Panaszokkal árasztják el Minszkben a választási bizottságot, miután az két ellenzékit sem regisztrált a belarusz elnökválasztásra

Szerző: Illés Gergő
2020.07.15. 20:40

A hatóságok már meg is kezdték az ellenzéki „panaszkodók” letartóztatását.

Panaszokkal árasztják el Minszkben a választási bizottságot, miután az két ellenzékit sem regisztrált a belarusz elnökválasztásra

Nem mindennapi módon tiltakoznak Minszk belvárosában, a Belarusz Köztársaság választási bizottságának székháza előtt az ellenzékiek szerdán: a fővárosban ugyanis a Tut.by tudósítása alapján több százan gyűltek össze azért, hogy panaszt nyújtsanak be a bizottsághoz azért, mert a két legnépszerűbb ellenzéki jelöltet, Viktar Babarika bankárt és Valerij Capkala üzletembert a választási bizottság július 14-én elég átlátszó indokokkal nem vette nyilvántartásba jelöltként az augusztus 9-én esedékes elnökválasztásra.

A legesélyesebb az a Viktar Babarika lenne, aki jelenleg is a KGB börtönében van,

mert miután kiderült, hogy jelöltségét több százezren támogatják, a hatóságok pénzmosás vádjával letartóztatták. Babarika húsz évig vezette az orosz államhoz köthető Belgazprombank belarusz szárnyát, jelöltségét pedig azért fúrták meg, mert a választási szerv szerint nem volt megfelelő a vagyonnyilatkozata, továbbá külföldi szervezetek is részt vettek a kampánycsapatában – utóbbi konkrétan a Belgazprombankra vonatkozik.

A korábban amerikai nagykövet és a minszki high tech-parkot vezető Capkala jelölését pedig azért kaszálta el a választási szerv, mert elvileg nem volt meg az induláshoz szükséges százezer érvényes aláírása. Habár Capkala 160 ezer aláírást adott le a szerveknek, ebből azok csak alig több, mint 75 ezret találtak érvényesnek. A regnáló elnök Aljakszandr Lukasenka számára gyűjtött aláírásokkal már nem voltak ilyen szűkmarkúak, az ő 1 958 800 aláírásából végül 1 939 572 bizonyult érvényesnek.

Babarika kampánycsapata hamar reagált, először „ocsmányságról” és a hatalom „gyávaságáról” beszéltek, majd bejelentették, hogy panaszt tesznek a döntés ellen a választási bizottságnál. De itt következik a csavar: Babarika csapata ugyanis kedd este felszólította a támogatóikat, hogy

ők maguk is töltsenek ki egy, a döntés elleni panaszról szóló formanyomtatványt, és szerdán vigyék azt a választási bizottság épületéhez.

Így történt, hogy hirtelen több száz ellenzéki és aktivista jelent meg a választási bizottság épületénél,

és estére – a választási bizottság este 7-kor zárt – már kilométeres sorban ácsorogtak azért, hogy leadhassák a panaszukat.

Több szemtanú szerint ugyanakkor a belbiztonsági szervek elállták a környező utcákat, és aki távozott volna a választási bizottságnak is helyt adó Függetlenség teréről, letartóztatták.

Ha a választási szervek egyébként nem változtatnak a kedden meghozott döntésükön, akkor a két legnépszerűbb ellenzéki nem indulhat augusztus 9-én Lukasenka ellen. A regnáló elnök mellett indulni engedték azonban Szvjatlana Tihanovszkaját, egy ismert belarusz videoblogger férjét, Anna Kanapackaja volt parlamenti képviselőt, Szjarhej Cseracsenyt, a belarusz szociáldemokraták elnökét, valamint Andrej Dmitrijevet, a „Mondd az Igazat” nevű ellenzéki társadalmi szervezet társelnökét is.

Lukasenka ellen egyre nagyszabásúbb az elégedetlenségi hullám, miután az elnök nem vette komolyan a koronavírust,

így már több, mint 65 ezren betegedtek meg a tízmilliós országban.

Egyes online (egyáltalán nem reprezentatív) közvélemény-kutatások csupán 3-5 százalékra mérték a támogatottságát, ellenőrizhető, független közvélemény-kutatás viszont nincs, ilyet csak az állam ellenőrzése alatt álló tudományos akadémia engedélyével lehetne közölni. Egy most megjelent, hivatalos (tehát Lukasenkának lejtő) kutatás szerint a regnáló elnök támogatottsága 83 százalékos, de független adatok híján lehetetlen belőni, hol is az igazság.

BORÍTÓKÉP: Sorban állók a belarusz választási bizottság székháza előtt Minszkben. Viktar Babarika / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek