Már fel is bomlott a szerb bojkottpárti ellenzék

Szerző: Techet Péter
2020.06.30. 09:45

A balliberális és klerikálnacionalista pártok alkotta Szövetség Szerbiáért bejelentette: vége az összefogásnak, az egyes pártok külön folytatják.

Már fel is bomlott a szerb bojkottpárti ellenzék

Aleksandar Vučić tényleges ellenzékét alkotó pártok hozták létre 2018 őszén a Savez za Srbiju (Szövetség Szerbiáért) koalíciót.

Az egyetlen közös pont a vučići rendszer elutasítása, mert amúgy ideológiailag nagyon eltérő pártok alkotják.

Itt politizál a korábbi balliberális belgrádi polgármester, Dragan Đilas Szabadság és Igazságosság Pártja ugyanúgy (interjúnkat vele itt olvashatjátok el), mint a keményen fasiszta nézetekből mára klerikálnacionalistává szelídült Dveri-párt (a párt vezető politikusaival készült interjúnkat meg itt olvashatjátok).

Ez az összefogás vett részt a 2018 novemberében – több ellenzéki politikus meggyilkolása miatt – kezdődött tüntetéseken. És a Savezt alkotó pártok azok, amelyek a június 21-i parlamenti választást bojkottálták. A Savez persze nem az egész ellenzék, vannak más pártok is, ezek azonban – már csak azzal is, hogy részt vettek a parlamenti választásokon – valójában Vučić kirakatellenzékét alkotják, de egyiküknek se sikerült még a parlamentbe jutáshoz szükséges három százalékot megugrani.

A parlamenti választást a Savez annyiban tekinthette maga számára is eredményesnek, hogy 2000 óta a legalacsonyabb volt a részvétel (azaz állíthatta: sikeres volt a bojkottfelhívás), másrészről az ellenzéki szavazók mindenképpen a Savezt és nem a választásokon résztvett kirakatellenzéki erőket követték.

Amint azonban az egyetlen ellenzéki napilap, a Danas hétfő este értesült: a Savez tagpártjai estig nyúlóan tanácskoztak, és végül az összefogás felmondásáról döntöttek.

A feloszlást a két balliberális tagpárt – köztük Dragan Đilas pártja – kezdeményezte,

voltak, akik ellenezték, a Dveri pedig nem foglalt világos álláspontot el. Đilas azonban úgy véli: a Savez elérte a maximumát, ennél többet egy ilyen koalíció nem tud megvalósítani, ezért a tagpártoknak külön kéne továbbfejlődniük.

DRAGAN ĐILAS, EGYKORI BELGRÁDI POLGÁRMESTER SZERINT A SAVEZ ELÉRTE A MAXIMUMÁT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN, AZONNALI

A Danas azonban úgy értesült: nem tűnik el teljesen az együttműködés, mert

egy új ellenzéki blokk létrehozásán is tárgyalnak az ideológiailag egymástól nagyon messze álló egykori Savez-tagpártok.

Mivel a választásokon egyikük se vett részt, állami támogatásra ezentúl nem számíthatnak, ami tovább szűkíti a pártok mozgásterét.

UPDATE: Dragan Đilas egyértelműen cáfolta kedden a Danas információit, az ellenzéki lapot egyenesen azzal vádolta, hogy „a vučići bulvármédia“ mintájára terjesztette volna el a Savez végét.

NYITÓKÉP: A szintén egykori Savez-tagpárt, a balliberális Néppárt bojkottra felhívó plakátja / Bakó Bea, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek