A csángó falu, ahol románul ünneplik Szent Istvánt

2020.08.20. 13:29

Pusztina az egyetlen olyan település Romániának a moldvai részén, melynek a mai napig Szent István a védőszentje. A Szent István napi búcsút azonban románul tartja egy román katolikus pap. Akarnának-e magyar misét a helyiek, és tudna-e magyarul misézni a pap? Milyen az élet a moldvai csángó faluban? Videó!

Korábban hat olyan moldvai település is volt, amelynek Szent István volt a védőszentje, mára a moldvai csángók lakta Bákó megyei Pusztina az egyetlen.

A Transindex elment a faluba megnézni, milyen a Szent István napi ünnepi mise, amelyet egy román katolikus pap celebrál románul. A helyiek elmondják, miért akarnának magyar misét, amit egyébént a pap állítása szerint be is tudna mutatni magyarul. Azt is elmondja:

egyszer kapott már levelet a román diszkriminációellenes tanácstól, amiért karácsonykor nem engedte a helyieket magyarul énekelni.

De miként tudták megtartani a helyiek Szent Istvánt védőszentként? Hogyan tudnak most magyarul tanulni a gyerekek, mikor a faluban román az iskola? Ez is kiderül.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek