Nem hosszabbítja meg Gajda Péter a kispesti antikorrupciós bizottság mandátumát

Szerző: Hutter Marianna
2020.06.12. 15:28

Nincs meglepetés, Gajda Péter már korábban jelezte, szerinte a bizottság csak arra jó, hogy médiafigyelmet biztosítson az őt és az önkormányzatot ért lejáratókampány folytatására.

Nem hosszabbítja meg Gajda Péter a kispesti antikorrupciós bizottság mandátumát

Saját hatáskörében utasította vissza Gajda Péter szocialista kispesti polgármester, hogy meghosszabbítsa a kerületben felmerült korrupciós vádakat kivizsgáló bizottság mandátumának meghosszabbítását – derül ki az elkaszált bizottság elnökének, az LMP-s Ferenczi István pénteki Facebook-posztjából. A bizottságot azért hívták életre, mert a szocialista Lackner Csaba önkormányzati képviselőről olyan felvételek láttak napvilágot még a 2019-es önkormányzati választási kampányban, amely felveti a korrupció gyanúját a kerületben. Az ügyről – Gajda Péter megkérdezésével – itt írtunk részletesebben korábban.

Egész pontosan annyi olvasható a Kispest honlapjára is feltöltött döntéssel kapcsolatban:

„a polgármester úgy dönt, hogy Ferenczi István önálló képviselői indítványát, melyben az Antikorrupciós Tényfeltáró- és Vizsgabizottság (AKTV) mandátumának meghosszabbítására tett javaslatot, nem támogatja”.

Ferenczi egyébként arra hivatkozva szerette volna a bizottság mandátumának meghosszabbítását kérni, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt nem tudtak érdemi munkát végezni. Igaz, Ferenczi mostani bejegyzésében felveti azt is: 

„Gajda Péter polgármester a kispesti Antikorrupciós Bizottság márciusban határozatba foglalt adatkéréseinek a mai napig nem tett eleget”.

Így az LMP-s politikus szerint Gajda döntése egyben a „beismerő vallomása is”, őt terhel minden politikai felelősség a kispesti korrupciógyanús ügyekkel kapcsolatban. Gajda korábban azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy már a bizottság felállítása előtt is hangot adott félelmeinek, miszerint ez a bizottság csupán arra lesz jó, hogy médiafigyelmet biztosítson néhány közszereplőnek és további lehetőséget az őt és az önkormányzatot ért lejáratókampány folytatására. „Sajnos ezek a félelmeim beigazolódtak.” Azzal is érvelt egybek mellett, hogy a vizsgálatokat bizottság felállítása nélkül is bármely képviselő el tudja végezni.

Kérdés, mit szólnak majd ehhez az ellenzéki pártok. Például a momentumos Soproni Tamás, Terézváros polgármestere korábban azt nyilatkozta az Azonnalinak: nekik csak akkor elfogadható, hogy Gajdát nemrég a szocialisták jelölését követően kinevezték a főváros összeférhetetlenséget, illetve a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző bizottságának az élére, ha a kispesti önkormányzat biztosítja a vizsgálóbizottság működéséhez szükséges erőforrásokat. Az ügyben keressük a pártot, amint utolérjük őket, közüljük reakciójukat.

FOTÓ: Gajda Péter / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek