+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 20. hétfő, 21:21
Az ellenzék annak ellenére sem adta fel a reményt, hogy leválthatják Európa utolsó diktátorát, Aljakszandr Lukasenkát, hogy a két legerősebb jelöltet elkaszálta a választási bizottság. Most a két elkaszált jelölt kampánycsapata állt ki a férje helyett elinduló Szvjatlana Tihanovszkaja mellett, akit állítólag megfenyegettek, hogyha nem lép vissza, elveszik tőle a gyerekeit.

Még mindig nem adta fel a belarusz ellenzék, hogy az augusztus 9-i elnökválasztáson nyugdíjazzák Európa utolsó diktátorának tartott, az elnöki széket már 1994 óta elfoglaló Aljakszandr Lukasenkát: ugyanis bejelentették, hogy

 

az egyik ellenzéki jelölt, Szjvatlana Tihanovszkaja mögé beállt az indulástól eltiltott két legerősebb ellenzéki jelölt csapata, a korábbi bankár Viktar Babarika és az üzletember, Valerij Capkala

 

tudósít róla a Moscow Times.

 

A bejelentésre azután került sor, miután a belarusz választási bizottság mondvacsinált okokkal nem engedélyezte Lukasenka legesélyesebb kihívóinak tartott jelöltek regisztrálását: Viktar Babarika elindulását ugyanis annak ellenére utasították vissza, hogy az elinduláshoz szükséges 100 ezer aláírásnál többet adott le, azonban a hatóságok pénzmosással és külföldi finanszírozással vádolják, amiatt jelenleg is a KGB-börténében tartják fogva. 

 

Míg a korábbi amerikai nagykövetet és a belarusz Szílicum-völgynek tartott high-tech parkot irányító üzletembert, Valerij Capkalát azért nem regisztrálták elnökjelöltként, mert a választási bizottság szerint nem adott le elegendő aláírást, mivel a több mint 160 ezer leadott aláírásból mindössze 75 ezer szignót tartottak érvényesnek. (Ezekről részletesen korábban itt írtunk.)

 

A két eltiltott jelölt csapata ezért most arra buzdítja az embereket, hogy helyettük Szvjatlana Tihanovszkajára szavazzanak majd. MIndezt egy sajtótájékoztató keretében jelentették be, ahol Tihanovszkaja mellett még két másik nő állt a színpadra: Babarika kampányfönőke, Maria Kolesnikova és Capkala felesége, Veronika Capkala.

 

Tihanovszkaja: a nők nem másodrangú állampolgárok

 

A sajtótájékoztatón Tihanovszkaja elmondta, hogy csak férje miatt indul, akinek korábban szintén voltak elnöki ambíciói, azonban amikor bejelentette indulását, akkor a hatóságok egy tavalyi ellenzéki tüntetésen való részvétele miatt letartóztatták és azóta is fogva tartják – Belaruszban ugyanis csak a választások alatt lehet gyűléseket tartani.

 

Tihanovszkaja, aki korábban nyelvtanárként dolgozott, elmondta, hogy meglepődött, hogy a hatóságok végül engedélyezték az indulását, majd hozzátette, hogy sosem volt erőssége a nyilvános beszéd.

 

Ezután elmondta, hogy azért két másik nővel állt színpadra, hogy megmutassák:

 

Belaruszban a nők nem másodrangú állampolgárok, hanem egyenlőek a férfiakkal és szerinte képesek akár győzni is.

 

Ezzel az állítással azonban már nem mindenki ért egyet. Az Amnesty International egy tanulmánya szerint Belaruszban a nők helyzete, pláne, ha a politikáról van szó, egyáltalán nem egyenlő: például egy Tihanovszkajának aláírást gyűjtő női aktivistát korábban a rendőrök azzal fenyegettek meg, hogy akár meg is erőszakolhatják, úgyse lesz bizonyítéka ellenük. Emellett a hatóságok gyakran azzal fenyegetik meg a gyerekes nőket, hogy állami gondozásba helyezik a gyerekeket, mondván, a politikai aktivizmusukkal rosszra nevelik őket.

 

Tihanovszkaja ezért már külföldre is menekítette gyerekeit, mivel állítólag már többször is megfenyegették, hogyha nem lép vissza, akkor őt börtönbe zárják, a gyerekeit pedig állami gondozásba helyezik.

 

Lukasenka szerint a nőknek nem való a politika

 

Lukasenka már korábban is ócsárolta a női politikusokat, azonban Tihanovszkaja jelöltségének elfogadása után elmondta, hogy szerinte a belarusz nép még nem érett meg arra, hogy női politikusra szavazzon, emellett kijelentette, hogy szerinte a nők nem is alkalmasak a politzálásra, mondván, egy női elnök összeomlana lelkileg.

 

A jelenleg regnáló elnök már korábban is többször beszólt a női politikusoknak: legutóbb májusban jelentette ki, hogy egy nő azért sem lenne képes vezetni Belaruszt, mert az alkotmány nem kedvez a nőknek, mivel az erős hatalommal ruházza fel az elnököt. Majd példaként, hogy miért nem szerencsés a női elnök, a korábbi litván elnököt, Dalia Grybauskaitét hozta fel, aki 2009 és 2019 között volt a litván államfő. Lukasenka azonban a hosszú hivatali ideje ellenére nem tartja sikeres politikusnak Grybauskaitét, aki szerinte „ugyan szépen mosolygott és integetett a képeken, de semmiért sem ő volt a felelős, hanem a parlament. Litvániában parlamentáris köztársaság van, viszont Belaruszban nem. Teljesen biztos vagyok, hogy egy férfi lesz a következő elnök.” – zárta gondolatait Lukasenka.

 

A Belarusz elnökválasztásra augusztus 9-én kerül sor, ahol Lukasenka mellett még összesen 4 másik jelölt regisztrációját fogadta el a választási bizottság, miután a két legtámogatottabb ellenzéki jelöltet, Babarikát és Capkalát nem engedték indulni. Mivel Belarusz már régóta nem számít demokráciának, így Lukasenka választási sikerét már előre lehet borítékolni, azonban kérdés, hogy az ellene indult papucsos tüntetések, illetve a különböző, az ellenzéki elnökjelöltek indulását ellehetetlenítő döntések után is kreatív megoldásokkal tüntető belaruszok mennyire fogadják majd el  Lukasenka választási győzelmét.

 

 

FOTÓ: Babarika kampányfönőke, Maria Kolesnikova (balra) az elnökjelölt Szvjatlana Tihanovszkaja (középen) és Capkala felesége, Veronika Capkala. Forrás: Tadeusz Giczan / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás