+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 11. szombat, 09:24
A statisztikai hivatal legalábbis már teljesen más adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében, mint amit az egészségügyi hatóságok állítottak.

Jóval több oroszországi áldozata lehet a koronavírusnak, mint amennyit a hatóságok előzetesen bevallottak – erre enged legalábbis következtetni az orosz állami statisztikai hivatal pénteki jelentése, amely többek között közölte, hogy csak májusban 7444 ember halt meg a koronavírus miatt, írja az RBC.

 

Ez több, mint a kétszerese annak a 3633 főnek, amiről az akkori híradások még szóltak.

 

Az utóbbi adatot az egészségügyi hatóságok jelentették májusban, a statisztikai hivatal Roszsztat viszont ehhez képest két hónnappal később ugyan, de szintén elkészítette a saját adatbázisát a májusi demográfiai adatokról. A Roszsztat jelentése szerint 5644 embernél a koronavírus volt a halál elsődleges okozója, de a statisztikai hivatal úgy számol, volt még 1800 halott, ahol szintén a vírust okolják a halálozásért, habár azt az analízis nem erősítette meg.

 

Így jön ki a 7444 fős becslés, amely bárhonnan nézve is jóval több az eredetileg közölteknél.

 

További 5008 halálozás esetében az áldozatok szervezetében szintén jelen volt a vírus, de ők más betegségek miatt haltak meg, 1530 fő esetében pedig katalizátorként rosszabbíthatta a helyzetet a COVID-19. Volt még további 3478 fő, akik bár megfertőződtek, de a halálukban a koronavírus jelenléte nem játszott szerepet.

 

Oroszországot sok kritika érte a kiugróan alacsony halálozási rátáiért – áprilisban ez még az 1 százalékot sem érte el, de még most is csupán 1,54 százalékos. Eközben a hasonlóan fertőzött országokban ránézésre sokkal rosszabb a mortalitási ráta, az Egyesült Államokban 4,15, Spanyolországban 9,44, az Egyesült Királyságban pedig 15,5 százalékos.

 

Így sokan úgy vélték, Oroszország hamisítja a statisztikákat, valójában viszont arról van szó, hogy egyszerűen másképp számolták azokat: a koronavírus áldozataiként csak azokat számolták el, akiknél egyértelműen a vírus volt a halál okozója, de ahol a vírus jelen volt, és hozzájárulhatott a halálhoz – de az orvosok szerint nem az volt a halál esődleges oka – azt már más kategóriákba tették. Így egy kis statisztikai trükközés is kellett a kiugróan alacsony adatokhoz.

 

De még a Roszsztat adataival számolva is legfeljebb 4,1 százalékos mortalitást kapunk,

 

ezt Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes úgy kommentálta, hogy ha csak azokat az eseteket nézzük, ahol a COVID volt a halál fő oka, úgy már csak 2,5 százalékos az arányszám.

 

A hosszú karantén után viszont úgy néz ki, a március 27-i nemzetközi repülőjáratok letiltása óta először hamarosan Oroszország is újranyit, Golikova szerint július 15-ével újraindulhat a nemzetközi utazás. Az oroszok azon államok polgárait engednék viszont csak be, ahol a koronavírus-esetek száma nem haladja meg a negyvenet százezer főre vetítve, ahol az esetszámok növekedése az elmúlt két hétben nem ment egy százalék fölé, és ahol a vírus reprodukciós rátája is egy alatt marad. Még így is kell viszont egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt, hogy a hatóságok beengedjék a külföldieket Oroszországba.

 

BORÍTÓKÉP: Kreml.ru

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

És az egész EU-ban mi tartunk a legjobban a választási csalásoktól és a közösségi médiától is egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás