Senki sem akarja megvédeni a migránsoktól szegény Horvátországot :(

Szerző: Bukovics Martin
2020.07.05. 08:00

A horvát jobboldal a koronavírus-járvány sikeres kezelését és a hazafias érzelmeket domborítja ki, a baloldal Horvátország legsötétebb korszakával riogat, a királycsináló szélsőjobboldal pedig Miroslav Škoro leghíresebb számával plakátolja tele az országot. Választás előtti plakátkörkép!

Senki sem akarja megvédeni a migránsoktól szegény Horvátországot :(

ZÁGRÁB BELVÁROSÁBAN EZ AZ UTCAZENÉSZ NEM IS VÁLASZTHATOTT VOLNA JOBB KÍSÉRETET ANDREJ PLENKOVIĆ KORMÁNYFŐ PLAKÁTJÁNÁL. A JOBBKÖZÉP KORMÁNYPÁRT, A HDZ MÉRSÉKELT VONALÁHOZ TARTOZÓ POLITIKUS ÜZENETE: CSÖKKENTIK AZ ADÓKAT, NÖVELIK A BÉREKET ÉS NYUGDÍJAKAT. MAJD A SZLOGEN: BIZTONSÁGOS HORVÁTORSZÁG.

A HDZ-KAMPÁNY FŐ ÜZENETE EGYÉBKÉNT MAGA PLENKOVIĆ, ÉS AHOGY A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYT KEZELTE. A SZLOGEN: VÁLSÁGBAN MUTATKOZIK MEG A VEZETŐ.

EZT A VONALAT VISZI TOVÁBB VIDÉKEN IS A KORMÁNYPÁRT: ESZÉK DRÁVA-PÁRTI SÉTÁNYÁN AZ EGYIK HELYI EMBERÜK ERŐS ÉS BIZTONSÁGOS SZLAVÓNIÁT ÉS BARANYÁT ÍGÉR.

AZ ORSZÁG BELSEJÉBEN, KÁROLYVÁROS KÖRNYÉKÉN MÁR EGYENESEN A TUDJMANI MÚLTAT EMLEGETI A HDZ: MODERN HORVÁTORSZÁGOT ÍGÉRNEK A HONVÉDŐ HÁBORÚ ALAPJAIN. A HORVÁT NACIONALISTA MITOLÓGIÁBAN EZ A NEVE A JUGOSZLÁV POLGÁRHÁBORÚNAK.

A HDZ EGYETLEN ÉRDEMI KIHÍVÓJA A SZOCIÁLDEMOKRATA SDP KÖRÜLI KOALÍCIÓ, AMIBEN LIBERÁLIS, ZÖLD ÉS REGIONÁLIS PÁRTOK IS VANNAK. ŐK ITT ÉPP FIUMÉBEN PLAKÁTOLTÁK KI, HOGY HA KORMÁNYRA KERÜLNEK, KORRUPCIÓMENTESSÉ TESZIK AZ ORSZÁGOT.

AZ SDP KÖRÜLI RESTART-KOALÍCIÓ RENGETEG KREATÍV KAMPÁNYESZKÖZT BEVETETT, EZ AZ AUTÓ PÉLDÁUL A ZÁGRÁBI BRITANSKI TRGEN SZÓRTA AZ IGÉT A KÁVÉHÁZAK NÉPEINEK.

A HORVÁT FŐVÁROST KERESZTÜLSZELŐ ILICÁN PEDIG LÁNYOKAT MASÍROZTATVA HIRDETTÉK FŐ SZLOGENJÜKET A BALOLDALIAK: GYERE KI, ÉS VÁLTOZZ!

„EGYSZERŰ A VÁLASZTÁS: VAGY A KORRUPCIÓ, A LOPÁS ÉS A FASIZMUS, MINT HORVÁTORSZÁG LEGSÖTÉTEBB IDŐSZAKÁBAN. VAGY A RESTART-KOALÍCIÓ EGY ÚJ KEZDETÉRT, KORRUPCIÓ, IGAZSÁGTALANSÁG ÉS DISZKRIMINÁCIÓ NÉLKÜL. DÖNTS BÖLCSEN!”

A ZÁGRÁBBÓL AKÁR 2-3 KÉPVISELŐI HELYET IS SZEREZNI TUDÓ, HELYBEN A VÁROSI KÖZGYŰLÉSBEN VÉGZETT TEVÉKENYSÉGE MIATT NÉPSZERŰ, ORSZÁGOSAN IS ÉPÍTKEZNI AKARÓ ÚJBALOS ÉS ZÖLD PÁRTOKAT ÖSSZEFOGÓ MOŽEMO-LISTA A CITYLIGHTJAIN ELŐSZÖR AZT HIRDETI, HOGY NE MOŽEMO, AZAZ: NEM LEHET MEGCSINÁLNI.

AZTÁN PERSZE ELŐBUKKAN A LISTAVEZETŐ, AKIVEL MÁR MEG LEHET CSINÁLNI.

ZÁGRÁBBAN PERSZE KIHAGYHATATLAN JELENSÉG A VÁROS DEMSZKY GÁBORBA OLTOTT TARLÓS ISTVÁNJAKÉNT JELLEMEZHETŐ, MINDEN HÁJJAL MEGKENT FŐPOLGÁRMESTER, MILAN BANDIC ÉS SAJÁT PÁRTJA. A JELLEMZŐEN ÚJZÁGRÁBI NYUGDÍJASOK ÁLTAL KÖRÜLRAJONGOTT POLITIKUS 400 KUNÁVAL (18 EZER FORINTTAL) MAGASABB NYUGDÍJAT ÍGÉR. KÖZLI: NEM VAGY EGYEDÜL, EGY FÉLELEM NÉLKÜLI HORVÁTORSZÁGOT.

AMÍG A TÖBBIEK VESZEKEDNEK, MI MODERNIZÁLJUK AZ OKTATÁST, ÜZENI A HDZ-VEL EGYÜTT KORMÁNYZÓ, ÁM KÜLÖN INDULÓ HNS NEVŰ LIBERÁLIS PÁRT FIUMÉBEN, AMI AZ EGYÉBKÉNT NEM IS PÁRTTAG OKTATÁSI MINISZTERT, CIVILBEN MATEMATIKUST TETTE EGYIK PLAKÁTJÁRA. MELLETTÜK PEDIG EGY HELYI PÁRT, A KVARNER UNIÓ KAMPÁNYOL AZZAL, HOGY AKI A KVARNER-ÖBÖLBEN SZÜLETETT ÉS ÉL, ANNAK BIZONY RÁJUK KELL SZAVAZNIA.

A KLERIKÁLIS-NEOLIBERÁLIS MOST MINDENHOL A PÁRT HELYBEN ISMERTEBB ARCAIT RAKTA FEL A PLAKÁTRA AZZAL AZ ÜZENETTEL, HOGY HORVÁTORSZÁGNAK ÉBREDNIE KELLENE.

AZ EGYIK FIUMEI POLITIKUSUK EMOJIKBAN IS MEGFOGALMAZTA ÉRZELMEIT.

FIUMÉBEN A HORVÁT MOMENTUM, A PAMETNO KOMPLETT INFORMÁCIÓS BÓDÉT FELHÚZOTT, HOGY AKINEK KÉRDÉSE VAN A PROGRAMJUK KAPCSÁN, FELTEHESSE AZT.

JANKOVICS RÓBERT A HATÁRMENTI KISVÁROS, PÉLMONOSTOR KONZUMJA ELÉ RAKTA KI A PLAKÁTJÁT. MIVEL A HMDK KISEBBSÉGI LISTÁN INDUL, MAGYAR ELLENJELÖLT NINCS, ÍGY AKÁR 1 VOKSSAL IS BENT LEHET A SZÁBORBAN A MAGYAR POLITIKUS. SZÁMÁRA ÍGY ALAPVETŐEN AZ A FONTOS, HOGY MINÉL TÖBB ITTENI MAGYAR VÁLASSZA A CSUPÁN EGY JELÖLTET TARTALMAZÓ MAGYAR SZAVAZÓLAPOT A SOKKAL SZÍNESEBB HORVÁT HELYETT.

UGYANEZ A HELYZET AZ OLASZ KISEBBSÉG KÉPVISELŐJÉVEL IS.

MIVEL MINDENKI ÚGY SZÁMOL, HOGY FEJ-FEJ MELLETT VÉGEZ MAJD A HDZ ÉS AZ SDP-S KOALÍCIÓ, EZÉRT A KIRÁLCSINÁLÓ A SZÉLSŐJOBBOLDAL LEHET. LISTÁJUKAT MIROSLAV ŠKORO ÉNEKES-ÜZLETEMBER VEZETI, AKI SAJÁT SZÁMAINAK SZÖVEGEIVEL, ÍGY JELEN ESETBEN A SUDE MI CÍMŰ ALTERNATÍV HORVÁT HIMNUSZ REFRÉNJÉVEL KAMPÁNYOL.

PLAKÁTJAIKRA RÁFÉRNEK PERSZE A HELYI JELÖLTEK IS.

AKTIVISTÁIK PEDIG ATTÓL SEM RIADNAK VISSZA, HOGY A TŰZŐ NAPON KAMPÁNYOLJANAK ÉS OSSZANAK ŠKOROS TOLLAKAT A ZÁGRÁBI JELAČIĆ-TÉREN.

FOTÓK: Bakó Bea, Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek