+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 20. hétfő, 21:21
Az ellenzék annak ellenére sem adta fel a reményt, hogy leválthatják Európa utolsó diktátorát, Aljakszandr Lukasenkát, hogy a két legerősebb jelöltet elkaszálta a választási bizottság. Most a két elkaszált jelölt kampánycsapata állt ki a férje helyett elinduló Szvjatlana Tihanovszkaja mellett, akit állítólag megfenyegettek, hogyha nem lép vissza, elveszik tőle a gyerekeit.

Még mindig nem adta fel a belarusz ellenzék, hogy az augusztus 9-i elnökválasztáson nyugdíjazzák Európa utolsó diktátorának tartott, az elnöki széket már 1994 óta elfoglaló Aljakszandr Lukasenkát: ugyanis bejelentették, hogy

 

az egyik ellenzéki jelölt, Szjvatlana Tihanovszkaja mögé beállt az indulástól eltiltott két legerősebb ellenzéki jelölt csapata, a korábbi bankár Viktar Babarika és az üzletember, Valerij Capkala

 

tudósít róla a Moscow Times.

 

A bejelentésre azután került sor, miután a belarusz választási bizottság mondvacsinált okokkal nem engedélyezte Lukasenka legesélyesebb kihívóinak tartott jelöltek regisztrálását: Viktar Babarika elindulását ugyanis annak ellenére utasították vissza, hogy az elinduláshoz szükséges 100 ezer aláírásnál többet adott le, azonban a hatóságok pénzmosással és külföldi finanszírozással vádolják, amiatt jelenleg is a KGB-börténében tartják fogva. 

 

Míg a korábbi amerikai nagykövetet és a belarusz Szílicum-völgynek tartott high-tech parkot irányító üzletembert, Valerij Capkalát azért nem regisztrálták elnökjelöltként, mert a választási bizottság szerint nem adott le elegendő aláírást, mivel a több mint 160 ezer leadott aláírásból mindössze 75 ezer szignót tartottak érvényesnek. (Ezekről részletesen korábban itt írtunk.)

 

A két eltiltott jelölt csapata ezért most arra buzdítja az embereket, hogy helyettük Szvjatlana Tihanovszkajára szavazzanak majd. MIndezt egy sajtótájékoztató keretében jelentették be, ahol Tihanovszkaja mellett még két másik nő állt a színpadra: Babarika kampányfönőke, Maria Kolesnikova és Capkala felesége, Veronika Capkala.

 

Tihanovszkaja: a nők nem másodrangú állampolgárok

 

A sajtótájékoztatón Tihanovszkaja elmondta, hogy csak férje miatt indul, akinek korábban szintén voltak elnöki ambíciói, azonban amikor bejelentette indulását, akkor a hatóságok egy tavalyi ellenzéki tüntetésen való részvétele miatt letartóztatták és azóta is fogva tartják – Belaruszban ugyanis csak a választások alatt lehet gyűléseket tartani.

 

Tihanovszkaja, aki korábban nyelvtanárként dolgozott, elmondta, hogy meglepődött, hogy a hatóságok végül engedélyezték az indulását, majd hozzátette, hogy sosem volt erőssége a nyilvános beszéd.

 

Ezután elmondta, hogy azért két másik nővel állt színpadra, hogy megmutassák:

 

Belaruszban a nők nem másodrangú állampolgárok, hanem egyenlőek a férfiakkal és szerinte képesek akár győzni is.

 

Ezzel az állítással azonban már nem mindenki ért egyet. Az Amnesty International egy tanulmánya szerint Belaruszban a nők helyzete, pláne, ha a politikáról van szó, egyáltalán nem egyenlő: például egy Tihanovszkajának aláírást gyűjtő női aktivistát korábban a rendőrök azzal fenyegettek meg, hogy akár meg is erőszakolhatják, úgyse lesz bizonyítéka ellenük. Emellett a hatóságok gyakran azzal fenyegetik meg a gyerekes nőket, hogy állami gondozásba helyezik a gyerekeket, mondván, a politikai aktivizmusukkal rosszra nevelik őket.

 

Tihanovszkaja ezért már külföldre is menekítette gyerekeit, mivel állítólag már többször is megfenyegették, hogyha nem lép vissza, akkor őt börtönbe zárják, a gyerekeit pedig állami gondozásba helyezik.

 

Lukasenka szerint a nőknek nem való a politika

 

Lukasenka már korábban is ócsárolta a női politikusokat, azonban Tihanovszkaja jelöltségének elfogadása után elmondta, hogy szerinte a belarusz nép még nem érett meg arra, hogy női politikusra szavazzon, emellett kijelentette, hogy szerinte a nők nem is alkalmasak a politzálásra, mondván, egy női elnök összeomlana lelkileg.

 

A jelenleg regnáló elnök már korábban is többször beszólt a női politikusoknak: legutóbb májusban jelentette ki, hogy egy nő azért sem lenne képes vezetni Belaruszt, mert az alkotmány nem kedvez a nőknek, mivel az erős hatalommal ruházza fel az elnököt. Majd példaként, hogy miért nem szerencsés a női elnök, a korábbi litván elnököt, Dalia Grybauskaitét hozta fel, aki 2009 és 2019 között volt a litván államfő. Lukasenka azonban a hosszú hivatali ideje ellenére nem tartja sikeres politikusnak Grybauskaitét, aki szerinte „ugyan szépen mosolygott és integetett a képeken, de semmiért sem ő volt a felelős, hanem a parlament. Litvániában parlamentáris köztársaság van, viszont Belaruszban nem. Teljesen biztos vagyok, hogy egy férfi lesz a következő elnök.” – zárta gondolatait Lukasenka.

 

A Belarusz elnökválasztásra augusztus 9-én kerül sor, ahol Lukasenka mellett még összesen 4 másik jelölt regisztrációját fogadta el a választási bizottság, miután a két legtámogatottabb ellenzéki jelöltet, Babarikát és Capkalát nem engedték indulni. Mivel Belarusz már régóta nem számít demokráciának, így Lukasenka választási sikerét már előre lehet borítékolni, azonban kérdés, hogy az ellene indult papucsos tüntetések, illetve a különböző, az ellenzéki elnökjelöltek indulását ellehetetlenítő döntések után is kreatív megoldásokkal tüntető belaruszok mennyire fogadják majd el  Lukasenka választási győzelmét.

 

 

FOTÓ: Babarika kampányfönőke, Maria Kolesnikova (balra) az elnökjelölt Szvjatlana Tihanovszkaja (középen) és Capkala felesége, Veronika Capkala. Forrás: Tadeusz Giczan / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás