+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 30. kedd, 09:45
A balliberális és klerikálnacionalista pártok alkotta Szövetség Szerbiáért bejelentette: vége az összefogásnak, az egyes pártok külön folytatják.

Aleksandar Vučić tényleges ellenzékét alkotó pártok hozták létre 2018 őszén a Savez za Srbiju (Szövetség Szerbiáért) koalíciót.

 

Az egyetlen közös pont a vučići rendszer elutasítása, mert amúgy ideológiailag nagyon eltérő pártok alkotják.

 

Itt politizál a korábbi balliberális belgrádi polgármester, Dragan Đilas Szabadság és Igazságosság Pártja ugyanúgy (interjúnkat vele itt olvashatjátok el), mint a keményen fasiszta nézetekből mára klerikálnacionalistává szelídült Dveri-párt (a párt vezető politikusaival készült interjúnkat meg itt olvashatjátok).

 

Ez az összefogás vett részt a 2018 novemberében – több ellenzéki politikus meggyilkolása miatt – kezdődött tüntetéseken. És a Savezt alkotó pártok azok, amelyek a június 21-i parlamenti választást bojkottálták. A Savez persze nem az egész ellenzék, vannak más pártok is, ezek azonban – már csak azzal is, hogy részt vettek a parlamenti választásokon – valójában Vučić kirakatellenzékét alkotják, de egyiküknek se sikerült még a parlamentbe jutáshoz szükséges három százalékot megugrani.

 

A parlamenti választást a Savez annyiban tekinthette maga számára is eredményesnek, hogy 2000 óta a legalacsonyabb volt a részvétel (azaz állíthatta: sikeres volt a bojkottfelhívás), másrészről az ellenzéki szavazók mindenképpen a Savezt és nem a választásokon résztvett kirakatellenzéki erőket követték.

 

Amint azonban az egyetlen ellenzéki napilap, a Danas hétfő este értesült: a Savez tagpártjai estig nyúlóan tanácskoztak, és végül az összefogás felmondásáról döntöttek.

 

A feloszlást a két balliberális tagpárt – köztük Dragan Đilas pártja – kezdeményezte,

 

voltak, akik ellenezték, a Dveri pedig nem foglalt világos álláspontot el. Đilas azonban úgy véli: a Savez elérte a maximumát, ennél többet egy ilyen koalíció nem tud megvalósítani, ezért a tagpártoknak külön kéne továbbfejlődniük.

 

DRAGAN ĐILAS, EGYKORI BELGRÁDI POLGÁRMESTER SZERINT A SAVEZ ELÉRTE A MAXIMUMÁT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN, AZONNALI

 

A Danas azonban úgy értesült: nem tűnik el teljesen az együttműködés, mert

 

egy új ellenzéki blokk létrehozásán is tárgyalnak az ideológiailag egymástól nagyon messze álló egykori Savez-tagpártok.

 

Mivel a választásokon egyikük se vett részt, állami támogatásra ezentúl nem számíthatnak, ami tovább szűkíti a pártok mozgásterét.

 

UPDATE: Dragan Đilas egyértelműen cáfolta kedden a Danas információit, az ellenzéki lapot egyenesen azzal vádolta, hogy „a vučići bulvármédia“ mintájára terjesztette volna el a Savez végét.

 

NYITÓKÉP: A szintén egykori Savez-tagpárt, a balliberális Néppárt bojkottra felhívó plakátja / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás