Dánia az első EU-tagállam, ahol visszatérnek a járvány előtti élethez

2021.09.10. 08:18

Magas átoltottság, alacsony esetszám, feloldott összes korlátozás – Dánia visszatér a koronavírus előtti életéhez. Nem kell már védettségi igazolvány és a koronavírusos fertőzöttel érintkezett diákokat sem küldik azonnal haza. Az intézkedések nagy része egyébként már nálunk is megtörtént.

Dánia az első EU-tagállam, ahol visszatérnek a járvány előtti élethez

Első EU-s tagállamként Dániában péntektől minden koronavírus-járvány miatti korlátozást eltörölnek, ezzel lényegében visszatérve a pandémia előtti élethez,

írja a Politico. Magnus Heunicke egészségügyminiszter Twitter-oldalán arról ír: a vakcináknak és a dán emberek erőfeszítéseinek köszönhetően ilyen erősek.

A dán egészségügyi hatóságok augusztus végén a magas átoltottsági aránynak, illetve a súlyos megbetegedések és a járvány miatti halálozások alacsony előfordulásának köszönhetően kimondták: már nem jelent a vírus kritikus veszélyt a társadalomra.

Dániában egyébként jelenleg 74% azok aránya, akik már mindkét az egyik oltást megkapták és 76% azoké, akik legalább az egyiket.

Magyarországon ez 56 és 58, az EU-átlag 60 és 65, míg világszerte csupán 29 és 42%.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lesz már szükség védettségi igazolványra,

ha az ember étterembe, sportlétesítménybe vagy szórakozóhelyre indul. A védettségi igazolásokat egyébként elsőként éppen Dániában vezették be a járvány kapcsán áprilisban.

Emellett a koronavírus-fertőzöttel érintkező diákokat nem fogják automatikusan hazaküldeni az iskolából, az irodák és az iskolák megnyitnak rendes működés szerint, egyedül a fertőzöttek lesznek karanténkötelesek. A lépés nem előzmények nélküli, hiszen augusztusban feloldották a tömegközlekedésen a maszkviselés kötelezettséget.

Mi sem vagyunk messze

Bár a dán intézkedések az európai sajtóban elsőként történő feloldásként jelentek meg, valójában a lazítások többsége már Magyarországon is megtörtént.

A tömegközlekedésen nálunk sem kötelező a maszk – bár Karácsony Gergely főpolgármester utalt arra egy korábbi városházi sajtótájékoztatón, hogy preferálná, ha újra előírnák esetlegesen a negyedik hullám kapcsán.

Védettségi igazolvány pedig csak néhány tömegrendezvényre és a belépős zenés bulikhoz szükséges. A hazai iskolák is újranyitottak és egyelőre nem jelentettek be távoktatást sem a köz- sem a felsőoktatásban. Az átoltottság nálunk is relatíve magas, bár némileg a kormány az oltások sikerességére épülő kommunikációját nehezíti, hogy a korábban rendre tehetetlennek beállított EU átlagos oltottsági aránya már elhúzott hazánk mellett.

Cikkem eredeti verziójában tévesen az szerepelt, hogy a nagyobb oltási szám azokat mutatja, akik csak az egyik oltást kapták meg, valójában az azokat jelzi, akik legalább az egyiket megkapták már. A tévedésért elnézést kérek.

CÍMLAPKÉP: Kristoffer Trolle / Flickr (CC-BY 2.0)

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek