+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. július 3. péntek, 18:48
A függetlenként politizáló Bencsik János nemet nyomott a kormánypárti kezdeményezésre. De miért? Jó ötlet volt-e szerinte Bajnaiéknak elvenni a 13. havi nyugdíjat? És nem fél attól, hogy a döntése miatt majd a Fidesz betámadja? Megkérdeztük tőle!

Egyedüli parlamenti képviselőként nemmel szavazott a korábban jobbikos, most már függetlenként politizáló Bencsik János a Fidesz-KDNP által előterjesztett, a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését előirányzó javaslatra – erről a képviselő Facebook-oldalán számolt be péntek délután.

 

Egyéni számlavezetés kéne

 

Bencsik arról írt, hogy szerinte a javaslat a magyar emberek érdekével, így a nyugdíjasokéval is szembemegy, hiszen „csak az aktív keresők adóbefizetéseiből finanszírozhatók” normális összegű nyugdíjak,

 

így a költségvetésnek inkább őket kéne segítenie, hogy nőhessenek az állami bevételek, és így mindenkinek normális nyugdíj járjon.

 

Szerinte a 13. havi nyugdíj nem volna más, mint „könyöradomány”, ami ráadásul bármikor visszavonható, és egy igazságtalan nyugdíjrendszert konzervál, ahol óriásiak a különbségek „a luxusnyugdíjak” és a pár tízezres kisnyugdíjak között. A javaslatot a független képviselő „átlátszó szavazatszerzési kísérletként” írta le, ami kiszolgáltatja az érintetteket az aktuális kormányok kegyeinek és a társadalom jelentős része ellenszenvének.

 

Bencsik úgy gondolja, a parlamenti szavazáson egyedül ő hozott felelős döntést, de ha a 13. havi nyugdíj nem, akkor mi lenne a megoldás a nyugdíjasok problémáira? Megkérdeztük erről!

 

A független képviselő az Azonnalinak elmondta: ő bár nem nyugdíjszakértő, de szerinte ahelyett, hogy a magyar állam a központi költségvetésből osztaná szét a nyugdíjakat,

 

el kéne mozdulni az egyéni számlavezetés felé, kicsit egy olyan rendszer irányába, amilyenek a magánnyugdíjpénztárak is voltak.

 

„Jelenleg senki nem azt a pénzt kapja meg, amit beletesz és ledolgozott, hanem azt, amit végül dob neki a gép, mire eljut abba a korba, hogy egyáltalán nyugdíjat kapjon” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az ő generációja már nem igazán számolhat nyugdíjjal, így marad az előtakarékoskodás.

 

Bajnaiék részéről logikus lépés volt?

 

„Nyilván ennek demográfiai oka is van, ami persze nem egyedi magyar sajátosság, hanem minden fejlett ország ezzel küzd. De minket Kelet-Közép-Európában az agyelszívás és munkaerő-elszívás is egyszerre sújt” – magyarázta Bencsik János, hozzátéve, hogy nagyrészt az aktív korosztály vándorol el. A születéskor várható élettartam viszont nő, ami bár örvendetes, de a csökkenő születésszám és az elvándorlás mellett ez fenntarthatatlanná teszi a rendszert.

 

Bencsik fő problémának az őszinte párbeszéd hiányát nevezte, hiszen

 

minden politikai erő tisztában van azzal, hogy a választást a nyugdíjas korosztály dönti el,

 

miközben a magyar korfa egyre inkább elöregedik.

 

„Azt nagyon destruktívnak látom, hogy a nyugdíjrendszer és az adórendszer egy politikai ígérgetéscunamivá vált a pártok között” – mondta, nehezményezve, hogy senki sem meri kimondani, hogy nem kéne 13. havi nyugdíjat osztogatni, mikor még a 12. havi előteremtése is bizonytalan. Szerinte erről a kérdésről már értelmes szakmai vitát sem lehet folytatni, mert aki ezt az alapállást fel merné vállalni, rögtön megbélyegeznék érte.

 

A volt jobbikos képviselőt arról is kérdeztük: helyesnek tartotta-e, hogy a Bajnai-kormány 2009-ben elvette a 13. havi nyugdíjat? Emiatt a parlamenti baloldal számos támadást kap mind a mai napig, Bencsik szerint viszont a rosszul gazdálkodó, gazdasági válságból politikai válságba sodródó szocialista kormányok részéről „logikus lépésnek tűnt”, hiszen gyorsan kellett pénzt előteremteni, ezt pedig a legkönnyebben úgy lehetett megtenni, hogy levágták a jóléti kiadásokat.

 

„Ezért veszélyes játék ez: egy másik kormány ezt a juttatást ugyanúgy elveheti, mint ahogy odaadták”

 

– fogalmazott.

 

A Fidesz jelöli ki a játékteret

 

Adódik viszont a kérdés, hogy Bencsik nem tart-e attól, hogy majd emiatt támadják a kormánypárti padsorokból.

 

„Nincsenek illúzióim, hogyha indulok 2022-ben, akkor tele fogják szórólapozni a körzetemet ezzel”. Azonban hozzátette: a javaslatot tiszta lelkiismerettel nem tudta volna támogatni, hiszen „ez vezet a lájkvadász politizáláshoz”, és oda, hogy gyakran már ellenzéki pártok sem mernek bizonyos konfliktusokat felvállalni.

 

„Itt lehetett volna bátornak lenni, és vállalni a következményeit annak, hogy ennek az elutasításáért a propagandamédia majd lőni fogja őket”

 

– tette hozzá.

 

„Ha mindig attól félünk, hogy mit mond ránk a Fidesz, akkor a Fidesz jelöli ki a játékteret és az ő szabályaik szerint politizálunk. Ez pedig a törvénytől is elvonatkoztatva nagyon rossz út” – mondta Bencsik, aki szerint az ellenzék ebbe a csapdába nem először sétál már bele.

 

A képviselő hangsúlyozta: az ellenzéknek nem elég diktatúrát kiáltani és kritizálni a kormányt, hanem azt kell megmutatniuk, hogy az Orbán-rendszer utáni világ miben lesz más a mostanitól.

 

BORÍTÓKÉP: Bencsik János / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás