+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. november 24. szombat, 10:21
Az afrikai műtárgyaknak több mint kilencven százaléka ma már nem Afrikában van.

Pénteken nyilvánosságra hoztak egy jelentést, amelyet Emmanuel Macron francia államfő rendelt meg, és amelyben az áll, hogy Franciaországnak változtatnia kellene a szigorú, a kulturális örökségek kezelésére vonatkozó törvényén annak érdekében, hogy visszaadhassa az afrikai országoknak azokat a művészeti értékeket, amelyeket a gyarmatosítás során rabolt el – írja az RFI.

 

A jelentés készítője egy szenegáli író és közgazdász, Felwine Sarr és egy francia történész, Benedicte Savoy. Azt állítják, hogy a francia múzeumokban őrzött művészeti kincseket az ország véglegesen vissza kellene adja, nem pedig kölcsönbe, ahogyan néha szokta.

 

Az afrikai művészeti örökségnek ugyanis több, mint kilencven százaléka került a kontinensen kívülre.

 

A jelentés azt javasolja, hogy olyan módon módosítsák a törvényt, hogy lehetővé váljék a tárgyak hazatelepítése abban az esetben, ha kétoldalú megállapodást köt Franciaország egy afrikai állammal.

 

A múzeumok attól tartanak, hogy kimerülnek a tartalékaik, valamint, hogy a magángyűjtők inkább más országokba viszik el a gyűjteményeiket. A jelentés kritizálói azt is hozzáteszik, hogy a zavaros 19. századi politikai viszonyok között nagyon nehéz megállapítani, hogy valamit éppen legálisan ruháztak át a francia államra, vagy el lett rabolva az a bizonyos tárgy.

 

A francia törvények tiltják, hogy az állam tulajdonát átruházzák más országokra, Macron nemrég járt Burkina Fasoban, és a maga nemében történelmi kijelentést tett akkor, amikor azt mondta, hogy „az afrikai örökség nem csak európai múzeumokban létezhet”.

 

Sonia Lawson, a Togo fővárosában található Palais de Lomé művészeti és kulturális központ igazgatója azt mondja, ezzel

 

új lehetőség nyílik az afrikai országok és az európaiak között kapcsolat javítására.

 

„Togo története különleges, mert először a németek gyarmatosították, majd egy részét átadták a briteknek, ez ma Ghána, később a franciáké lett. Rengeteg tárgy került nyugat-európai múzeumokba, nem csak Franciaországba” – mondja.

 

Hasonlóan vélekedik a dakari (Szenegál) Fekete Civilizáció Múzeumának igazgatója, Hamady Bocoum is, aki még csak fel sem tudja becsülni, hány szenegáli művészeti tárgy lehet a franciáknál. Mindenesetre azt nagyon szeretné, ha visszakerülne hozzájuk El Hadi Umar Tall kardja. A helyi szent vezető fegyverét a francia hadsereg foglalta le a 19. században. „Megalázó helyzet volt, kétszer béreltük ki a kardot, hogy kiállíthassuk, mindkétszer nagyon sok pénzbe került” – mondja az igazgató.

 

Annyi bizonyos, hogy a Párizsban Jacques Chirac elnök által létrehozott Quai Branly Múzeumnak több mint kilencvenezer afrikai származású tárgy van jelenleg a tulajdonában.

 

NYITÓKÉP: Nigériából származó fűrészesrrája szobor / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás