+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. július 14. kedd, 15:17
Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják. Lukasenka jelöltségében természetesen semmi hibát nem találtak.

Annak ellenére sem regisztrálta elnökjelöltként Viktar Babarikát és Valerij Capkalát a belarusz választási bizottság, hogy az induláshoz szükséges százezer aláírást mindkét jelölt összegyűjtötte, sőt, annál lényegesen többet is szerzett – erről a Tut.by belarusz hírportál számolt be kedden.

 

Babarika összesen 367 179 aláírást gyűjtött, ebből még a választási bizottság is érvényesnek ismert el 165 744 darabot, így itt a Belgazprombank korábbi vezérigazgatójának jelölése nem csúszhatott el. Így végül a választási bizottság feje a vagyonnyilatkozata miatt kaszálta el az ellenzéki körökben esélyesnek tartott Babarika jelöltségét. A vagyonnyilatkozattal hivatalosan az volt a baj, hogy abban állítólag Babarika 283 rubel 43 kopejka pénzvisszatérítést és 1263 dollár, valamint 5 eurocent banki betétből származó bevételt sem tüntetett fel.

 

Emellett a választási szervek kritizálták, hogy Babarika kampányában az orosz tulajdonú Belgazprombank több volt dolgozója is részt vett,

 

ez pedig szerintük egy külföldi szervezet kampánytevékenységének minősül, ami szintén kizárja a jelöltséget.

 

Ligyija Jermosina, a választási szerv vezetője indoklásképp még az Állami Ellenőrzőbizottság levelét is felolvasta, amely azt állította, hogy Babarika egy pénzmosással foglalkozó „bűnözői csoportot vezetett”.

 

De tényleg pénzt mosott-e Babarika?

 

Ezt nem lehet megmondani, mert Belaruszban nincsen független igazságszolgáltatás, amely ezt hitelesen megmondhatná. De tény, hogy Babarika húsz éven át vezette a részben állami tulajdonú orosz Gazprom gázvállalat bankbizniszének belarusz szárnyát, a Belgazprombankot. Az is tény, hogy jelöltsége bejelentésekor posztjáról lemondott, és amikor már több százezer aláírás gyűjt össze Babarikáért, a hatóságok vegzálni kezdték a Belgazprombankot:

 

először annak több, Babarikához közel álló alkalmazottját vitték el, majd magát Babarikát és fiát is letartóztatták pénzmosás vádjával,

 

és a KGB börtönébe vitték.

 

Börtönből pedig igen nehéz kampányolni, de eddig még úgy tűnt, hogy a hatósági nyomás sem tudja megakadályozni, hogy Babarikából elnökjelölt legyen. Tehát ha volt is létező pénzmosási ügy, azt nyilvánvaló, hogy a rezsim politikai fegyverként használta fel az egyre népszerűbbé váló, demokratikus reformokat, függetlenséget és piaci liberalizációt hirdető bankár jelölttel szemben.

 

Babarika kampánycsapata már jelezte: fellebbeznek a döntés ellen, a hallottakat pedig „nagyon furcsának” nevezték, hiszen semmilyen azt alátámasztó bizonyítékot nem láthattak.

 

„Látták, micsoda ocsmányság folyik ott. A hatalom annyira gyenge, hogy még azt a Babarikát sem engedték indulni, aki rácsok mögött van”

 

– mondta a kampánycsapat.

 

Meglepetés: Lukasenka jelöltségében nem volt hiba

 

A másik jelölt, akit a választási bizottság visszautasított, Valerij Capkala volt: ő szintén az establishmentből ugrott ki és indult rá Aljakszandr Lukasenkára, hiszen több évig ő vezette a belarusz Szilícium-völgyként is nevezett high tech-parkot, de a Lukasenka-éra alatt volt már amerikai nagykövet is. Capkalát hivatalosan azért utasították el, mert nem volt százezer érvényes aláírása. Capkala 160 ezer, a csapata által direkt sokszorosan ellenőrzött szignót adott le,

 

de ez sem volt elég ahhoz, hogy a választási bizottság ne gáncsolja el az üzletember jelöltségét – szerintük ebből alig több, mint 75 ezer szignó volt érvényes.

 

Emellett a bizottság azt is állította, hogy Capkala nem vallotta be vagyonnyilatkozatában, hogy részvényei vannak a Priorbank nevű pénzintézetnél.

 

A választási bizottság viszont gond nélkül regisztrálta a regnáló elnök Aljakszandr Lukasenkát, aki 1 958 800 aláírást adott le, ebből végül 1 939 572 bizonyult érvényesnek.

 

Kegyet gyakoroltak

 

A többi, Capkalánál és Babarikánál jóval esélytelenebb ellenzéki jelöltet is regisztrálták a hatóságok, így Anna Kanapackaja volt parlamenti képviselő, Szjarhej Cseracseny, a belarusz szociáldemokraták elnöke, valamint Andrej Dmitrijev, a „Mondd az Igazat” nevű ellenzéki társadalmi szervezet társelnöke is szabadon indulhat.

 

A minimálisan esélyes jelöltek közül még Szvjatlana Tihanovszkaját is engedik indulni a hatóságok: ő Szjarhej Tihanovszkij ellenzéki vlogger felesége. Tihanovszkij állt az élére az úgynevezett „papucsos tüntetésekkel”, ahol a belaruszok sokszor házipapucsokkal jelentek meg a demonstrációkon – azokkal a papucsokkal kéne lecsapni szerintük a csótányként ábrázolt Lukasenkát. Ám mikor Tihanovszkij szerette volna regisztráltatni magát jelöltként, egy tavalyi ellenzéki tüntetésen való részvételért őt is letartóztatták,

 

így a felesége indult helyette, aki saját kampánycsapatának vezetőjévé a férjét tette meg.

 

És bár a választási szervek Tihanovszkajával is kekeckedtek – állították, hogy a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel, hogy a férjének van egy háza a gomeli régióban – végül kegyet gyakoroltak, mondván: nem szeretnék tovább csökkenteni a jelöltek számát, mivel Tihanoszkaját is több, mint százezren támogatták.

 

BORÍTÓKÉP: Viktar Babarika (kép: Facebook), Aljakszandr Lukasenka (kép: Kreml) és Valerij Capkala (kép: Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás