Szombaton a világ egyik legnagyobb derbijét játsszák Budapesten. Igen, a Fradi-Újpest az

Szerző: Fekő Ádám
2018.09.26. 17:01

Bár a pályán látható dolgokból másra következtetne az ember, a budapesti derbi ott van a világ ötven legnagyobb meccse között. Nagyon félni már rég nem kell tőle, megnézni viszont érdemes.

Szombaton a világ egyik legnagyobb derbijét játsszák Budapesten. Igen, a Fradi-Újpest az

Szombaton 2014 óta először rendezik meg régi fényében Magyarország legfontosabb focimeccsét, a Fradi-Újpestet, ismertebb nevén a derbit. A párosítás a Groupama Aréna felépülése óta csak féloldalasan jöhetett össze, mivel a Ferencváros keménymagja évekig tüntetett Kubatov Gábor és az általa bevezetett vénaszkenneres beléptetés ellen. Ebből végül elég volt az utóbbit elengedni ahhoz, hogy megint legyen szervezett szurkolás az ország legnépszerűbb csapata mögött. 

Azon persze lehet nevetni, hogy kit érdekel pár ultra és huligán részvétele egy ilyen meccsen, de

egy ekkora rangadót soha nem a sportérték tesz naggyá, hanem két keménymag.

Egy Dortmund-Schalke örökre fontosabb meccs lesz, mint egy Mancheser City-Chelsea, a Real Madrid-Barcelona ellenségeskedés pedig akkor is erős lenne, ha valamelyikük a kiesés ellen küzdene épp a bajnoki cím helyett. Ezek a derbik ugyanis jóval túlmutatnak azon, ki szerez 3 pontot. Van benne politika, történelem és persze jó sok személyes sérelem is.

Na de mennyire nagy meccs a Fradi-Újpest?

Nyilván csak szubjektív listák léteznek arról, pontosan hol helyezkedik el a derbiuniverzumban a budapesti, de 2009-ben

a huligánokkal való rémisztgetésben élen járó Daily Mail például a 21. legnagyobbikként emlegette a világon,

megelőzve a moszkvai vagy a manchesteri megfelelőit. A kifejezetten szurkolói kultúrával foglalkozó Copa90 egyszerűen „A legkegyetlenebb derbi, amiről soha nem hallottál” címmel forgatott videót 2014-ben Budapesten. A pályán látható minőség, illetve annak hiánya sem tudta elvenni a meccs fontosságát, hasonlóan például a még keményebb belgrádi társához, ahol egy ideje egész turistacsoportok érkeznek egy Partizan-Zvezdára csak azért, hogy lássanak egy 90 percig folyamatosan égő lelátót. 

Ez lenne a budapest derbi?

Ez, de nem volt ez mindig így. 

A budapesti derbi eredetileg a Fradi-MTK volt.

Ezekben az időkben Újpest mégcsak nem is volt Budapest része, tehát nyilván nem lehetett a budapesti derbit sem velük játszani. A Fradi-MTK derbije még azért lett derbi az 1900-as évek elején, mert ők nyerték felváltva a bajnokságokat. Az MTK helyére csak később érkezett az Újpest, ami már territoriális alapon is ellenséggé tudott válni.

A Fradi MTK elleni meccse derbiből Örökrangadóvá változott, a rivalizálás gyengülésén pedig az is sokat nyomott, hogy az MTK-nak időközben nem nagyon maradt szurkolója. Hivatalos évszám nincs róla, mikor lett a Fradi-Újpest a derbi.

A civil-rendőr harc lenne az alapja?

Bár az általános ismeretek szerint az ellentét onnan indult, hogy az Újpest a Belügyminisztérium, a Fradi pedig a Földművelésügyi csapata volt, tehát itt aztán ki lehetett élni a társadalom rendőrök iránt érzett ellenszenvét, ezt valójában csak a kommunisták hozták össze. A derbi viszont előtte is derbi volt már: mivel Újpest csak 1950-ben vált Budapest részévé, sokáig ma már elképzelhetetlen módon a Budapest-vidék örök egymásra köpködését is szimbolizálta a focimeccs.

Ha ez nem lett volna elég, az osztályharc is előkerült, mivel a Fradi szurkolói voltak a jómódú katolikus középosztálybeliek, az újpestiek pedig jellemzően munkások voltak, ráadásul vallásilag is jóval vegyesebbek.

Erre érkeztek a kommunisták, hogy szétosszák egymás közt a klubokat, behozva a képbe a rendőr-nem rendőr vonalat.

Az államilag irányított játékosmozgások pedig szépen életben tartották a másik gyűlöletét napi szinten is. 

Mindig veszélyes volt?

Nem. Sőt, a derbi történetében igazából úgy 15 olyan év volt, amikor az is belefuthatott egy verésbe, aki amúgy nem vevő erre a fajta kikapcsolódásra. Mivel a rendszerváltás előtt tömegverekedésnél kisebb dolgokért is agyonverhettek embereket hatóságok, addig csak szavak szintjén élt inkább a gyűlölködés.

A kommunisták bevallottan féltek a lelátókon álló sokszor 60 ezernél is több embertől, emiatt nem csak a nézőket regulázták keményen, de leginkább emiatt kezdék el tudatosan sorvasztani a focit, és elkezdeni azt hazudni, hogy az olimpiai pontot hozó sportágak fontosabbak. Érthető, egy kajak-kenu futamon nem kell félni nézőktől, de azért a Fradi is kapott egy új stadiont még 1970-ben a biztonság kedvéért.

1989 után már senki nem akadályozhatta meg a fiatalokat, hogy akár stadionon belül is egymásnak menjenek, hiszen nem csak szabadabbak lettek az emberek, de még láthatták is, milyen jó kis balhék vannak az 1980-as évek Angliájában.

A világnézeti szembenállás itt már nem játszott, hiszen gyakorlatilag a teljes magyar lelátói életet átvette a radikáljobb.

Az „aranykor” az 1990-es évek volt, a Fradi oldaláról legendássá vált Hypós Feri vezetésével a 2-es szektor, Újpestről pedig a Viola Chaos garantálta a nem annyira családbarát szórakozást. Érdekesség, hogy magát régi 2-es szektorosnak vallja a klubelnökség mellett a Fidesz pártigazgatói székében is tündöklő Kubatov Gábor is. Ennek valóságtartalmáról megoszlanak a vélemények, egyszerűen azért, mert semmiféle bizonyíték vagy akár konkrét történet nincs arról, hogy a társaság tagja lett volna. 

Bár a sajtó szereti úgy beállítani, mintha még ma is valami halálközeli élmény lenne kimenni egy Fradi-Újpestre, a valóság már évek óta pár eldobált sörösdobozt takar. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az újsulis huligánok már inkább ustawka keretei között mennek egymásnak előre egyeztetve valahol messze a stadiontól, másrészt a magyar huligánok száma is erősen megcsappant az elmúlt években. 

A Fradinál a Kubatovval nyélbe ütött megegyezés után is több erős ember marad tüntetőleg távol a meccsekről, az Újpestnél pedig a korábban vezető csoportnak számító UVB nem hajlandó beállni a kapu mögé, ameddig meg nem szüntetik a névre szóló jegyeket a magyar meccseken. 

Balhé gyaníthatóan szombaton sem várható, meccshangulat viszont igen: mivel négy éve nem mutogathattak egymásnak az érintettek, valószínűleg a szokásosnál is több görögtűz és egyéb olyan hangulatfokozó elem kerül elő, amitől már szinte olyan lesz a buli, mintha nem az NB I-et néznénk.

A Fradi jegyértékesítő rendszere napokra összeomlott a nem várt érdeklődés miatt: valószínűleg teltházzal fog menni a Groupama, úgyhogy aki fontolgatná a meccslátogatást, annak inkább a jövő évire érdemes gyúrnia. Egy dologra kell figyelni: 

ne a kapu mögé vegyük a jegyeket, az nem a turisták helye!

A meccs 19:30-kor kezdődik szombaton, az M4 sport közvetíti.

KÉPEK: Régi idők magyar lelátója / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek