+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 22. szerda, 08:03
A falvakban is azért van kevesebb bűncselekmény, mert figyelik egymást az emberek – mondja Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter arról, miért vezetnek be nyomravezetői díjat az egyes bűncselekménytípusok feltárása esetén.

Az „1950-es évek legsötétebb időszakát idézi” a hódmezővásárhelyi Fidesz szerint az, hogy a független Márki-Zay Péter polgármester vezette önkormányzat nemrég elfogadta: az önkormányzat fizessen legfeljebb százezer forintnyi pénzdíjat azoknak, akik olyan bizonyítékot juttatnak el az önkormányzatnak, amely alapján jogerősen elítélik az elkövetőket.

 

Mint az ATV írja, a fideszes Benkő Zsolt szerint ez elfogadhatatlan, és fennáll a veszélye annak, hogy Márki-Zay Péter olyanokat „büntethet”, akik elégedetlenek a városvezetés munkájával. Sőt: állítása szerint míg a polgármester azt mondta, a kormányhivatal csak kisebb módosításokat kér a rendelet kapcsán, addig valójában felszólították a polgármestert, helyezze hatályon kívül a rendeletet. Például azért, mert a polgármester nem jogosult bizonyítékok gyűjtésére, értékelésére, kezelésére.

 

A kommunizmusban ingyen jelentgettek

 

Márki-Zay Péter polgármester az Azonnalinak arról beszélt: szinte minden hétvégén előfordul a vandalizmus a városban, például összetörik a padokat, probléma náluk is – ahogy máshol is az országban – az illegális szemétlerakás, és már előfordult velük, hogy utólag tudták meg: megvesztegették egy kollégájukat.

 

Vagyis a város olyan ügyekben adna nyomravezetői díjat, ahol az önkormányzatnak jelentős vagyoni hátrányt okoznak.

 

Tehát szerinte „a Fidesz hiába riogatja az embereket” azzal, hogy majd azért osztanak jutalmat, ha valaki szól, hogy egy szomszédja nem nyírja le a füvet, vagy szájkosár nélkül sétáltat kutyát, ilyesmiről szó sincs.  „A rendeletben nem szerepel, hogy számítana a vandálok pártállása” – mondta.

 

A felvetésre, hogy szerinte nincs-e tényleg hasonlóság a rendelet és kommunista idők gyakorlata között, azt mondta: a kommunista időkben éppen, hogy ingyen jelentgették fel egymást az emberek. „Ha ez spicliskedés lenne, a police.hu oldalán miért lehet látni rendszeresen nyomravezetői díjakat?” – jegyezte meg Márki-Zay.

 

És mit tenne a polgármester, ha éppen ellene próbálna valaki bizonyítékot szállítani az önkormányzatnak?  „Kifizetnénk, ha jogerős ítélet születik ellenem” – mondta, hozzátéve: nem tud arról, hogy akár csak egy ilyen bejelentés is érkezett volna hozzájuk.

 

Nyugati hagyománya van

 

Hogy nem tart-e attól, hogy az új rendelet egymás ellen fordítja az embereket, arra pedig azt mondta:

 

a falvakban is azért van kevesebb bűncselekmény, mert figyelik egymást az emberek, de ehhez hasonló modell Amerikában is működik, vagyis „nyugati hagyománya van” ennek.

 

A polgármester szerint az sem igaz, hogy a kormányhivatal a rendelet megsemmisítését kérte volna, és azt ők is elismeri, hogy az önkormányzatnak jogában áll nyomravezetői jutalmat ajánlani. Így szerinte csak jogtechnikai módosításokat kell végrehajtaniuk, például konkretizálni, hogy milyen bűncselekményeknél adnak díjat. A felvetésre pedig, hogy a bűncselekmények felderítése nem a polgármesterhez, hanem a rendőrséghez tartozik, Márki-Zay azt mondta: éppen ezért nem is az önkormányzat nyomoz, csak jutalmat ad jogerős ítélet esetén.

 

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás