+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 12. péntek, 15:28
Nincs meglepetés, Gajda Péter már korábban jelezte, szerinte a bizottság csak arra jó, hogy médiafigyelmet biztosítson az őt és az önkormányzatot ért lejáratókampány folytatására.

Saját hatáskörében utasította vissza Gajda Péter szocialista kispesti polgármester, hogy meghosszabbítsa a kerületben felmerült korrupciós vádakat kivizsgáló bizottság mandátumának meghosszabbítását – derül ki az elkaszált bizottság elnökének, az LMP-s Ferenczi István pénteki Facebook-posztjából. A bizottságot azért hívták életre, mert a szocialista Lackner Csaba önkormányzati képviselőről olyan felvételek láttak napvilágot még a 2019-es önkormányzati választási kampányban, amely felveti a korrupció gyanúját a kerületben. Az ügyről – Gajda Péter megkérdezésével – itt írtunk részletesebben korábban.

 

Egész pontosan annyi olvasható a Kispest honlapjára is feltöltött döntéssel kapcsolatban:

 

„a polgármester úgy dönt, hogy Ferenczi István önálló képviselői indítványát, melyben az Antikorrupciós Tényfeltáró- és Vizsgabizottság (AKTV) mandátumának meghosszabbítására tett javaslatot, nem támogatja”.

 

Ferenczi egyébként arra hivatkozva szerette volna a bizottság mandátumának meghosszabbítását kérni, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt nem tudtak érdemi munkát végezni. Igaz, Ferenczi mostani bejegyzésében felveti azt is: 

 

„Gajda Péter polgármester a kispesti Antikorrupciós Bizottság márciusban határozatba foglalt adatkéréseinek a mai napig nem tett eleget”.

 

Így az LMP-s politikus szerint Gajda döntése egyben a „beismerő vallomása is”, őt terhel minden politikai felelősség a kispesti korrupciógyanús ügyekkel kapcsolatban. Gajda korábban azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy már a bizottság felállítása előtt is hangot adott félelmeinek, miszerint ez a bizottság csupán arra lesz jó, hogy médiafigyelmet biztosítson néhány közszereplőnek és további lehetőséget az őt és az önkormányzatot ért lejáratókampány folytatására. „Sajnos ezek a félelmeim beigazolódtak.” Azzal is érvelt egybek mellett, hogy a vizsgálatokat bizottság felállítása nélkül is bármely képviselő el tudja végezni.

 

Kérdés, mit szólnak majd ehhez az ellenzéki pártok. Például a momentumos Soproni Tamás, Terézváros polgármestere korábban azt nyilatkozta az Azonnalinak: nekik csak akkor elfogadható, hogy Gajdát nemrég a szocialisták jelölését követően kinevezték a főváros összeférhetetlenséget, illetve a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző bizottságának az élére, ha a kispesti önkormányzat biztosítja a vizsgálóbizottság működéséhez szükséges erőforrásokat. Az ügyben keressük a pártot, amint utolérjük őket, közüljük reakciójukat.

 

FOTÓ: Gajda Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás