+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. augusztus 4. kedd, 08:55
Antonio Guterres szerint a koronavírus-járvány minden idők legnagyobb fennakadását idézte elő az oktatásban, és ha a kormányok nem cselekszenek megfelelően, hosszú évtizedekig érezhetőek lesznek ennek hatásai.
„Generációs katasztrófával nézünk szembe, ami óriási lehetőségektől foszthat meg embereket, évtizedek fejlődését áshatja alá, és súlyosbíthatja a meglévő egyenlőtlenségeket”

 

figyelmeztetett a Voice of America tudósítása szerint kedden Antonio Guterres ENSZ-főtitkár.

 

A világjárvány előtt 250 milliónál is több iskoláskorú gyerek volt távol az iskolától, a koronavírus miatt ez a szám júliusban egymilliárd fölé nőtt, miután 160 ország döntött úgy, hogy teljesen vagy részlegesen bezárja az iskoláit.

 

A táv- és digitális oktatás pedig nem mindenhol zökkenőmentes, így Magyarországon sem volt könnyű az átállás, a tapasztalatok vegyesek, de a márciusi iskolazárásokkor eleve kérdés volt, hogyan állhat helyt egy erősen központosított rendszer a járvány jelentette kihívások közepette. A szülőkre és gyerekekre nehezedő digitális oktatás miatti nyomásról az egyik áprilisi Helyzet-adásban is beszéltünk már az Azonnalin, mindenesetre nem kis eredmény volt, hogy az MTVA hosszú évek után márciusban újra megvillantotta, hogy képes közfeladatot is ellátni.

 

Az ENSZ most attól tart, hogy 24 millió gyerek eshet ki a járvány miatt az oktatásból, akár úgy is, hogy egyszerűen nem kezdheti el az új tanévet.

 

„A gyerekek és fiatalok szempontjából meghatározó pillanatban vagyunk. A kormányok döntései hosszútávú hatással lesznek fiatalok százmillióinak jövöjére, így pedig az országuk következő évtizedekben lehetséges fejlődésére” – mondta Guterres.

 

Az ENSZ-főtitkár szerint ha valahol sikerült megfékezni a vírust, mihamarabb gondoskodni kell arról, hogy az iskolák újranyissanak.

 

„Miközben a világunk egyre fenntarthatatlanabb egyenlőtlenségekbe sodródik, úgy van egyre nagyobb szükségünk az ezeket kiegyenlíteni tudó oktatásra.

 

Bölcs döntésekre van szükségünk, hogy mindenkit érintő, rugalmas, minőségi oktatást biztosítsunk, ami megfelel a jövő követelményeinek” – hangsúlyozta Guterres.

 

Az ENSZ egyébként kampányt is indít NGO-kkal összefogva „Save our Future” címmel, amellyel a politikusokat akarja ösztönözni az oktatás járvány utáni prioritássá tételére.

 

NYITÓKÉP: Eric Bridiers / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas. Grafikonokon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

Noha többségük már március óta gyűjtötte a lájkokat és osztotta a hülyeséget, az amerikai konszern csak most lépett fel ellenük.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás