+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 19. szerda, 16:32
A Szíjj László adriai yachtján, nyaralás közben lefotózott külügyminiszter 2006-ban még a szocialisták luxusautó-beszerzéseire volt kiakadva.
„Az embereknek elegük van a luxuskormányzásból. A Fidesz szerint az emberek számára fontos döntéseket hozó, a puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzásra van szükség, és a limuzinszocialisták helyett felelős döntéshozók kellenek a parlamentbe és a kormányba is”

 

–  az Inforádió akkori tudósítása szerint ez volt a véleménye Szijjártó Péter külügyminiszternek a „limuzinszocialista” „luxuskormányról” még 2006 márciusában a Fidesz szóvivőjeként. Szijjártó 14 évvel ezelőtti nyilatkozatában arra akadt ki, hogy az akkori szocialista kormányzat az SZDSZ közreműködésével „az adófizetők pénzéből 7 milliárd forintot költött új mobiltelefonokra és 501 millió forintot új luxusautókra”.

 

A sokszor felidézett Szijjártó-nyilatkozat különösen az Átlátszó kedden megjelentetett cikke után mulatságos: az akkori Fidesz-szóvivőből külügyminiszterré avanzsáló politikust ugyanis a portál újságírói Szíjj László üzletember adriai, Lady MRD nevű jachtján fotózták le nyaralás közben. Az Átlátszó arról ír: a Lady MRD-t a tiszakécskei üzletember egy L&L Charter Ltd. elnevezésű máltai offshore cégen keresztül tulajdonolja, ezen pihent a külügyminiszter.

 

Ráadásul a lap cikke szerint jó eséllyel Szijjártó nem is autóval, hanem egyenesen magángéppel érkezett: augusztus 12-én ugyanis az OE-LEM lajstromjelű repülőgép szállt le Split repterén, ez az az osztrák jegyzésű Bombardier BD-700 Global magángép, amelyet többek között már korábban Orbán Viktor is használt.

 

 

Miközben ugyanis a külügyér a Facebookjára elfoglaltan telefonálós képeket töltött fel – többek között a belarusz helyzet kapcsán megejtett tárgyalásairól – Szijjártó egyáltalán nem az irodájában, hanem Biograd na Morutól 25 kilométerre délre pihent az üzletember jachtján. Természetesen azzal egyáltalán nem lenne gond, hogy a külügyminiszter elmegy nyaralni valahová két hétre, azzal az üzleti és politikai élettel való összefonódással annál inkább, amit egy ilyen kiruccanás az ország negyedik leggazdagabb emberének jachtján felvethet.

 

Egy ehhez hasonló kaliberű jacht bérleti díja tavaly nyáron heti 100 ezer euró, vagyis 34-35 millió forint volt. Erre vagyonnyilatkozata alapján a külügyminiszternek nem futná: Szijjártó miniszteri fizetése havi bruttó 1 979 400 forint, parlamenti képviselőként emellé körülbelül 1 millió forintot vihet még haza. Ez nettóban valamivel több, mint havi kétmillió forintot jelent, vagyis az, hogy Szijjártó kifizette a hajóért a piaci árat, nem valami valószínű. Ezért is adja magát tehát a feltételezés, hogy Szijjártó ajándékba kaphatta a nyaralást. Nem is beszélve arról, hogy a választók számára megtévesztők lehetnek a Facebookra a nyaralás ideje alatt feltöltött irodában telefonálós fotók is.

 

A külügy egyébként a puritán plebejusjachtozásra annyit nyilatkozott a 24.hu megkeresésére, hogy a külügyminiszter szabadsága alatt is dolgozott, de

 

„a külügyminiszter magánprogramjairól nem ad ki információt”.

 

Az üzletember Szíjj László azt közölte, hogy köszöni az érdeklődést, majd elköszönt.

 

BORÍTÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás