+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. július 5. vasárnap, 08:00
A horvát jobboldal a koronavírus-járvány sikeres kezelését és a hazafias érzelmeket domborítja ki, a baloldal Horvátország legsötétebb korszakával riogat, a királycsináló szélsőjobboldal pedig Miroslav Škoro leghíresebb számával plakátolja tele az országot. Választás előtti plakátkörkép!

ZÁGRÁB BELVÁROSÁBAN EZ AZ UTCAZENÉSZ NEM IS VÁLASZTHATOTT VOLNA JOBB KÍSÉRETET ANDREJ PLENKOVIĆ KORMÁNYFŐ PLAKÁTJÁNÁL. A JOBBKÖZÉP KORMÁNYPÁRT, A HDZ MÉRSÉKELT VONALÁHOZ TARTOZÓ POLITIKUS ÜZENETE: CSÖKKENTIK AZ ADÓKAT, NÖVELIK A BÉREKET ÉS NYUGDÍJAKAT. MAJD A SZLOGEN: BIZTONSÁGOS HORVÁTORSZÁG.

 

A HDZ-KAMPÁNY FŐ ÜZENETE EGYÉBKÉNT MAGA PLENKOVIĆ, ÉS AHOGY A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYT KEZELTE. A SZLOGEN: VÁLSÁGBAN MUTATKOZIK MEG A VEZETŐ.

 

EZT A VONALAT VISZI TOVÁBB VIDÉKEN IS A KORMÁNYPÁRT: ESZÉK DRÁVA-PÁRTI SÉTÁNYÁN AZ EGYIK HELYI EMBERÜK ERŐS ÉS BIZTONSÁGOS SZLAVÓNIÁT ÉS BARANYÁT ÍGÉR.

 

AZ ORSZÁG BELSEJÉBEN, KÁROLYVÁROS KÖRNYÉKÉN MÁR EGYENESEN A TUDJMANI MÚLTAT EMLEGETI A HDZ: MODERN HORVÁTORSZÁGOT ÍGÉRNEK A HONVÉDŐ HÁBORÚ ALAPJAIN. A HORVÁT NACIONALISTA MITOLÓGIÁBAN EZ A NEVE A JUGOSZLÁV POLGÁRHÁBORÚNAK.

 

A HDZ EGYETLEN ÉRDEMI KIHÍVÓJA A SZOCIÁLDEMOKRATA SDP KÖRÜLI KOALÍCIÓ, AMIBEN LIBERÁLIS, ZÖLD ÉS REGIONÁLIS PÁRTOK IS VANNAK. ŐK ITT ÉPP FIUMÉBEN PLAKÁTOLTÁK KI, HOGY HA KORMÁNYRA KERÜLNEK, KORRUPCIÓMENTESSÉ TESZIK AZ ORSZÁGOT.

 

AZ SDP KÖRÜLI RESTART-KOALÍCIÓ RENGETEG KREATÍV KAMPÁNYESZKÖZT BEVETETT, EZ AZ AUTÓ PÉLDÁUL A ZÁGRÁBI BRITANSKI TRGEN SZÓRTA AZ IGÉT A KÁVÉHÁZAK NÉPEINEK.

 

A HORVÁT FŐVÁROST KERESZTÜLSZELŐ ILICÁN PEDIG LÁNYOKAT MASÍROZTATVA HIRDETTÉK FŐ SZLOGENJÜKET A BALOLDALIAK: GYERE KI, ÉS VÁLTOZZ!

 

„EGYSZERŰ A VÁLASZTÁS: VAGY A KORRUPCIÓ, A LOPÁS ÉS A FASIZMUS, MINT HORVÁTORSZÁG LEGSÖTÉTEBB IDŐSZAKÁBAN. VAGY A RESTART-KOALÍCIÓ EGY ÚJ KEZDETÉRT, KORRUPCIÓ, IGAZSÁGTALANSÁG ÉS DISZKRIMINÁCIÓ NÉLKÜL. DÖNTS BÖLCSEN!”

 

A ZÁGRÁBBÓL AKÁR 2-3 KÉPVISELŐI HELYET IS SZEREZNI TUDÓ, HELYBEN A VÁROSI KÖZGYŰLÉSBEN VÉGZETT TEVÉKENYSÉGE MIATT NÉPSZERŰ, ORSZÁGOSAN IS ÉPÍTKEZNI AKARÓ ÚJBALOS ÉS ZÖLD PÁRTOKAT ÖSSZEFOGÓ MOŽEMO-LISTA A CITYLIGHTJAIN ELŐSZÖR AZT HIRDETI, HOGY NE MOŽEMO, AZAZ: NEM LEHET MEGCSINÁLNI.

 

AZTÁN PERSZE ELŐBUKKAN A LISTAVEZETŐ, AKIVEL MÁR MEG LEHET CSINÁLNI.

 

ZÁGRÁBBAN PERSZE KIHAGYHATATLAN JELENSÉG A VÁROS DEMSZKY GÁBORBA OLTOTT TARLÓS ISTVÁNJAKÉNT JELLEMEZHETŐ, MINDEN HÁJJAL MEGKENT FŐPOLGÁRMESTER, MILAN BANDIC ÉS SAJÁT PÁRTJA. A JELLEMZŐEN ÚJZÁGRÁBI NYUGDÍJASOK ÁLTAL KÖRÜLRAJONGOTT POLITIKUS 400 KUNÁVAL (18 EZER FORINTTAL) MAGASABB NYUGDÍJAT ÍGÉR. KÖZLI: NEM VAGY EGYEDÜL, EGY FÉLELEM NÉLKÜLI HORVÁTORSZÁGOT.

 

AMÍG A TÖBBIEK VESZEKEDNEK, MI MODERNIZÁLJUK AZ OKTATÁST, ÜZENI A HDZ-VEL EGYÜTT KORMÁNYZÓ, ÁM KÜLÖN INDULÓ HNS NEVŰ LIBERÁLIS PÁRT FIUMÉBEN, AMI AZ EGYÉBKÉNT NEM IS PÁRTTAG OKTATÁSI MINISZTERT, CIVILBEN MATEMATIKUST TETTE EGYIK PLAKÁTJÁRA. MELLETTÜK PEDIG EGY HELYI PÁRT, A KVARNER UNIÓ KAMPÁNYOL AZZAL, HOGY AKI A KVARNER-ÖBÖLBEN SZÜLETETT ÉS ÉL, ANNAK BIZONY RÁJUK KELL SZAVAZNIA.

 

A KLERIKÁLIS-NEOLIBERÁLIS MOST MINDENHOL A PÁRT HELYBEN ISMERTEBB ARCAIT RAKTA FEL A PLAKÁTRA AZZAL AZ ÜZENETTEL, HOGY HORVÁTORSZÁGNAK ÉBREDNIE KELLENE.

 

AZ EGYIK FIUMEI POLITIKUSUK EMOJIKBAN IS MEGFOGALMAZTA ÉRZELMEIT.

 

FIUMÉBEN A HORVÁT MOMENTUM, A PAMETNO KOMPLETT INFORMÁCIÓS BÓDÉT FELHÚZOTT, HOGY AKINEK KÉRDÉSE VAN A PROGRAMJUK KAPCSÁN, FELTEHESSE AZT.

 

JANKOVICS RÓBERT A HATÁRMENTI KISVÁROS, PÉLMONOSTOR KONZUMJA ELÉ RAKTA KI A PLAKÁTJÁT. MIVEL A HMDK KISEBBSÉGI LISTÁN INDUL, MAGYAR ELLENJELÖLT NINCS, ÍGY AKÁR 1 VOKSSAL IS BENT LEHET A SZÁBORBAN A MAGYAR POLITIKUS. SZÁMÁRA ÍGY ALAPVETŐEN AZ A FONTOS, HOGY MINÉL TÖBB ITTENI MAGYAR VÁLASSZA A CSUPÁN EGY JELÖLTET TARTALMAZÓ MAGYAR SZAVAZÓLAPOT A SOKKAL SZÍNESEBB HORVÁT HELYETT.

 

UGYANEZ A HELYZET AZ OLASZ KISEBBSÉG KÉPVISELŐJÉVEL IS.

 

MIVEL MINDENKI ÚGY SZÁMOL, HOGY FEJ-FEJ MELLETT VÉGEZ MAJD A HDZ ÉS AZ SDP-S KOALÍCIÓ, EZÉRT A KIRÁLCSINÁLÓ A SZÉLSŐJOBBOLDAL LEHET. LISTÁJUKAT MIROSLAV ŠKORO ÉNEKES-ÜZLETEMBER VEZETI, AKI SAJÁT SZÁMAINAK SZÖVEGEIVEL, ÍGY JELEN ESETBEN A SUDE MI CÍMŰ ALTERNATÍV HORVÁT HIMNUSZ REFRÉNJÉVEL KAMPÁNYOL.

 

PLAKÁTJAIKRA RÁFÉRNEK PERSZE A HELYI JELÖLTEK IS.

 

AKTIVISTÁIK PEDIG ATTÓL SEM RIADNAK VISSZA, HOGY A TŰZŐ NAPON KAMPÁNYOLJANAK ÉS OSSZANAK ŠKOROS TOLLAKAT A ZÁGRÁBI JELAČIĆ-TÉREN.

 

FOTÓK: Bakó Bea, Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás