Belebukott az ír EU-biztos a járványügyi szabályok megsértésébe

Szerző: Techet Péter
2020.08.26. 21:36

Phil Hogan, ír EU-biztos kritikák kereszttüzébe került, miután kiderült: a szigorú járványügyi szabályokat megsértve vett részt egy fogadáson. Ma bejelentette: levonja a konzekvenciát, és lemond.

Belebukott az ír EU-biztos a járványügyi szabályok megsértésébe

Amint arról az Azonnali is beszámolt: Phil Hogan, az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa múlt héten úgy vett részt egy golfklub vacsoráján, hogy ezzel megsértette a szigorú ír járványügyi szabályokat. Írországban ugyanis legfeljebb ötven ember tartózkodhatna egy teremben, az ír Hogan mégis – több más ír politikus és közéleti személy társaságában – megjelent egy golfklub vacsoráján.

Az ügybe a jelenlegi dublini kormány mezőgazdasági minisztere már bele is bukott: Dara Calleary ráadásul egy hónapon belül a második mezőgazdasági miniszter, akinek fel kellett állnia a székéből.

De értelemszerűen maga Hogan is a kritikák keresztüzébe került, az ő sorsáról Ursula von der Leyen bizottsági elnök dönthetett volna. Ezt azonban megelőzte azzal, hogy szerdán maga nyújtotta be a lemondását. Hogan már a Juncker-bizottságnak is tagja volt, ott a mezőgazdaságért volt felelős.

Hogan utódját is Írország jelölheti, de az Európai Bizottságon belüli feladatmegoszlás változhat,

Ursula von der Leyen bizottságában az új ír biztos ugyanis nem feltétlenül kell, hogy teljesen ugyanazt a portfóliót kapja, mint a szerda este lemondott eddigi kereskedelmi biztos.

NYITÓKÉP: Phil Hogan biztosi meghallgatása / Európai Parlament, Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek