+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 25. csütörtök, 13:26
Az ukrán külügyminiszter legalábbis nagyon szeretné a jövő hónapban összehozni a találkozót a két vezető között. Az összes határátkelő újranyílik az ukrán-magyar határon és az M3-ast is meghosszabbítják a határig.

Mind az öt határátkelő megnyílik legkésőbb hétfőtől Magyarország és Ukrajna között, így ettől kezdve jelentősen rövidülhet a várakozási idő a két ország között – ugyanakkor az ukrán állampolgárok továbbra sem léphetnek be korlátozások nélkül Magyarországra, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával tartott kijevi sajtótájékoztatóján.

 

Eddig csak a záhonyi átkelő volt nyitva a két ország között, sokszor így pedig jelentős várakozási idők alakultak ki. Hétfőtől viszont a lónyai, beregsurányi, tiszaújlaki és barabási átkelők is megnyílnak, ahol a jelenlegi szabályok megtartásával lesz szabad az átjárás. Ez azt jelenti, hogy a magyar útlevéllel rendelkezők korlátozások nélkül beléphetnek Magyarország területére, míg az ukrán állampolgárok tranzitforgalmi céllal léphetnek be, avagy 24 órás időtartamra a határ harminc kilométeres körzetében is tartózkodhatnak magyar területen. A karanténmentes beutazás az ukránok számára viszont továbbra sem lesz lehetséges Magyarországra, ami nem is csoda:

 

pont a napokban kellett Ukrajnának új kórházakat megnyitnia a koronavírusos betegei kezelésére, úgy megugrott a fertőzésszám.

 

Jelenleg az ukránoknál több, mint 21 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon.

 

A változás tehát az lesz, hogy nem csak egy, hanem mind az öt határátkelőnél lehetséges lesz az átjárás, de Szijjártó felszólította arra az ukránokat, hogy a Nagyhódos és Nagypalád közti átkelőhelyet – amely jelenleg az ukrán fél bürokratikus akadályai miatt van zárva – nyissák meg a következő hetekben. A magyar külügyminiszter hozzátette: a légi és vasúti forgalom újraindításáról a két ország között még nincsenek tervek.

 

És miről volt még szó a sajtótájékoztatón?

 

+ Az M3-as autópályát

 

2023-ig meghosszabbítjuk az ukrán határig, ahogyan az ukrán fél is vállalta, hogy a másik oldalon gyorsforgalmi utat építenek.

 

Emellett már nemcsak Záhonynál, de Beregsuránynál is átkelhet majd a nemzetközi teherforgalom.

 

Közös magyar-ukrán projektként felújítják a Záhony és Csap közötti Tisza-hidat.

 

63 millió dolláros hitelkeret nyílik az Eximbanknál a magyar-ukrán vállalkozásoknak, és fennmarad a kárpátaljai útépítésekre nyújtott 50 millió dolláros hitelkeret is.

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szeretné, hogy júliusban legyen egy csúcstalálkozó Orbán Viktor miniszterelnök és Vologyimir Zelenszkij elnök között, ugyanakkor ehhez még jelentős programot kell kidolgozni, egyeztetni és megoldani a problémás kérdéseket. Szerinte

 

a vezetők ne csak azért találkozzanak, hogy találkozzanak, hanem tartalmi szempontból is jól kell előkészíteni a találkozót.

 

Szijjártó kijelentette: Magyarország feloldja Ukrajna és a NATO miniszteri szintű egyeztetéseinek vétóját, amennyiben kielégítő megoldások születnek a kárpátaljai magyar nemzeti közösség oktatási és nyelvhasználati jogaival kapcsolatban.

 

Közös ukrán-magyar együttműködésben újítják fel a beregszászi kórházat.

 

Magyar részéről kérésként fogalmazódott meg, hogy a beregszászi járás maradjon fenn Ukrajnában közigazgatási egységként, de persze a döntés az ukránoké – mondta Szijjártó.

 

BORÍTÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás