Visszaadhatják a franciák a gyarmatosításkor elrabolt műkincseket

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.11.24. 10:21

Az afrikai műtárgyaknak több mint kilencven százaléka ma már nem Afrikában van.

Visszaadhatják a franciák a gyarmatosításkor elrabolt műkincseket

Pénteken nyilvánosságra hoztak egy jelentést, amelyet Emmanuel Macron francia államfő rendelt meg, és amelyben az áll, hogy Franciaországnak változtatnia kellene a szigorú, a kulturális örökségek kezelésére vonatkozó törvényén annak érdekében, hogy visszaadhassa az afrikai országoknak azokat a művészeti értékeket, amelyeket a gyarmatosítás során rabolt el – írja az RFI.

A jelentés készítője egy szenegáli író és közgazdász, Felwine Sarr és egy francia történész, Benedicte Savoy. Azt állítják, hogy a francia múzeumokban őrzött művészeti kincseket az ország véglegesen vissza kellene adja, nem pedig kölcsönbe, ahogyan néha szokta.

Az afrikai művészeti örökségnek ugyanis több, mint kilencven százaléka került a kontinensen kívülre.

A jelentés azt javasolja, hogy olyan módon módosítsák a törvényt, hogy lehetővé váljék a tárgyak hazatelepítése abban az esetben, ha kétoldalú megállapodást köt Franciaország egy afrikai állammal.

A múzeumok attól tartanak, hogy kimerülnek a tartalékaik, valamint, hogy a magángyűjtők inkább más országokba viszik el a gyűjteményeiket. A jelentés kritizálói azt is hozzáteszik, hogy a zavaros 19. századi politikai viszonyok között nagyon nehéz megállapítani, hogy valamit éppen legálisan ruháztak át a francia államra, vagy el lett rabolva az a bizonyos tárgy.

A francia törvények tiltják, hogy az állam tulajdonát átruházzák más országokra, Macron nemrég járt Burkina Fasoban, és a maga nemében történelmi kijelentést tett akkor, amikor azt mondta, hogy „az afrikai örökség nem csak európai múzeumokban létezhet”.

Sonia Lawson, a Togo fővárosában található Palais de Lomé művészeti és kulturális központ igazgatója azt mondja, ezzel

új lehetőség nyílik az afrikai országok és az európaiak között kapcsolat javítására.

„Togo története különleges, mert először a németek gyarmatosították, majd egy részét átadták a briteknek, ez ma Ghána, később a franciáké lett. Rengeteg tárgy került nyugat-európai múzeumokba, nem csak Franciaországba” – mondja.

Hasonlóan vélekedik a dakari (Szenegál) Fekete Civilizáció Múzeumának igazgatója, Hamady Bocoum is, aki még csak fel sem tudja becsülni, hány szenegáli művészeti tárgy lehet a franciáknál. Mindenesetre azt nagyon szeretné, ha visszakerülne hozzájuk El Hadi Umar Tall kardja. A helyi szent vezető fegyverét a francia hadsereg foglalta le a 19. században. „Megalázó helyzet volt, kétszer béreltük ki a kardot, hogy kiállíthassuk, mindkétszer nagyon sok pénzbe került” – mondja az igazgató.

Annyi bizonyos, hogy a Párizsban Jacques Chirac elnök által létrehozott Quai Branly Múzeumnak több mint kilencvenezer afrikai származású tárgy van jelenleg a tulajdonában.

NYITÓKÉP: Nigériából származó fűrészesrrája szobor / Wikipédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek