+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. április 28. kedd, 20:00
Elvileg év végén választana csak délnyugati szomszédunk, de Andrej Plenković jobbközép miniszterelnök azt fontolgatja, hogy a kormány népszerűségét kihasználva idő előtt hívná urnához az embereket. A liberálisok blokkja már formálódik, Miroslav Škoro körül azonban csak nehézkesen áll össze a szélsőjobb.

A zágrábi balliberális Jutarnji List napilap információi szerint Andrej Plenković, aki egy konzervatív-liberális kormánykoalíció élén vezeti az országot 2016 óta,

 

a választásokat előre hozná július 5-re

 

– noha elvileg azokra valamikor idén ősszel vagy az év végén kellene sort keríteni.

 

Plenković az előrehozott dátumot a lap szerint azzal indokolná, hogy a járvány mostani szakasza júliusra már csökkenésnek indulna, miközben nem lehet tudni, nem indul-e be újra idén ősszel. Tehát az újabb hullám előtt tudnának a horvátok valószínűleg a legnagyobb biztonsággal szavazni. Persze van egy ennél prózaibb indok is: Plenković azzal számol,

 

ha júliusban tartják a választásokat, akkor a lakosság még a sikeres járványvédelemre fog emlékezni,

 

a gazdasági gondok, amelyek a turizmus bezuhanása miatt Horvátországot – az ország GDP-jének nagyjából 20 százaléka jön a turizmusból – különösen erősen érinthetik, csak ősszel lehetnének domináns témák.

 

Tény, hogy miközben Zoran Milanović volt szocdem kormányfő januári győzelme az elnökválasztáson megtolta az ellenzéki szocdemeket is a népszerűségi listákon, és a járvány kirobbanásáig a párt gyakorlatilag leelőzte Plenković mérsékelt konzervatív HDZ pártját, mostanra fordult a helyzet: a járvány alatt ismét a kormánypárt vette át a vezetést. Ha most tartanák a választásokat, a közszolgálati HRT felmérése szerint

 

a jobboldali HDZ 30 százalékot, a szocdem SPD meg 27 százalékot kapna.

 

A többi párt eredménye kevésbé fontos, mert azok úgyis különféle koalíciókba szerveződve indulnának. Ami igazán számíthat, az az, hogy az államfőválasztáson harmadik helyre berobbant énekes-borász, egykori pécsi konzul Miroslav Škoro beígért pártja, amely a HDZ-kritikus szélsőjobboldalt fogná össze, nem tudná megismételni Škoronak az elnökválasztás első fordulóján elért 24,45 százalékos bravúrját – tíz százalék alá mérik ma őket.

 

Hogyan indul a liberális balközép?

 

Főleg a baloldalon kérdéses, hogy milyen összeállásban indulnak a pártok. A liberális pártok – a közös indulásról való döntés helyszíne után – Amszterdami Koalícióként már a 2019-es európai parlamenti választásokon is elindultak: ebben a jobboldalról balra sodródott Parasztpárt (HSS), a balliberális Polgári Liberális Szövetség (Glas) és az isztriaiak horvát-olasz pártja (IDS) van benne.

 

AZ ISZTRIAI IDS MEGBÍZHATÓAN 50-60 SZÁZALÉK KÖRÜL TELJESÍT OTTHON.

 

De a Jutarnji List szerint nem kizárt, hogy betársulna ide a horvát Momentumként leírható Pametno (Okosan) párt is, de még a horvát főváros szélsőbaloldali koalíciója, a Zagreb je naš (Zágráb a miénk) is beállhat ide, elvégre a szélbal egymaga bizonyosan nem tudná megugorni az ötszázalékos küszöböt. Kérdéses, hogy Dalija Orešković korrupcióellenes, balközép Start pártja is helyet kaphatna-e itt, a politikusnő ugyanis – noha nagy reményekkel indította el két éve pártját – megragadt az egy-két százalékos mezőben.

 

A horvát liberális szavazókra, akik legfeljebb az ország tíz százalékát teszik ki, eleve több párt is rástartolna:

 

ezen rétegnek játszik Orešković mellett a Glas, a Pametno és az isztriai párt is, de szintén ezen szavazók között halászik a Plenković-tyal együttkormányzó Horvát Néppárt (HNS) és a neve ellenére radikálisan piacpárti Szociálliberális Párt (HSLS) is.

 

Škorónak még nem sikerült a széljobb egységet összehoznia

 

Az előrehozott választás a Jutarnji szerint jelentős gondot okozna Miroslav Škoro új pártjának, a Haza Mozgalomnak, elvégre a volt államfőjelölt nem tudta sikeresen integrálni a HDZ-től jobbra álló, önmagával is állandóan vitában álló spektrumot.

 

Škoro szívesen látná maga mögött a 2015-ös parlamenti választásokon klerikális és gazdasági liberális programmal berobbant Most (Híd) pártot is, amely az államfőválasztáson Škorót támogatta. A Most amúgy vélhetően egymaga is meg tudná ugrani az ötszázalékos küszöböt, azaz ha felkerül a Haza Mozgalom közös listájára, az sokat dobna a Škoro-párton.

 

Ruža Tomašić szélsőjobboldali EP-képviselő, az EU-ellenes Szuverenisták elnöke szerint „nincs alternatívája az egységnek”, de ezalatt ő azt is érti, hogy

 

ezen egységnek inkább az ő mozgalma mögött kéne létrejönnie, nem Škoro vezetésével.

 

DR. ŠKORO HDZ-BŐL KIÁBRÁNDULT RAJONGÓJA ITT NEM MÁSHOZ, MINT AZ ÁLLAM- ÉS HDZ-ALAPÍTÓ DR. TUDJMANHOZ HASONLÍTJA A SZLAVÓNIAI ÉNEKES-BORÁSZT.

 

NYITÓKÉP: Andrej Plenković / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás