+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 25. csütörtök, 13:26
Az ukrán külügyminiszter legalábbis nagyon szeretné a jövő hónapban összehozni a találkozót a két vezető között. Az összes határátkelő újranyílik az ukrán-magyar határon és az M3-ast is meghosszabbítják a határig.

Mind az öt határátkelő megnyílik legkésőbb hétfőtől Magyarország és Ukrajna között, így ettől kezdve jelentősen rövidülhet a várakozási idő a két ország között – ugyanakkor az ukrán állampolgárok továbbra sem léphetnek be korlátozások nélkül Magyarországra, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával tartott kijevi sajtótájékoztatóján.

 

Eddig csak a záhonyi átkelő volt nyitva a két ország között, sokszor így pedig jelentős várakozási idők alakultak ki. Hétfőtől viszont a lónyai, beregsurányi, tiszaújlaki és barabási átkelők is megnyílnak, ahol a jelenlegi szabályok megtartásával lesz szabad az átjárás. Ez azt jelenti, hogy a magyar útlevéllel rendelkezők korlátozások nélkül beléphetnek Magyarország területére, míg az ukrán állampolgárok tranzitforgalmi céllal léphetnek be, avagy 24 órás időtartamra a határ harminc kilométeres körzetében is tartózkodhatnak magyar területen. A karanténmentes beutazás az ukránok számára viszont továbbra sem lesz lehetséges Magyarországra, ami nem is csoda:

 

pont a napokban kellett Ukrajnának új kórházakat megnyitnia a koronavírusos betegei kezelésére, úgy megugrott a fertőzésszám.

 

Jelenleg az ukránoknál több, mint 21 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon.

 

A változás tehát az lesz, hogy nem csak egy, hanem mind az öt határátkelőnél lehetséges lesz az átjárás, de Szijjártó felszólította arra az ukránokat, hogy a Nagyhódos és Nagypalád közti átkelőhelyet – amely jelenleg az ukrán fél bürokratikus akadályai miatt van zárva – nyissák meg a következő hetekben. A magyar külügyminiszter hozzátette: a légi és vasúti forgalom újraindításáról a két ország között még nincsenek tervek.

 

És miről volt még szó a sajtótájékoztatón?

 

+ Az M3-as autópályát

 

2023-ig meghosszabbítjuk az ukrán határig, ahogyan az ukrán fél is vállalta, hogy a másik oldalon gyorsforgalmi utat építenek.

 

Emellett már nemcsak Záhonynál, de Beregsuránynál is átkelhet majd a nemzetközi teherforgalom.

 

Közös magyar-ukrán projektként felújítják a Záhony és Csap közötti Tisza-hidat.

 

63 millió dolláros hitelkeret nyílik az Eximbanknál a magyar-ukrán vállalkozásoknak, és fennmarad a kárpátaljai útépítésekre nyújtott 50 millió dolláros hitelkeret is.

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szeretné, hogy júliusban legyen egy csúcstalálkozó Orbán Viktor miniszterelnök és Vologyimir Zelenszkij elnök között, ugyanakkor ehhez még jelentős programot kell kidolgozni, egyeztetni és megoldani a problémás kérdéseket. Szerinte

 

a vezetők ne csak azért találkozzanak, hogy találkozzanak, hanem tartalmi szempontból is jól kell előkészíteni a találkozót.

 

Szijjártó kijelentette: Magyarország feloldja Ukrajna és a NATO miniszteri szintű egyeztetéseinek vétóját, amennyiben kielégítő megoldások születnek a kárpátaljai magyar nemzeti közösség oktatási és nyelvhasználati jogaival kapcsolatban.

 

Közös ukrán-magyar együttműködésben újítják fel a beregszászi kórházat.

 

Magyar részéről kérésként fogalmazódott meg, hogy a beregszászi járás maradjon fenn Ukrajnában közigazgatási egységként, de persze a döntés az ukránoké – mondta Szijjártó.

 

BORÍTÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért nem elfogadható egy olyan orvos, aki még életében nem műtött, de alkalmas jelölt a Kúria élére egy olyan személy, aki még életében nem bíráskodott? Parlamenti képviselőket kérdeztünk.

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A környező országok közül lehagyta Magyarországot Szlovákia a lakosságarányos aktív fertőzések számában, de ez nem jelenti azt, hogy itthon javulna a járványhelyzet.

Az egészségügyi intézmények egyre kevésbé bírják a koronavírus-járvánnyal járó nyomást. Volt, hogy nem akartak beteget átvenni kórházak a mentősöktől, máshol már apácakra is szükség van.

Egy hete még csak riogattak vele, hétfőtől azonban már mindehol hordani kell a maszkot a román fővárosban.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás