Fradi-Újpest-reakció a tüntetésekre: white lives matter

Szerző: Fekő Ádám
2020.06.22. 08:18

A szombat esti Fradi-Újpesten elég egyértelmű drapéria jelent meg arról, mit is kell gondolni a BLM-mozgalomról errefelé.

Fradi-Újpest-reakció a tüntetésekre: white lives matter

Szombat este játszották le a minősége ellenére továbbra is a világ, de legalább is Európa legnagyobb fociderbijei között emlegetett Fradi-Újpestet, ahol ráadásul már a távolságtartási korlátozások éltek, ennek megfelelően majdnem meg is telt a Groupama Aréna. A meccs 1-0 lett, akkor már lehetett tudni, hogy harmincegyedik alkalommal is bajnok az FTC, de ahogy lenni szokott, ilyenkor is a lelátó az érdekesebb:

például az, hogy a Ferencváros tábora a maga módján újra rácsatlakozott a nemzetközi politikai eseményekre, és feltartottak egy „white lives matter”, azaz „a fehér élet számít” feliratot, illetve egy áthúzott térdelést ábrázoló képet, jelezve, mit is gondolnak arról a nemzetközi jelenségről, ami többek közt a sportban is a földre térdeléssel támogatja a Black Lives Matter mozgalmat.

A drapériáról a lelátói élettel foglalkozó Brucki blog készített képet, ide kattintva nézheted meg.

Ez rövid idő alatt a második eset, amikor a Ferencváros csapata környékén reagál valaki a George Floyd meggyilkolása óta egyre terjedő antirasszista megmozdulásokra: május végén a dél-szudáni származású focista, Tokmac Chol Nguen egy gólja után követelt a pólóján igazságot George Floydnak, amiért a Magyar Labdarúgó Szövetség megrovásban részesítette a sportolót.

Bár azt lehetett sejteni, hogy a kapu mögött álló fradisták nem feltétlenül osztoznak George Floyd fájdalmán, a white lives matter szöveget, illetve a térdelést ellenző képet leginkább a nemzetközi szélsőjobb kezdte el használni mostanában, így a hétvégén tartott budapesti antirasszista tüntetésen a neonáci Légió Hungária ellentüntetőinél is voltak hasonló üzenetek. 

Bár jóval kevésbé súlyos a mostani ügy, azért érdemes kiemelni, hogy a Ferencváros táborának szép múltja van a radikális jobboldali üzenetekkel: 2013-ban arra Csatáry Lászlóra emlékeztek meg egy drapériával, aki a vádak szerint 12 ezer zsidó begyűjtésében, kínzásában és kivégzésében segédkezett. Akkor Kubatov Gábor klubelnökkel annyira elmérgesedett a Fradi-tábor viszonya, hogy leginkább miattuk szereltette fel a vénaszkennert az új arénában, emiatt évekig nem is járt meccsre a keménymag. Azóta már változott a helyzet, a vénaszkennert épp az ultráknak nem kell használnia.

A Magyar Labdarúgó Szövetség többször is hangsúlyozta, hogy a politikának semmilyen formában nincs helye a magyar lelátókon, bár ezt nyilván nehéz úgy elérni, hogy a magyar futball vezetősége tele van kormánypárti politikusokkal és oligarchákkal. 

KIEMELT KÉP: Ultras Avanti / Youtube

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek