Rajthoz állni sem engedik a két legesélyesebb belarusz ellenzékit

Szerző: Illés Gergő
2020.07.14. 15:17

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják. Lukasenka jelöltségében természetesen semmi hibát nem találtak.

Rajthoz állni sem engedik a két legesélyesebb belarusz ellenzékit

Annak ellenére sem regisztrálta elnökjelöltként Viktar Babarikát és Valerij Capkalát a belarusz választási bizottság, hogy az induláshoz szükséges százezer aláírást mindkét jelölt összegyűjtötte, sőt, annál lényegesen többet is szerzett – erről a Tut.by belarusz hírportál számolt be kedden.

Babarika összesen 367 179 aláírást gyűjtött, ebből még a választási bizottság is érvényesnek ismert el 165 744 darabot, így itt a Belgazprombank korábbi vezérigazgatójának jelölése nem csúszhatott el. Így végül a választási bizottság feje a vagyonnyilatkozata miatt kaszálta el az ellenzéki körökben esélyesnek tartott Babarika jelöltségét. A vagyonnyilatkozattal hivatalosan az volt a baj, hogy abban állítólag Babarika 283 rubel 43 kopejka pénzvisszatérítést és 1263 dollár, valamint 5 eurocent banki betétből származó bevételt sem tüntetett fel.

Emellett a választási szervek kritizálták, hogy Babarika kampányában az orosz tulajdonú Belgazprombank több volt dolgozója is részt vett,

ez pedig szerintük egy külföldi szervezet kampánytevékenységének minősül, ami szintén kizárja a jelöltséget.

Ligyija Jermosina, a választási szerv vezetője indoklásképp még az Állami Ellenőrzőbizottság levelét is felolvasta, amely azt állította, hogy Babarika egy pénzmosással foglalkozó „bűnözői csoportot vezetett”.

De tényleg pénzt mosott-e Babarika?

Ezt nem lehet megmondani, mert Belaruszban nincsen független igazságszolgáltatás, amely ezt hitelesen megmondhatná. De tény, hogy Babarika húsz éven át vezette a részben állami tulajdonú orosz Gazprom gázvállalat bankbizniszének belarusz szárnyát, a Belgazprombankot. Az is tény, hogy jelöltsége bejelentésekor posztjáról lemondott, és amikor már több százezer aláírás gyűjt össze Babarikáért, a hatóságok vegzálni kezdték a Belgazprombankot:

először annak több, Babarikához közel álló alkalmazottját vitték el, majd magát Babarikát és fiát is letartóztatták pénzmosás vádjával,

és a KGB börtönébe vitték.

Börtönből pedig igen nehéz kampányolni, de eddig még úgy tűnt, hogy a hatósági nyomás sem tudja megakadályozni, hogy Babarikából elnökjelölt legyen. Tehát ha volt is létező pénzmosási ügy, azt nyilvánvaló, hogy a rezsim politikai fegyverként használta fel az egyre népszerűbbé váló, demokratikus reformokat, függetlenséget és piaci liberalizációt hirdető bankár jelölttel szemben.

Babarika kampánycsapata már jelezte: fellebbeznek a döntés ellen, a hallottakat pedig „nagyon furcsának” nevezték, hiszen semmilyen azt alátámasztó bizonyítékot nem láthattak.

„Látták, micsoda ocsmányság folyik ott. A hatalom annyira gyenge, hogy még azt a Babarikát sem engedték indulni, aki rácsok mögött van”

– mondta a kampánycsapat.

Meglepetés: Lukasenka jelöltségében nem volt hiba

A másik jelölt, akit a választási bizottság visszautasított, Valerij Capkala volt: ő szintén az establishmentből ugrott ki és indult rá Aljakszandr Lukasenkára, hiszen több évig ő vezette a belarusz Szilícium-völgyként is nevezett high tech-parkot, de a Lukasenka-éra alatt volt már amerikai nagykövet is. Capkalát hivatalosan azért utasították el, mert nem volt százezer érvényes aláírása. Capkala 160 ezer, a csapata által direkt sokszorosan ellenőrzött szignót adott le,

de ez sem volt elég ahhoz, hogy a választási bizottság ne gáncsolja el az üzletember jelöltségét – szerintük ebből alig több, mint 75 ezer szignó volt érvényes.

Emellett a bizottság azt is állította, hogy Capkala nem vallotta be vagyonnyilatkozatában, hogy részvényei vannak a Priorbank nevű pénzintézetnél.

A választási bizottság viszont gond nélkül regisztrálta a regnáló elnök Aljakszandr Lukasenkát, aki 1 958 800 aláírást adott le, ebből végül 1 939 572 bizonyult érvényesnek.

Kegyet gyakoroltak

A többi, Capkalánál és Babarikánál jóval esélytelenebb ellenzéki jelöltet is regisztrálták a hatóságok, így Anna Kanapackaja volt parlamenti képviselő, Szjarhej Cseracseny, a belarusz szociáldemokraták elnöke, valamint Andrej Dmitrijev, a „Mondd az Igazat” nevű ellenzéki társadalmi szervezet társelnöke is szabadon indulhat.

A minimálisan esélyes jelöltek közül még Szvjatlana Tihanovszkaját is engedik indulni a hatóságok: ő Szjarhej Tihanovszkij ellenzéki vlogger felesége. Tihanovszkij állt az élére az úgynevezett „papucsos tüntetésekkel”, ahol a belaruszok sokszor házipapucsokkal jelentek meg a demonstrációkon – azokkal a papucsokkal kéne lecsapni szerintük a csótányként ábrázolt Lukasenkát. Ám mikor Tihanovszkij szerette volna regisztráltatni magát jelöltként, egy tavalyi ellenzéki tüntetésen való részvételért őt is letartóztatták,

így a felesége indult helyette, aki saját kampánycsapatának vezetőjévé a férjét tette meg.

És bár a választási szervek Tihanovszkajával is kekeckedtek – állították, hogy a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel, hogy a férjének van egy háza a gomeli régióban – végül kegyet gyakoroltak, mondván: nem szeretnék tovább csökkenteni a jelöltek számát, mivel Tihanoszkaját is több, mint százezren támogatták.

BORÍTÓKÉP: Viktar Babarika (kép: Facebook), Aljakszandr Lukasenka (kép: Kreml) és Valerij Capkala (kép: Facebook)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek