+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Nem mindennapi módon tiltakoznak Minszk belvárosában, a Belarusz Köztársaság választási bizottságának székháza előtt az ellenzékiek szerdán: a fővárosban ugyanis a Tut.by tudósítása alapján több százan gyűltek össze azért, hogy panaszt nyújtsanak be a bizottsághoz azért, mert a két legnépszerűbb ellenzéki jelöltet, Viktar Babarika bankárt és Valerij Capkala üzletembert a választási bizottság július 14-én elég átlátszó indokokkal nem vette nyilvántartásba jelöltként az augusztus 9-én esedékes elnökválasztásra.

 

A legesélyesebb az a Viktar Babarika lenne, aki jelenleg is a KGB börtönében van,

 

mert miután kiderült, hogy jelöltségét több százezren támogatják, a hatóságok pénzmosás vádjával letartóztatták. Babarika húsz évig vezette az orosz államhoz köthető Belgazprombank belarusz szárnyát, jelöltségét pedig azért fúrták meg, mert a választási szerv szerint nem volt megfelelő a vagyonnyilatkozata, továbbá külföldi szervezetek is részt vettek a kampánycsapatában – utóbbi konkrétan a Belgazprombankra vonatkozik.

 

A korábban amerikai nagykövet és a minszki high tech-parkot vezető Capkala jelölését pedig azért kaszálta el a választási szerv, mert elvileg nem volt meg az induláshoz szükséges százezer érvényes aláírása. Habár Capkala 160 ezer aláírást adott le a szerveknek, ebből azok csak alig több, mint 75 ezret találtak érvényesnek. A regnáló elnök Aljakszandr Lukasenka számára gyűjtött aláírásokkal már nem voltak ilyen szűkmarkúak, az ő 1 958 800 aláírásából végül 1 939 572 bizonyult érvényesnek.

 

Babarika kampánycsapata hamar reagált, először „ocsmányságról” és a hatalom „gyávaságáról” beszéltek, majd bejelentették, hogy panaszt tesznek a döntés ellen a választási bizottságnál. De itt következik a csavar: Babarika csapata ugyanis kedd este felszólította a támogatóikat, hogy

 

ők maguk is töltsenek ki egy, a döntés elleni panaszról szóló formanyomtatványt, és szerdán vigyék azt a választási bizottság épületéhez.

 

 

Így történt, hogy hirtelen több száz ellenzéki és aktivista jelent meg a választási bizottság épületénél,

 

és estére – a választási bizottság este 7-kor zárt – már kilométeres sorban ácsorogtak azért, hogy leadhassák a panaszukat.

 

Több szemtanú szerint ugyanakkor a belbiztonsági szervek elállták a környező utcákat, és aki távozott volna a választási bizottságnak is helyt adó Függetlenség teréről, letartóztatták.

 

 

Ha a választási szervek egyébként nem változtatnak a kedden meghozott döntésükön, akkor a két legnépszerűbb ellenzéki nem indulhat augusztus 9-én Lukasenka ellen. A regnáló elnök mellett indulni engedték azonban Szvjatlana Tihanovszkaját, egy ismert belarusz videoblogger férjét, Anna Kanapackaja volt parlamenti képviselőt, Szjarhej Cseracsenyt, a belarusz szociáldemokraták elnökét, valamint Andrej Dmitrijevet, a „Mondd az Igazat” nevű ellenzéki társadalmi szervezet társelnökét is.

 

Lukasenka ellen egyre nagyszabásúbb az elégedetlenségi hullám, miután az elnök nem vette komolyan a koronavírust,

 

így már több, mint 65 ezren betegedtek meg a tízmilliós országban.

 

Egyes online (egyáltalán nem reprezentatív) közvélemény-kutatások csupán 3-5 százalékra mérték a támogatottságát, ellenőrizhető, független közvélemény-kutatás viszont nincs, ilyet csak az állam ellenőrzése alatt álló tudományos akadémia engedélyével lehetne közölni. Egy most megjelent, hivatalos (tehát Lukasenkának lejtő) kutatás szerint a regnáló elnök támogatottsága 83 százalékos, de független adatok híján lehetetlen belőni, hol is az igazság.

 

BORÍTÓKÉP: Sorban állók a belarusz választási bizottság székháza előtt Minszkben. Viktar Babarika / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás