+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 19. szerda, 16:32
A Szíjj László adriai yachtján, nyaralás közben lefotózott külügyminiszter 2006-ban még a szocialisták luxusautó-beszerzéseire volt kiakadva.
„Az embereknek elegük van a luxuskormányzásból. A Fidesz szerint az emberek számára fontos döntéseket hozó, a puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzásra van szükség, és a limuzinszocialisták helyett felelős döntéshozók kellenek a parlamentbe és a kormányba is”

 

–  az Inforádió akkori tudósítása szerint ez volt a véleménye Szijjártó Péter külügyminiszternek a „limuzinszocialista” „luxuskormányról” még 2006 márciusában a Fidesz szóvivőjeként. Szijjártó 14 évvel ezelőtti nyilatkozatában arra akadt ki, hogy az akkori szocialista kormányzat az SZDSZ közreműködésével „az adófizetők pénzéből 7 milliárd forintot költött új mobiltelefonokra és 501 millió forintot új luxusautókra”.

 

A sokszor felidézett Szijjártó-nyilatkozat különösen az Átlátszó kedden megjelentetett cikke után mulatságos: az akkori Fidesz-szóvivőből külügyminiszterré avanzsáló politikust ugyanis a portál újságírói Szíjj László üzletember adriai, Lady MRD nevű jachtján fotózták le nyaralás közben. Az Átlátszó arról ír: a Lady MRD-t a tiszakécskei üzletember egy L&L Charter Ltd. elnevezésű máltai offshore cégen keresztül tulajdonolja, ezen pihent a külügyminiszter.

 

Ráadásul a lap cikke szerint jó eséllyel Szijjártó nem is autóval, hanem egyenesen magángéppel érkezett: augusztus 12-én ugyanis az OE-LEM lajstromjelű repülőgép szállt le Split repterén, ez az az osztrák jegyzésű Bombardier BD-700 Global magángép, amelyet többek között már korábban Orbán Viktor is használt.

 

 

Miközben ugyanis a külügyér a Facebookjára elfoglaltan telefonálós képeket töltött fel – többek között a belarusz helyzet kapcsán megejtett tárgyalásairól – Szijjártó egyáltalán nem az irodájában, hanem Biograd na Morutól 25 kilométerre délre pihent az üzletember jachtján. Természetesen azzal egyáltalán nem lenne gond, hogy a külügyminiszter elmegy nyaralni valahová két hétre, azzal az üzleti és politikai élettel való összefonódással annál inkább, amit egy ilyen kiruccanás az ország negyedik leggazdagabb emberének jachtján felvethet.

 

Egy ehhez hasonló kaliberű jacht bérleti díja tavaly nyáron heti 100 ezer euró, vagyis 34-35 millió forint volt. Erre vagyonnyilatkozata alapján a külügyminiszternek nem futná: Szijjártó miniszteri fizetése havi bruttó 1 979 400 forint, parlamenti képviselőként emellé körülbelül 1 millió forintot vihet még haza. Ez nettóban valamivel több, mint havi kétmillió forintot jelent, vagyis az, hogy Szijjártó kifizette a hajóért a piaci árat, nem valami valószínű. Ezért is adja magát tehát a feltételezés, hogy Szijjártó ajándékba kaphatta a nyaralást. Nem is beszélve arról, hogy a választók számára megtévesztők lehetnek a Facebookra a nyaralás ideje alatt feltöltött irodában telefonálós fotók is.

 

A külügy egyébként a puritán plebejusjachtozásra annyit nyilatkozott a 24.hu megkeresésére, hogy a külügyminiszter szabadsága alatt is dolgozott, de

 

„a külügyminiszter magánprogramjairól nem ad ki információt”.

 

Az üzletember Szíjj László azt közölte, hogy köszöni az érdeklődést, majd elköszönt.

 

BORÍTÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás