+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 16. hétfő, 19:16
Persze nem a híradójában, és csak az M5-ön, de megtörtént a csoda a koronavírus miatt: a kifejezetten iskolásoknak szóló oktatási műsoraikban még a történelemóra rendszerváltásról szóló részében sem hazudtak!

Amikor a köztévé bejelentette, hogy az iskolák bezárása miatt az M5-ön oktatási műsorok lesznek, azonnal rettentő rosszindulattal ugrottam a lehetőségre, hogy életemben először ne csak focit nézzek a köztévén: bár nem tudtam pontosan, mit lehet várni egy többek közt érettségire készítő műsorfolyamtól, biztos voltam a kiváló szórakozásban, a tonnányi híradó-összefoglalóban a gyerekgyilkos és betegséghordozó migránsokról, és persze a történelemérettséginek épp a rendszerváltásos tételére felkészítő részben Orbán Viktor dicsőítésében.

 

Ha innen nézem, akkor óriási csalódás volt: a köztévé délelőtti oktatóműsorai tényleg alkalmasak arra ránézésre, hogy oktassanak a tananyagból. Sőt, sokszor inkább az a kérdés merült fel, hogy tulajdonképpen miért kell iskolában végigszenvedni az órákat, amikor ezek a tévéműsorok sokszor a szokásos zöldtáblás szerencsétlenkedésnél sokkal jobb vizuális körítéssel járnak körbe egy-egy témát?

 

 

Az oktatási műsor a mostani rendszerben három részre oszlik

 

1. Először reggel az általános iskola felső tagozatának anyagait dolgozza fel főleg beszélgetős műsorokkal. Itt a műsorvezetők jellemzően szintén gyerekek, akik egymásnak magyarázzák el a tudnivalókat a rétek élővilágáról, beszélgetnek kicsit ezzel foglalkozókkal Tinódi Lantos Sebestyénről vagy Händel életművéről.

 

Igazán csak azt a srácot sajnáltam, akit matekórán a fordított arányosság bemutatására küldtek ki a táblához, hiszen azt az osztálytársaid előtt is rettentő szar dolog csinálni, nemhogy a tévében,

 

úgyhogy ebből gyártottam a fent látható kiemelt képet!

 

A KÉPEN IRODALOMRÓL VAN SZÓ.

 

Az egész valamiféle furcsa szerelemgyereke az RTL Klub reggeli műsorának és egy tanteremnek: még ismétlődő zene is szól. Amikor az ember azon kapja magát, hogy egy világos stúdióban beszélgetnek olyan hangsúllyal George Friedrich Händelről, mint ahogy máshol a mosipelusokról vagy a legjobb nyaralási célpontokról szoktak, akkor kicsit testen kívüli élménnyé változik ez az egész.

 

SZORGALMI FELADAT: MI AZ A SIFONÉR?

 

Arról elképzelésem sincs, hogy a műsort vezénylő gyerekek mennyit keresnek ezen, de nagyjából mindent megtesznek, amit a köztévén meg lehet: néha még vlogokkal is próbálkoznak, ami ugye attól vlog, hogy a tévében egy telefon látható, amin róluk megy videó.

 

 

2. A nyelvtanulás, konkrétan angol és német. Ezek egymástól szinte teljesen elütő stílusú videók:

 

az angolt egy különösen nagy király vezényli le, aki ezerféleképp elmondta angolul, hogy ő Gav Duncan. Ami sokkal szembetűnőbb volt, hogy Gav Duncan úgy izzadt a stúdióban, mint Deutsch Tamás azon a legendás képén,

 

amin amúgy nem fogyasztott kokaint.

 

 

A teljes pszichedélia akkor áll össze, amikor kicsit jobban megnézzük a pólóját:

 

IGEN, AZ EGY DELFINEN LOVAGLÓ MACSKA!

 

A német a nemzethez illően sokkal szigorúbb hangvételű volt, viszont mivel ezek mindössze párperces videók, ezért sokat adtak le egymás után. Ettől igazából maximum ismétlésnek volt jó, hiszen egyetlen nyelvtani trükkbe sem volt idő kicsit is belemélyedni.

 

3. Az érettségi. Nos, itt a legsúlyosabb tapasztalatom az volt, hogy soha a büdös életben nem tudnék leérettségizni. Vagyis felkészülni fel tudnék a nagyrészére, de amint előkerült a matematika és a másodfokú egyenlet használata a gyakorlatban, azonnal elém kerültek azok a kilátástalan idők a 2000-es évek elejéből, amikor csak halványan tudtam reménykedni benne, hogy legalább elvi szinten jó, amit csinálok a számokkal. Általában nem volt az. 

 

IRODALOMOKTATÁS ÉRETTSÉGIZŐKNEK

 

Ettől függetlenül kénytelen vagyok elfogadni, hogy nem a műsorral volt a baj, hanem én vagyok már teljesen alkalmatlan mindenféle reál dolgokra.

 

ELKÉPZELÉSEM SINCS, MI IS EZ, DE FIZIKÁRA TIPPELEK!

 

A hőbörgést a délutáni zárásra voltam kénytelen teljesen feladni: bár a történelem, különösen a rendszerváltás témája tökéletes alap lehetett volna a hazafias neveléshez, valójában teljesen szárazan mondták el, amit mindenképp el kellett mondani: szó volt Kádárról, Pozsgay Imre rádióinterjújáról, a négyigenes népszavazásról, de még a parlament tetején lévő vöröscsillag történetét is tálalták. Sőt, abban az országban, ahol a rendszerváltásról még 2019 nyarán is Orbán Viktor beszédének kellett eszünkbe jutnia, itt egyrészt a történeti hűségnek megfelelően Cserhalmi György legendás beszéde került bevágásra,

 

miniszterelnök úr nevét pedig összesen egyszer említették meg, akkor is az ellenzéki kerekasztal miatt.

 

CSERHALMI GYÖRGY BESZÉDET MOND

 

Ha ehhez hozzátesszük, hogy nyelvtanórán például többször is elhangzott a gender szó azzal kapcsolatban, hogy micsoda mázlink van a magyar nyelv gendersemlegességével, szinte lázadóvá is válik a műsor azzal, hogy nem próbál manipulálni senkit. Sőt, tulajdonképpen

 

a köztévé hosszú idő óta tényleg közfeladatot lát el, ugyanis valamennyire pótolni próbálja a kieső oktatást még akkor is, ha sokan tényleg azt hiszik, hogy pár nap alatt le is lesz rendezve a digitális oktatás.

 

Abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy ez így tényleg leköti a gyerekeket, de abban teljesen, hogy a legtöbb szülőnél jobban összefoglalnak ezek a tévéműsorok bizonyos tudnivalókat. Néha persze hiányzik az interakció lehetősége, de legyünk őszinték: iskolában is csak elvétve volt kedvünk beleszólni az órába még akkor is, ha egyáltalán nem értettünk semmit.

 

A köztévé oktatási műsorát minten hétköznap reggel 8 és délután 2 között adják az M5-ön.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás