+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 22. szerda, 08:03
A falvakban is azért van kevesebb bűncselekmény, mert figyelik egymást az emberek – mondja Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter arról, miért vezetnek be nyomravezetői díjat az egyes bűncselekménytípusok feltárása esetén.

Az „1950-es évek legsötétebb időszakát idézi” a hódmezővásárhelyi Fidesz szerint az, hogy a független Márki-Zay Péter polgármester vezette önkormányzat nemrég elfogadta: az önkormányzat fizessen legfeljebb százezer forintnyi pénzdíjat azoknak, akik olyan bizonyítékot juttatnak el az önkormányzatnak, amely alapján jogerősen elítélik az elkövetőket.

 

Mint az ATV írja, a fideszes Benkő Zsolt szerint ez elfogadhatatlan, és fennáll a veszélye annak, hogy Márki-Zay Péter olyanokat „büntethet”, akik elégedetlenek a városvezetés munkájával. Sőt: állítása szerint míg a polgármester azt mondta, a kormányhivatal csak kisebb módosításokat kér a rendelet kapcsán, addig valójában felszólították a polgármestert, helyezze hatályon kívül a rendeletet. Például azért, mert a polgármester nem jogosult bizonyítékok gyűjtésére, értékelésére, kezelésére.

 

A kommunizmusban ingyen jelentgettek

 

Márki-Zay Péter polgármester az Azonnalinak arról beszélt: szinte minden hétvégén előfordul a vandalizmus a városban, például összetörik a padokat, probléma náluk is – ahogy máshol is az országban – az illegális szemétlerakás, és már előfordult velük, hogy utólag tudták meg: megvesztegették egy kollégájukat.

 

Vagyis a város olyan ügyekben adna nyomravezetői díjat, ahol az önkormányzatnak jelentős vagyoni hátrányt okoznak.

 

Tehát szerinte „a Fidesz hiába riogatja az embereket” azzal, hogy majd azért osztanak jutalmat, ha valaki szól, hogy egy szomszédja nem nyírja le a füvet, vagy szájkosár nélkül sétáltat kutyát, ilyesmiről szó sincs.  „A rendeletben nem szerepel, hogy számítana a vandálok pártállása” – mondta.

 

A felvetésre, hogy szerinte nincs-e tényleg hasonlóság a rendelet és kommunista idők gyakorlata között, azt mondta: a kommunista időkben éppen, hogy ingyen jelentgették fel egymást az emberek. „Ha ez spicliskedés lenne, a police.hu oldalán miért lehet látni rendszeresen nyomravezetői díjakat?” – jegyezte meg Márki-Zay.

 

És mit tenne a polgármester, ha éppen ellene próbálna valaki bizonyítékot szállítani az önkormányzatnak?  „Kifizetnénk, ha jogerős ítélet születik ellenem” – mondta, hozzátéve: nem tud arról, hogy akár csak egy ilyen bejelentés is érkezett volna hozzájuk.

 

Nyugati hagyománya van

 

Hogy nem tart-e attól, hogy az új rendelet egymás ellen fordítja az embereket, arra pedig azt mondta:

 

a falvakban is azért van kevesebb bűncselekmény, mert figyelik egymást az emberek, de ehhez hasonló modell Amerikában is működik, vagyis „nyugati hagyománya van” ennek.

 

A polgármester szerint az sem igaz, hogy a kormányhivatal a rendelet megsemmisítését kérte volna, és azt ők is elismeri, hogy az önkormányzatnak jogában áll nyomravezetői jutalmat ajánlani. Így szerinte csak jogtechnikai módosításokat kell végrehajtaniuk, például konkretizálni, hogy milyen bűncselekményeknél adnak díjat. A felvetésre pedig, hogy a bűncselekmények felderítése nem a polgármesterhez, hanem a rendőrséghez tartozik, Márki-Zay azt mondta: éppen ezért nem is az önkormányzat nyomoz, csak jutalmat ad jogerős ítélet esetén.

 

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás