+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 11. szombat, 09:24
A statisztikai hivatal legalábbis már teljesen más adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében, mint amit az egészségügyi hatóságok állítottak.

Jóval több oroszországi áldozata lehet a koronavírusnak, mint amennyit a hatóságok előzetesen bevallottak – erre enged legalábbis következtetni az orosz állami statisztikai hivatal pénteki jelentése, amely többek között közölte, hogy csak májusban 7444 ember halt meg a koronavírus miatt, írja az RBC.

 

Ez több, mint a kétszerese annak a 3633 főnek, amiről az akkori híradások még szóltak.

 

Az utóbbi adatot az egészségügyi hatóságok jelentették májusban, a statisztikai hivatal Roszsztat viszont ehhez képest két hónnappal később ugyan, de szintén elkészítette a saját adatbázisát a májusi demográfiai adatokról. A Roszsztat jelentése szerint 5644 embernél a koronavírus volt a halál elsődleges okozója, de a statisztikai hivatal úgy számol, volt még 1800 halott, ahol szintén a vírust okolják a halálozásért, habár azt az analízis nem erősítette meg.

 

Így jön ki a 7444 fős becslés, amely bárhonnan nézve is jóval több az eredetileg közölteknél.

 

További 5008 halálozás esetében az áldozatok szervezetében szintén jelen volt a vírus, de ők más betegségek miatt haltak meg, 1530 fő esetében pedig katalizátorként rosszabbíthatta a helyzetet a COVID-19. Volt még további 3478 fő, akik bár megfertőződtek, de a halálukban a koronavírus jelenléte nem játszott szerepet.

 

Oroszországot sok kritika érte a kiugróan alacsony halálozási rátáiért – áprilisban ez még az 1 százalékot sem érte el, de még most is csupán 1,54 százalékos. Eközben a hasonlóan fertőzött országokban ránézésre sokkal rosszabb a mortalitási ráta, az Egyesült Államokban 4,15, Spanyolországban 9,44, az Egyesült Királyságban pedig 15,5 százalékos.

 

Így sokan úgy vélték, Oroszország hamisítja a statisztikákat, valójában viszont arról van szó, hogy egyszerűen másképp számolták azokat: a koronavírus áldozataiként csak azokat számolták el, akiknél egyértelműen a vírus volt a halál okozója, de ahol a vírus jelen volt, és hozzájárulhatott a halálhoz – de az orvosok szerint nem az volt a halál esődleges oka – azt már más kategóriákba tették. Így egy kis statisztikai trükközés is kellett a kiugróan alacsony adatokhoz.

 

De még a Roszsztat adataival számolva is legfeljebb 4,1 százalékos mortalitást kapunk,

 

ezt Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes úgy kommentálta, hogy ha csak azokat az eseteket nézzük, ahol a COVID volt a halál fő oka, úgy már csak 2,5 százalékos az arányszám.

 

A hosszú karantén után viszont úgy néz ki, a március 27-i nemzetközi repülőjáratok letiltása óta először hamarosan Oroszország is újranyit, Golikova szerint július 15-ével újraindulhat a nemzetközi utazás. Az oroszok azon államok polgárait engednék viszont csak be, ahol a koronavírus-esetek száma nem haladja meg a negyvenet százezer főre vetítve, ahol az esetszámok növekedése az elmúlt két hétben nem ment egy százalék fölé, és ahol a vírus reprodukciós rátája is egy alatt marad. Még így is kell viszont egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt, hogy a hatóságok beengedjék a külföldieket Oroszországba.

 

BORÍTÓKÉP: Kreml.ru

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás