Soproni Tamás: a DK és a Párbeszéd is támogatta a kispesti antikorrupciós bizottság megszüntetését

Szerző: Hutter Marianna
2020.06.13. 14:10

A momentumos Soproni Tamás szerint hatékonyabb, ha a Transparency International vizsgálja az MSZP-s polgármesterrel összefüggésben felmerült korrupciógyanús ügyeket, mintha politikusok tennék ezt.

Soproni Tamás: a DK és a Párbeszéd is támogatta a kispesti antikorrupciós bizottság megszüntetését

Hiába kerültek elő korrupciógyanút felvető felvételek Lackner Csaba korábban MSZP-s, azóta a pártból kizárt kispesti önkormányzati képviselőről, Gajda Péter kispesti szocialista polgármester nem hosszabbította meg az ezt vizsgálni hivatott kispesti korrupcióvizsgáló bizottság mandátumát, erről az Azonnali itt írt pénteken.

Az ügy már csak azért is fontos az ellenzéki pártok – és együttműködésük – szempontjából, mert a Momentum és az LMP is kritizálta, hogy bár nem sikerült Kispesten tisztázni a felmerült kérdéseket, Gajdát a szocialisták a fővárosi összeférhetetlenséget és vagyonnyilatkozatokat ellenőrző bizottság élére delegálták.

Sőt: Soproni Tamás, aki nemcsak, hogy a Momentum hatodik kerületi polgármestere, de a párt fővárosi frakciójának vezetője is, azt mondta akkor az Azonnalinak: számukra csak akkor fogadható el Gajda kinevezése ezen fővárosi bizottság élére, ha a kispesti önkormányzat biztosítja a vizsgálóbizottság működéséhez szükséges erőforrásokat, illetve betartják azt a korábbi kispesti ellenzéki megállapodást, mely szerint a kerületi vagyonkezelő céget egy független cég átvilágíthatja. Gajda pedig akkor arról beszélt az Azonnalinak: nem szívesen vállalta el a tisztséget, mert nem jár érte pluszpénz, csak pluszmunka.

Na de mit szól a bizottság megszűnéséhez Soproni Tamás?

„A kispesti képviselő-testületen belül elfogyott a támogatás: úgy tudjuk, mind a DK, mind a Párbeszéd támogatta az antikorrupciós bizottság megszüntetését”

– kezdte válaszát Soproni, hangsúlyozva: a Momentum helyi képviselőjével, Paróczai Anikóval teljes összhangban úgy vélik, hogy a bizottság munkájának feltételeit továbbra is biztosítani lenne szükséges ahhoz, hogy hitelesen sikerüljön felmérni az esetleges visszaéléseket.

Ugyanakkor szerinte a Transparency International bevonása a kispesti ügyek átvilágítására hatékonyabb lehet, mint ha ezt csak egy képviselőkből álló bizottság teszi. Vagyis amiatt önmagában nem fog a Momentum lépéseket tenni, mert Gajda megszüntette a bizottságot, mert a Transparency bevonásával kapcsolatban jelenleg is folynak ez egyeztetések a Momentum helyi képviselője, Paróczai Anikó és Gajdáék között, arra pedig, hogy a kerület vagyongazdálkodását átvilágítják még idén, mind a kispesti polgármestertől, mind a szocialistáktól ígéretet kaptak egy néhány héttel ezelőtti leülésen.

„Az elmúlt évek bizonyították, hogy a kispesti vagyongazdálkodást felül kell vizsgálni. Nemcsak hatékonyabbá, de transzparensebbé kell tenni, hogy soha többé ne fordulhasson elő olyasmi, mint amiről a korrupciós ügyeit büszkén ecsetelő Lackner Csaba mesélt az elhíresült videójában” – vélte Soproni.

A Transparency megkeresésére egyébként már folyamatban van, első körben árajánlatot kérnek tőlük, mennyiért vállalják a feladatot. Ugyanakkor Soproni Tamás szerint ha végül más, alkalmas céget találnak, akkor az is elfogadható, a lényeg, hogy független szakértők bevonásával megtörténjen a vagyonkezelő átvilágítása és a visszaélések nyilvánosságra hozatala, mert a Momentum csak ebben az esetben tudja elképzelni a jövőbeli együttműködést. Hogy helyi vagy országos együttműködésre gondol-e, arra úgy válaszolt Soproni Tamás:

ez helyi ügy, de jelenleg szerinte a kispesti együttműködés nincsen veszélyben, miután aktívak az egyeztetések.

Na de miért nem támogatta a folytatást a DK és a Párbeszéd?

Az Azonnali természetesen kereste mindkét pártot az ügyben, hogy megtudjuk, tényleg nem támogatták-e a korrupcióvizsgáló bizottság munkájának folytatását, illetve szerintük egyáltalán van-e korrupciógyanú Kispesten. Barkóczi Balázs,

a DK szóvivője kérdésünkre nem kívánt semmit sem mondani erről,

ahogy a párt sajtóosztályától is hiába vártunk választ cikkünk megjelenéséig. Ehhez hasonlóan a Párbeszédtől is hiába szerettünk volna reakciót kapni, az egyelőre nem érkezett meg.

FOTÓ: Soproni Tamás / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek