+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 25. csütörtök, 13:26
Az ukrán külügyminiszter legalábbis nagyon szeretné a jövő hónapban összehozni a találkozót a két vezető között. Az összes határátkelő újranyílik az ukrán-magyar határon és az M3-ast is meghosszabbítják a határig.

Mind az öt határátkelő megnyílik legkésőbb hétfőtől Magyarország és Ukrajna között, így ettől kezdve jelentősen rövidülhet a várakozási idő a két ország között – ugyanakkor az ukrán állampolgárok továbbra sem léphetnek be korlátozások nélkül Magyarországra, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával tartott kijevi sajtótájékoztatóján.

 

Eddig csak a záhonyi átkelő volt nyitva a két ország között, sokszor így pedig jelentős várakozási idők alakultak ki. Hétfőtől viszont a lónyai, beregsurányi, tiszaújlaki és barabási átkelők is megnyílnak, ahol a jelenlegi szabályok megtartásával lesz szabad az átjárás. Ez azt jelenti, hogy a magyar útlevéllel rendelkezők korlátozások nélkül beléphetnek Magyarország területére, míg az ukrán állampolgárok tranzitforgalmi céllal léphetnek be, avagy 24 órás időtartamra a határ harminc kilométeres körzetében is tartózkodhatnak magyar területen. A karanténmentes beutazás az ukránok számára viszont továbbra sem lesz lehetséges Magyarországra, ami nem is csoda:

 

pont a napokban kellett Ukrajnának új kórházakat megnyitnia a koronavírusos betegei kezelésére, úgy megugrott a fertőzésszám.

 

Jelenleg az ukránoknál több, mint 21 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon.

 

A változás tehát az lesz, hogy nem csak egy, hanem mind az öt határátkelőnél lehetséges lesz az átjárás, de Szijjártó felszólította arra az ukránokat, hogy a Nagyhódos és Nagypalád közti átkelőhelyet – amely jelenleg az ukrán fél bürokratikus akadályai miatt van zárva – nyissák meg a következő hetekben. A magyar külügyminiszter hozzátette: a légi és vasúti forgalom újraindításáról a két ország között még nincsenek tervek.

 

És miről volt még szó a sajtótájékoztatón?

 

+ Az M3-as autópályát

 

2023-ig meghosszabbítjuk az ukrán határig, ahogyan az ukrán fél is vállalta, hogy a másik oldalon gyorsforgalmi utat építenek.

 

Emellett már nemcsak Záhonynál, de Beregsuránynál is átkelhet majd a nemzetközi teherforgalom.

 

Közös magyar-ukrán projektként felújítják a Záhony és Csap közötti Tisza-hidat.

 

63 millió dolláros hitelkeret nyílik az Eximbanknál a magyar-ukrán vállalkozásoknak, és fennmarad a kárpátaljai útépítésekre nyújtott 50 millió dolláros hitelkeret is.

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szeretné, hogy júliusban legyen egy csúcstalálkozó Orbán Viktor miniszterelnök és Vologyimir Zelenszkij elnök között, ugyanakkor ehhez még jelentős programot kell kidolgozni, egyeztetni és megoldani a problémás kérdéseket. Szerinte

 

a vezetők ne csak azért találkozzanak, hogy találkozzanak, hanem tartalmi szempontból is jól kell előkészíteni a találkozót.

 

Szijjártó kijelentette: Magyarország feloldja Ukrajna és a NATO miniszteri szintű egyeztetéseinek vétóját, amennyiben kielégítő megoldások születnek a kárpátaljai magyar nemzeti közösség oktatási és nyelvhasználati jogaival kapcsolatban.

 

Közös ukrán-magyar együttműködésben újítják fel a beregszászi kórházat.

 

Magyar részéről kérésként fogalmazódott meg, hogy a beregszászi járás maradjon fenn Ukrajnában közigazgatási egységként, de persze a döntés az ukránoké – mondta Szijjártó.

 

BORÍTÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás