+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 30. kedd, 09:45
A balliberális és klerikálnacionalista pártok alkotta Szövetség Szerbiáért bejelentette: vége az összefogásnak, az egyes pártok külön folytatják.

Aleksandar Vučić tényleges ellenzékét alkotó pártok hozták létre 2018 őszén a Savez za Srbiju (Szövetség Szerbiáért) koalíciót.

 

Az egyetlen közös pont a vučići rendszer elutasítása, mert amúgy ideológiailag nagyon eltérő pártok alkotják.

 

Itt politizál a korábbi balliberális belgrádi polgármester, Dragan Đilas Szabadság és Igazságosság Pártja ugyanúgy (interjúnkat vele itt olvashatjátok el), mint a keményen fasiszta nézetekből mára klerikálnacionalistává szelídült Dveri-párt (a párt vezető politikusaival készült interjúnkat meg itt olvashatjátok).

 

Ez az összefogás vett részt a 2018 novemberében – több ellenzéki politikus meggyilkolása miatt – kezdődött tüntetéseken. És a Savezt alkotó pártok azok, amelyek a június 21-i parlamenti választást bojkottálták. A Savez persze nem az egész ellenzék, vannak más pártok is, ezek azonban – már csak azzal is, hogy részt vettek a parlamenti választásokon – valójában Vučić kirakatellenzékét alkotják, de egyiküknek se sikerült még a parlamentbe jutáshoz szükséges három százalékot megugrani.

 

A parlamenti választást a Savez annyiban tekinthette maga számára is eredményesnek, hogy 2000 óta a legalacsonyabb volt a részvétel (azaz állíthatta: sikeres volt a bojkottfelhívás), másrészről az ellenzéki szavazók mindenképpen a Savezt és nem a választásokon résztvett kirakatellenzéki erőket követték.

 

Amint azonban az egyetlen ellenzéki napilap, a Danas hétfő este értesült: a Savez tagpártjai estig nyúlóan tanácskoztak, és végül az összefogás felmondásáról döntöttek.

 

A feloszlást a két balliberális tagpárt – köztük Dragan Đilas pártja – kezdeményezte,

 

voltak, akik ellenezték, a Dveri pedig nem foglalt világos álláspontot el. Đilas azonban úgy véli: a Savez elérte a maximumát, ennél többet egy ilyen koalíció nem tud megvalósítani, ezért a tagpártoknak külön kéne továbbfejlődniük.

 

DRAGAN ĐILAS, EGYKORI BELGRÁDI POLGÁRMESTER SZERINT A SAVEZ ELÉRTE A MAXIMUMÁT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN, AZONNALI

 

A Danas azonban úgy értesült: nem tűnik el teljesen az együttműködés, mert

 

egy új ellenzéki blokk létrehozásán is tárgyalnak az ideológiailag egymástól nagyon messze álló egykori Savez-tagpártok.

 

Mivel a választásokon egyikük se vett részt, állami támogatásra ezentúl nem számíthatnak, ami tovább szűkíti a pártok mozgásterét.

 

UPDATE: Dragan Đilas egyértelműen cáfolta kedden a Danas információit, az ellenzéki lapot egyenesen azzal vádolta, hogy „a vučići bulvármédia“ mintájára terjesztette volna el a Savez végét.

 

NYITÓKÉP: A szintén egykori Savez-tagpárt, a balliberális Néppárt bojkottra felhívó plakátja / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás