+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. július 3. péntek, 18:48
A függetlenként politizáló Bencsik János nemet nyomott a kormánypárti kezdeményezésre. De miért? Jó ötlet volt-e szerinte Bajnaiéknak elvenni a 13. havi nyugdíjat? És nem fél attól, hogy a döntése miatt majd a Fidesz betámadja? Megkérdeztük tőle!

Egyedüli parlamenti képviselőként nemmel szavazott a korábban jobbikos, most már függetlenként politizáló Bencsik János a Fidesz-KDNP által előterjesztett, a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését előirányzó javaslatra – erről a képviselő Facebook-oldalán számolt be péntek délután.

 

Egyéni számlavezetés kéne

 

Bencsik arról írt, hogy szerinte a javaslat a magyar emberek érdekével, így a nyugdíjasokéval is szembemegy, hiszen „csak az aktív keresők adóbefizetéseiből finanszírozhatók” normális összegű nyugdíjak,

 

így a költségvetésnek inkább őket kéne segítenie, hogy nőhessenek az állami bevételek, és így mindenkinek normális nyugdíj járjon.

 

Szerinte a 13. havi nyugdíj nem volna más, mint „könyöradomány”, ami ráadásul bármikor visszavonható, és egy igazságtalan nyugdíjrendszert konzervál, ahol óriásiak a különbségek „a luxusnyugdíjak” és a pár tízezres kisnyugdíjak között. A javaslatot a független képviselő „átlátszó szavazatszerzési kísérletként” írta le, ami kiszolgáltatja az érintetteket az aktuális kormányok kegyeinek és a társadalom jelentős része ellenszenvének.

 

Bencsik úgy gondolja, a parlamenti szavazáson egyedül ő hozott felelős döntést, de ha a 13. havi nyugdíj nem, akkor mi lenne a megoldás a nyugdíjasok problémáira? Megkérdeztük erről!

 

A független képviselő az Azonnalinak elmondta: ő bár nem nyugdíjszakértő, de szerinte ahelyett, hogy a magyar állam a központi költségvetésből osztaná szét a nyugdíjakat,

 

el kéne mozdulni az egyéni számlavezetés felé, kicsit egy olyan rendszer irányába, amilyenek a magánnyugdíjpénztárak is voltak.

 

„Jelenleg senki nem azt a pénzt kapja meg, amit beletesz és ledolgozott, hanem azt, amit végül dob neki a gép, mire eljut abba a korba, hogy egyáltalán nyugdíjat kapjon” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az ő generációja már nem igazán számolhat nyugdíjjal, így marad az előtakarékoskodás.

 

Bajnaiék részéről logikus lépés volt?

 

„Nyilván ennek demográfiai oka is van, ami persze nem egyedi magyar sajátosság, hanem minden fejlett ország ezzel küzd. De minket Kelet-Közép-Európában az agyelszívás és munkaerő-elszívás is egyszerre sújt” – magyarázta Bencsik János, hozzátéve, hogy nagyrészt az aktív korosztály vándorol el. A születéskor várható élettartam viszont nő, ami bár örvendetes, de a csökkenő születésszám és az elvándorlás mellett ez fenntarthatatlanná teszi a rendszert.

 

Bencsik fő problémának az őszinte párbeszéd hiányát nevezte, hiszen

 

minden politikai erő tisztában van azzal, hogy a választást a nyugdíjas korosztály dönti el,

 

miközben a magyar korfa egyre inkább elöregedik.

 

„Azt nagyon destruktívnak látom, hogy a nyugdíjrendszer és az adórendszer egy politikai ígérgetéscunamivá vált a pártok között” – mondta, nehezményezve, hogy senki sem meri kimondani, hogy nem kéne 13. havi nyugdíjat osztogatni, mikor még a 12. havi előteremtése is bizonytalan. Szerinte erről a kérdésről már értelmes szakmai vitát sem lehet folytatni, mert aki ezt az alapállást fel merné vállalni, rögtön megbélyegeznék érte.

 

A volt jobbikos képviselőt arról is kérdeztük: helyesnek tartotta-e, hogy a Bajnai-kormány 2009-ben elvette a 13. havi nyugdíjat? Emiatt a parlamenti baloldal számos támadást kap mind a mai napig, Bencsik szerint viszont a rosszul gazdálkodó, gazdasági válságból politikai válságba sodródó szocialista kormányok részéről „logikus lépésnek tűnt”, hiszen gyorsan kellett pénzt előteremteni, ezt pedig a legkönnyebben úgy lehetett megtenni, hogy levágták a jóléti kiadásokat.

 

„Ezért veszélyes játék ez: egy másik kormány ezt a juttatást ugyanúgy elveheti, mint ahogy odaadták”

 

– fogalmazott.

 

A Fidesz jelöli ki a játékteret

 

Adódik viszont a kérdés, hogy Bencsik nem tart-e attól, hogy majd emiatt támadják a kormánypárti padsorokból.

 

„Nincsenek illúzióim, hogyha indulok 2022-ben, akkor tele fogják szórólapozni a körzetemet ezzel”. Azonban hozzátette: a javaslatot tiszta lelkiismerettel nem tudta volna támogatni, hiszen „ez vezet a lájkvadász politizáláshoz”, és oda, hogy gyakran már ellenzéki pártok sem mernek bizonyos konfliktusokat felvállalni.

 

„Itt lehetett volna bátornak lenni, és vállalni a következményeit annak, hogy ennek az elutasításáért a propagandamédia majd lőni fogja őket”

 

– tette hozzá.

 

„Ha mindig attól félünk, hogy mit mond ránk a Fidesz, akkor a Fidesz jelöli ki a játékteret és az ő szabályaik szerint politizálunk. Ez pedig a törvénytől is elvonatkoztatva nagyon rossz út” – mondta Bencsik, aki szerint az ellenzék ebbe a csapdába nem először sétál már bele.

 

A képviselő hangsúlyozta: az ellenzéknek nem elég diktatúrát kiáltani és kritizálni a kormányt, hanem azt kell megmutatniuk, hogy az Orbán-rendszer utáni világ miben lesz más a mostanitól.

 

BORÍTÓKÉP: Bencsik János / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás