Hogyan működhet a gyakorlatban a NER jachtmegosztása?

2020.08.19. 13:15

A Szijjártó által az Adrián használt Lady Mrd luxusjachton megfordult már Mészáros Lőrinc, egy kormánymegbízott és a MÁV-vezér is. De vajon hogyan működhet a NER jachtsharingje? Ez a hét kérdése!

Hogyan működhet a gyakorlatban a NER jachtmegosztása?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Kedden, az Átlátszó felvételei nyomán robbant a botrány, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a számos közbeszerzést nyerő nagyvállalkozó, Szíjj László luxusjachtján nyaralgat az Adrián. Az oknyomozó portál munkatársa egy bérelhető gumicsónakkal közelítette meg a hajót, amint ez az alábbi felvételen látszik is:

Azok után, hogy Orbán Viktor még korábban arra kérte a magyarokat, hogy idén az Adria helyett a Balatonra menjenek nyaralni, a külügyminiszter az Átlátszó feltételezései szerint már augusztus 12-én Splitbe utazhatott egy magánrepülőgéppel, hogy azután Vis szigetén kikötve töltsön el pár napot Szíjj hajóján, miközben a Facebook-oldalára olyan képeket töltött fel, mintha éppen Budapesten dolgozna. Hivatala közlése szerint egyébként dolgozott is közben.

Az Átlátszó szerint Szijjártó egy magánrepülőgéppel utazhatott Horvátországba, mégpedig azzal az OE-LEM lajstromszámúval, amit már Orbán Viktor is többször igénybe vett.

Ezzel a 17 milliárdos luxusrepülőgéppel jutott el 2018-ban Bulgáriába a miniszterelnök, amikor a Ludogorec-Videoton BL-meccset tekintette meg élőben. Az Átlátszó akkor egy hosszú tényfeltáró cikkben részletezte, hogy a magánrepülőgép és a Szijjártó által is használt Lady Mrd nevű jacht útjai gyakran keresztezik egymást.

A luxusjachton – aminek piaci ára 7 milliárd forint körül van, napi bérleti díja személyzettel együtt pedig 10 millió forint körül van – lencsevégre kapták már Homolya Róbertet, közlekedéspolitkáért felelős államtitkárt, egyben MÁV-elnököt, Kovács Ernő kormánymegbízottat, illetve magát Mészáros Lőrincet is látták már a hajón pihenni, ahogy megfordult a hajón egy olyan utas is, aki nagyon hasonlít Garancsi Istvánra.

Kérdés tehát, hogy ki fizette a nyaralást, illetve hogy Szijjártó hogyan engedheti meg a piaci áron naponta is forintmilliókba kerülő jachtot magának, miközben a vagyonnyilatkozata szerint megtakarítása alig, míg szüleivel szemben 30 millió forintos tartozása van. Nem véletlen, hogy az MSZP a szerda délelőtti közleményében azt követeli, hogy amennyiben azzal a magyarázattal állnának elő, hogy a miniszter ajándékba kapta a luxusutat, akkor ennek a korrupciógyanús, lekötelező mértékű ajándék elfogadásának jogi következménye kell, hogy legyen. 

Bencsik János exjobbikos független országgyűlési képviselő viszont feltett egy további egymillió forintos kérdést is:

Vajon hogyan tartják nyilván, hogy ki mikor használhatja a luxusjachtot a NER-ben?

Ha nem találod a véleményedet a szavazás opciói között, írd meg kommentben a megfejtésedet, ha pedig tényleges információkkal rendelkezel az ügyben, írd meg nekünk!

FOTO: Németh Dániel / Átlátszó

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek