+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. július 5. vasárnap, 11:45
Az egykori francia gyarmaton számos szobor vagy utcanév őrzi a francia gyarmatosítók vagy politikusok emlékét. Miközben az USA-ban a főleg fehér középosztálybeli fiatalok a gyarmatosítással összefüggésbe hozható személyek szobrait ledöntenék, Szenegálban megosztott a kérdésben a közvélemény.

A nyugat-afrikai Szenegálban, ami akkoriban több helyi királyságból állt, a 17. századtól jelentek meg a francia gyarmatosítók. Végül 1891-re került az egész mai ország francia igazgatás alá. A gyarmati múlt nemcsak a francia gazdasági érdekeket, de a helyi demokratizációs folyamatot is szolgálta: például a franciák vezették be a nőkre is kiterjedő általános választójogot (bőrszíntől függetlenül). Az ország 1960-ra lett független, a franciák ellen szocialisták és iszlamisták harcoltak.

 

Utóbbi momentumot Emmanuel Macron, jelenlegi francia elnök is kiemelte, amikor 2018-ban meglátogatta Saint-Louist, az egykori gyarmati fővárost. A turisztikai szempontból is fontos városban a főtér ma is Louis Faidherbe-ről, Szenegál egykori gyarmati kormányzójáról van elnevezve. Macron is emlékeztetett arra, hogy

 

„a franciák az 1850-es években itt a dzsihadizmus miatt aggódtak, úgy látszik, a történelem néha ismétli magát”.

 

Macron a kijelentésével – ami nem mindenkinek tetszett a nyugat-afrikai államban – az egykori francia gyarmattartók elleni lázongásokat iszlamistának nyilvánította.

 

A tér nemcsak Faidherbe-ről van elnevezve, de ott áll a szobra is – egészen a mai napig. Bár éppen jelenleg felújítási munkálatok miatt el kellett rövid időre vitetni, amit a gyarmati múlt kritikusai fel is használtak arra, hogy követeljék a szobor végleges eltávolítását. Thierno Gueye, a dakari egyetem filozófiaprofesszora szerint – amint a francia katolikus La Croix napilapnak nyilatkozta

 

a szobor „a szenegáliak utolsó megalázása”. A szobron amúgy az áll, hogy „a hálás Szenegál” állította „kormányzójának”.

 

LOUIS FAIDHERBE, AZ EGYKORI GYARMATI KORMÁNYZÓ SZOBRA A SZENEGÁLI SAINT-LOUIS-BAN. A SZOBOR JELENLEG A TÉR FELÚJÍTÁSA MIATT MÚZEUMBAN VAN, DE NAGYON SOK HELYI LAKOS SZERETNÉ, HA VISSZAKERÜLNE ISMÉT AZ EREDETI HELYÉRE, ÉS ERRE TETT ÍGÉRETET AZ AFRIKAI VÁROS POLGÁRMESTERE IS. FOTÓ: MOSTRONEDDO / WIKI

 

A vita, hogy a szobornak és a térnek van-e helye az egykori gyarmati fővárosban, már tíz éve tart. Három éve le is dőlt már egyszer – igaz, akkor az erős esőzések és szélviharok miatt. A földön heverő szobron azonban több antikolonialista is ugrált, és követelték: ne állítsák azt vissza. Saint-Louis vezetése azonban másképp döntött, Macron elnök pedig 2019-ben meg is ígérte: Párizs anyagi segítséget nyújt a szobor rendbetételéhez.

 

Miközben sokan helyben eltávolítanák a szobrot, nem kevesen állnak ki mellette. Elhadj Tall, helyi újságíró a francia RFI rádiónak egyenesen védelmébe vette a gyarmati múltat, szerinte

 

„a történelmünk 300 éve összeköt minket Franciaországgal, és ezt tovább kell adnunk a gyerekeinknek, unokáinknak”.

 

Mansour Faye, Saint Louis polgármestere is azt hangsúlyozza a szobor kapcsán, hogy Faidherbe igenis „része a háromszáz éves várostörténetnek”.

 

Dakart, a fővárost is elérte eközben a francia múlttal való szembenézés igénye, ugyanis a metropoliszban számos sugárút viseli francia politikusok neveit: Jules Ferry, Charles de Gaulle, Georges Pompidou (utóbbiről már a függetlenné válás után neveztek el utcát). A filozófiaprofesszor Gueye itt is változásokat szeretne, Abdou Aziz Guiss, a szenegáli műemlékvédelem vezetője viszont ellenzi ezt. Szerinte

 

a gyarmati múlt „része a kulturális örökségnek és a turizmusnak”,

 

azaz kulturálisan és gazdasági okokból se törölné el a gyarmati emlékeket.

 

Teljesen azonban Szenegált se kerülik el az átnevezések. Június végén az egykoron a rabszolgakereskedelemről híres Gorée-szigeten, ami Dakarral van egy magasságban, a városi tanács az Európa tér (Place de l´Europe) átnevezéséről döntött: a teret ezentúl a Szabadság és emberi méltóság terének fogják hívni – persze szintén az egykori gyarmattartók nyelvén: Place de la Liberté et de la dignité humaine.

 

A szenegáli Le Quotidien napilap, amelyet szintén a gyarmatosítók nyelvén írnak, az átnevezés kapcsán abbéli reményének adott hangot, hogy ez jel lesz a többi szenegáli város számára is.

 

NYITÓKÉP: Utcakép a mai Saint-Louisban / Remi Jouan, Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

Nem csillapodnak a kedélyek Habarovszkban, ahol a tüntetők nem nyugszanak bele a népszerű kormányzó, Szergej Furgal elmozdításába.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás