, Phil Hogan igazi nagykutya az uniós politikában, most mégis magasról bukott, miután kiderült róla: a karanténszabályokat megszegve vacsorázott egyet nyolcvan emberrel egy előkelő golfklubban. Az ír politikai vezetés már kihátrált mögüle; inkább magától mondott le, mielőtt Ursula von der Leyen rúgja ki. De miért kellett Hogannel vezéráldozatot hozni?

Egyre mélyebbre ássa magát Írország kereskedelmi EU-biztosa: Phil Hoganről még múlt szerdán derült ki, hogy egy golfklub vacsoráján vett részt további nyolcvan ember, köztük magasrangú politikusok társaságában, mostanra pedig kiderült róla, hogy a Belgiumból hazatérőkre vonatkozó karanténszabályokat is megszegte – írja a Politico.

 

Hogan igazi politikai veteránnak számít Írországban, ő ugyanis azon kevesek egyike, aki a Juncker-bizottságban kapott biztosi székét át tudta menteni a von der Leyen-bizottságra is: 2014 és 2019 között mezőgazdasági, most pedig kereskedelmi biztosként dolgozik, mindkettő elég befolyásos posztnak számít a Bizottságon belül. Csillaga olyannyira felfelé ívelt, hogy még a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elnöki posztjára is pályázott, aztán ettől végül visszalépett.

 

Most viszont Hogannek a politikai túlélésért kell küzdenie, hiszen Ursula von der Leyen bizalmát hamar elveszítheti – és nem úgy tűnik, hogy az ír kormány is hangosan beállna mögé.

 

De miért is akadtak ki ennyire az írek egy egyszerű golfvacsorán?

 

Ahogyan arról már az Azonnalin is írtunk, egyszerűen azért, mert a golfvacsora résztvevői – magasrangú politikusok, szenátorok, Hogan mint EU-biztos, egy azóta már lemondott mezőgazdasági miniszter, egy legfelsőbb bírósági bíra, meg még sokan mások – megsértették az ír koronavírus-szabályozásokat. Írországban 50 fő feletti rendezvényeket továbbra sem szabad ugyanis tartani, a vacsorára meghívott vendégek listáján viszont ennél jóval többen voltak. Ezt onnan is tudjuk, hogy az egyik ír hírportál, az Irish Examiner nyilvánosságra hozta a vendégek listáját, óriási magyarázkodásra kényszerítve sok politikust.

 

Ez azért is nagyon kényes téma, mert az íreknek nagyon szigorú szabályozásokat kell betartaniuk a koronavírus ellen – köztük olyanokat, amelyeket egy nappal az ominózus vacsora előtt, múlt kedden léptettek életbe. Így például egy éttermi asztalnál legfeljebb hat ember ülhet, és maximum három háztartásból:

 

vagyis egy nyolcfős baráti társaság már semmiképpen sem mehet el együtt sörözni.

 

Az előkelő vacsora szervezői pedig úgy próbáltak megfelelni a maximum ötven fős létszámkorlátnak, hogy a résztvevőket két részre osztották volna, ez viszont végül mégsem történt meg, a több, mint nyolcvan embert egy terembe terelték be.

 

Kétszeresen is szabályt szegett

 

Magyarországról nézve persze – ahol a focimeccseken nem terjed a koronavírus, Dzsudzsák Balázs pedig a diplomataútlevele miatt kerülheti ki a karantént, és így bandázhat a miniszterelnökkel Budapesten – mindez piti ügynek tűnik, Hogan mégis hosszas magyarázkodásra kényszerült. Nem véletlenül, miután Micheál Martin miniszterelnök múlt pénteken töredelmes bocsánatkérésre szólította fel a politikust, és koalíciós partnere, a miniszterelnök-helyettes Leo Varadkar is kiemelte:

 

Hogannek el kéne gondolkoznia azon, hogy távozzon a kereskedelmi biztosi posztról.

 

Hogan tehát nem győzött bocsánatot kérni: „különösen a csodálatos egészségügyi dolgozóktól, akik nap mint nap kockára teszik az életüket a Covid-19 elleni harcban, és azoktól, akik elveszítették a szeretteiket a járvány során”. Hogan elmondta: elismeri, hogy a vacsorával „szükségtelen stresszt és kockázatot okozott, és megsértette az íreket” a vacsorán való részvétellel.

 

HOGAN (BALRA) ÉS URSULA VON DER LEYEN BIZOTTSÁGI ELNÖK (JOBBRA)

 

Már-már úgy tűnt, a politikai botrány el is ül, mikor Hogan most kedden elment az RTÉ ír köztévé adásába, hogy tisztázza a nevét. A kereskedelmi biztos azonban csak még mélyebbre ásta magát, miután kiderült: nemcsak a golfozással sértette meg az előírásokat, hanem a Belgiumból való hazatérésekor sem vonult karanténba.

 

Írországban Belgium nincs a zöld országok listáján, így az onnan beutazókra 14 nap önkéntes karantén vonatkozik attól teljesen függetlenül, hogy az adott hazatérőnek van-e negatív koronavírus-tesztje, vagy nincs. Hogannek volt, és ő ezek alapján úgy gondolta, szabadon járhat-kelhet Írországban: így a hazaérkezését követő két hétben találkozott például a miniszterelnök-helyettessel, de golfozni is elment.

 

Pedig ezzel kapcsolatban mind az ír egészségügyi minisztérium, mind a külügy egyértelműen fogalmaz: ha valaki egy nem a zöld listán található országból utazik be Írországba, akkor 14 napra önkéntes karanténba kell vonulnia.

 

Von der Leyentől függ a sorsa

 

Nem véletlen, hogy mindezek után már az ír koalíciós pártok is kihátráltak a koronavírus miatti szabályozásokat többszörösen is megsértő Hogan mögül: a három ír koalíciós párt vezetői, Micheál Martin miniszterelnök, Leo Varadkar és Eamon Ryan kijelentették,

 

Hogan „aláásta a közbizalmat” a megkésett és hezitáló reakcióival az ügyben, az emberek pedig „joggal vannak felháborodva a cselekedetei által”.

 

„Nyilvánvaló, hogy Phil Hogan uniós biztos Írországba utazásakor megsértette a közegészségügyi előírásokat” – szögezték le.

 

Persze a három ír vezető önmagában nem tudja lemondásra kényszeríteni az uniós biztost, hiszen Hogan nem nekik, hanem az Európai Bizottságnak dolgozik. Így az, hogy mi lesz a további sorsa, Ursula von der Leyen bizottsági elnökön múlik majd. Márpedig a Bizottság imázsát – legalábbis a brüsszeli buborékon belül – komolyan rombolhatja, ha annak vezetésében olyasvalaki foglal helyet, aki nyilvánvalóan és többször is megsértette a karanténelőírásokat.

 

A Politico Brussels Playbook szerda reggeli hírlevelének egy magasrangú bizottsági tisztségviselő azt mondta: „ha von der Leyen úgy ítéli meg, hogy [Hogan] karanténszabály-sértései veszélyeztetnék a Bizottság hitelességét és imázsát, akkor nem fog hezitálni [hogy kirúgja] – elvégre is még a helyreállítási csomagot is el kell fogadtatnia”. Vagyis akármilyen jó szakember is legyen az ír politikus,

 

lehet, hogy a hitelesség megőrzéséhez kifizetődőbb lesz vezéráldozatot hozni, és leváltani a biztost.

 

A másik opció a kivárás: egy ilyesmi sztori az ír közvélemény mellett leginkább az uniós buborékon belül verhet fel komolyabb hullámokat, de kevéssé valószínű, hogy egy más uniós állampolgár, mondjuk egy bolgár vagy egy olasz szemében pont egy ilyen ügy rongálná a Bizottság hitelességét.

 

UPDATE: Szerda este Hogan bejelentette: lemond a kereskedelmi biztosságáról. Utódját Írország jelölheti, de a feladatkörök változhatnak a lemondás következtében a von der Leyen-bizottságon belül.

 

FOTÓK: Európai Bizottság

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás