Megér 1000 forintot egy csésze presszókávé?

2020.08.12. 16:00

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog.

Megér 1000 forintot egy csésze presszókávé?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Nem csak a balatoni árak lettek magasabbak a szokottnál idén nyáron. Kiakadt a horvát és a szerb internet azon a kávéházi számlán, amely szerint 23 kunát, azaz szerdai árfolyamon 1060 forintot kellett fizetnie egy vendégnek egy tejhabos eszpresszóért, azaz egy macchiatoért, pontosabban 46 kunát, mert kettőt rendelt. A számlát az „Egy átlag dalmát napi adagja” nevű Facebook-oldal rakta ki azzal az ironikus kommentárral, hogy idén is várják a kommenteket, miszerint minek ment oda, és eleve, Rómában is ennyibe kerül a kávé.

Ezek a kommentek aztán jöttek is, meg szerencsére másfélék is. Valaki rögtön felvetette, hogy Róma legturistásabb helyén, a Colosseum mellett is olcsóbb kávét ivott nemrég, mint ami a számlán látható, a legdrágábbat pedig amúgy szintén Horvátországban, a Plitvicei-tavaknál fogyasztotta el 24 kunáért. Más azt kommentelte be, hogy aki ezen az áron háborog, még nem járt Starbucksban. Az egyik kommentelő viszont felidézte a július közepi nyaralását, amikor

egy dalmát szigeten úgy fizetett 26 kunát két tejeskávéért, hogy valamiért a számlán az szerepelt, hogy kapott rá 50 százalékos kedvezményt – szerinte azért, mert horvát.

Zágrábban idén nagyjából 9-12 kuna között mozog egy presszókávé, attól függően, hogy mennyire van bent a belvárosban a hely, meg persze attól is, hogy mennyire a újhullámos a kávézó.

A zágrábi Večernji list napilap felháborodott hangvételű cikkben járt utána az esetnek, és emlékeztetnek, a számlán szereplő ár mindennapossá vált számos dalmát szigeten, miután a koronavírus-járvány miatti gyenge szezont valahogy túl kell élnie anyagilag a vendéglátóhelyeknek. A befotózott 46 kunás számla esetén egy Horvátország legdélibb részén, a Dubrovnik-Neretva megyéhez tartozó, Korčula szigetén lévő bárról van szó. Noha nem ez a sziget a legolcsóbb horvát úticél, a számlát lefotózó vendégek minden évben visszajárnak ide, ezért az itallapot meg se nézték: nem csoda, hogy sokkolta őket az összeg, amit a számlán láttak.

A Dalmatinski Portal meg is találta a vendégeket, és kikérdezte őket az esetről. „Egy átlagos kávézóban 46 kunát fizetek két kávéért tejjel?! Mintha a Stradunon ülnék!” – háborgott a vendég, a dubrovniki korzó magas árfekvését felhozva. „Nem sokkolt volna le ennyire az összeg, ha legalább egy pohár vizet kihoztak volna a kávé mellé, de még csak ez se történt meg!” – panaszolta tovább. És valóban: noha Magyarországon valamiért nem alap, minimális kávéházi kultúrával rendelkező országokban mindenhol jár egy pohár víz a kávé mellé.

A dalmát lap felhívta az érintett kávézót is, hogy megerősítse, tényleg így volt-e a sztori. A telefont egy horvátul nem túl jól beszélő hölgy vette fel, aki unott hangon annyit mondott az újságírónak, hogy menjenek Dubrovnikba, ott 50 kunát is kell fizetni két macchiatóért.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek