„Generációs katasztrófától” tart az ENSZ-főtitkár a járvány alatt megakadó oktatás miatt

Szerző: Galavits Patrik
2020.08.04. 08:55

Antonio Guterres szerint a koronavírus-járvány minden idők legnagyobb fennakadását idézte elő az oktatásban, és ha a kormányok nem cselekszenek megfelelően, hosszú évtizedekig érezhetőek lesznek ennek hatásai.

„Generációs katasztrófától” tart az ENSZ-főtitkár a járvány alatt megakadó oktatás miatt
„Generációs katasztrófával nézünk szembe, ami óriási lehetőségektől foszthat meg embereket, évtizedek fejlődését áshatja alá, és súlyosbíthatja a meglévő egyenlőtlenségeket”

figyelmeztetett a Voice of America tudósítása szerint kedden Antonio Guterres ENSZ-főtitkár.

A világjárvány előtt 250 milliónál is több iskoláskorú gyerek volt távol az iskolától, a koronavírus miatt ez a szám júliusban egymilliárd fölé nőtt, miután 160 ország döntött úgy, hogy teljesen vagy részlegesen bezárja az iskoláit.

A táv- és digitális oktatás pedig nem mindenhol zökkenőmentes, így Magyarországon sem volt könnyű az átállás, a tapasztalatok vegyesek, de a márciusi iskolazárásokkor eleve kérdés volt, hogyan állhat helyt egy erősen központosított rendszer a járvány jelentette kihívások közepette. A szülőkre és gyerekekre nehezedő digitális oktatás miatti nyomásról az egyik áprilisi Helyzet-adásban is beszéltünk már az Azonnalin, mindenesetre nem kis eredmény volt, hogy az MTVA hosszú évek után márciusban újra megvillantotta, hogy képes közfeladatot is ellátni.

Az ENSZ most attól tart, hogy 24 millió gyerek eshet ki a járvány miatt az oktatásból, akár úgy is, hogy egyszerűen nem kezdheti el az új tanévet.

„A gyerekek és fiatalok szempontjából meghatározó pillanatban vagyunk. A kormányok döntései hosszútávú hatással lesznek fiatalok százmillióinak jövöjére, így pedig az országuk következő évtizedekben lehetséges fejlődésére” – mondta Guterres.

Az ENSZ-főtitkár szerint ha valahol sikerült megfékezni a vírust, mihamarabb gondoskodni kell arról, hogy az iskolák újranyissanak.

„Miközben a világunk egyre fenntarthatatlanabb egyenlőtlenségekbe sodródik, úgy van egyre nagyobb szükségünk az ezeket kiegyenlíteni tudó oktatásra.

Bölcs döntésekre van szükségünk, hogy mindenkit érintő, rugalmas, minőségi oktatást biztosítsunk, ami megfelel a jövő követelményeinek” – hangsúlyozta Guterres.

Az ENSZ egyébként kampányt is indít NGO-kkal összefogva „Save our Future” címmel, amellyel a politikusokat akarja ösztönözni az oktatás járvány utáni prioritássá tételére.

NYITÓKÉP: Eric Bridiers / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek