Budapest belvárosában keresték a Fradi huligánjai a szlovákokat

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.20. 08:19

Közös képpel üzentek a nem annyira szeretett szomszéd ország csapatának. Este 30 éves történet folytatása következik.

Budapest belvárosában keresték a Fradi huligánjai a szlovákokat

Este Bajnokok Ligája-selejtezőt játszik a Ferencváros és a Slovan Bratislava focicsapata, aminek már kedden voltak jelei: fradisták megdobálták a szlovák klub buszát kővel (azóta előállítottak egy tettest), de minden jel szerint a klub körüli huligánok egy része is lelkesen készül az északi szomszédaink látogatására: az Ultras-Tifo oldalára szokás szerint arcokat eltakaró képet töltöttek fel, ahogy a budapesti Szent István-bazilika előtt állva ránézésre nagyjából ötvenven tartják fel az angolul írt kérdést, ami szabadfordításban így hangzik:

Hol vagytok kurvák? Szar Slovan!”

Csak hogy valami plusz infó is legyen, elmondanám, hogy ebben a körben ezt a műfajt egerészésnek hívják: a meccs előtti napon (esetleg meccs közben) az utcán keresni a bátrabb vendégszurkolókat, általában azokat, akik szintén verekedni is érkeznek.

Az speciel nagy meglepetés lenne, ha a Budapesttől két és fél órás útra lévő Pozsonyból olyan sokan jöttek volna Budapestre már kedden abból a nagyjából ötszáz fős vendégtáborból, ami várható a ma 20:00-kor kezdődő meccsre. Ahogy a videón is látható, a belvárosban nem különösebben értették, mi történik, ahogy elhaladtak a fuck you Slovan”-t skandáló szurkolók, a hírek szerint pár lengyellel kiegészülve.

A Fradi és a Slovan ellenségeskedése valamivel több, mint hagyományos szurkolói rivalizálás, de még a szokásos nacionalista háttérnél is kézzelfoghatóbb ellentétről beszélünk: ahogy ebben a cikkben leírtuk, épp 30 éves közelmúltbeli történelmi okai vis annak, ugyanis akkor szintén európai selejtezőt játszott egymással a két csapat.

A Pozsonyban rendezett első meccs nem arról maradt emlékezetes, hogy simán nyertek a szloválkok a pályán, hanem arról, hogy a szlovák rendőrség módszeres magyarverést rendezett.

A mai szemmel nézve különösen brutális rendőrattak nemcsak a rendőrség miatt volt durva, hanem azért, mert a beszámolók szerint a szlovákok egy része látványosan tapsolt az etnikai alapú szurkolóverésnek. Akkor a visszavágóra egyetlen Slovan-szurkoló mert eljönni, ami az 1992-es magyar stadionbiztonságot ismerve talán nem annyira meglepő.

A meccs visszavágóját egyébként jövő héten játsszák Pozsonyban, ahol a kedd esti adatok alapján már 15 ezer néző biztos várja a magyar csapatot.

Az Azonnali megpróbálta magát akkreditálni a meccsre, de ahogy a nem kormányközeli sajtóval teszi általában a Ferencváros vezetése, úgy most is visszadobták a kérelmünket.

KIEMELT KÉP: Ultras-Tifo

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek