+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 5. péntek, 11:19
Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.
A főpolgármester kezdeményezte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását. Karácsony Gergely döntéséről személyesen tájékoztatta Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert

 

– számolt be erről a Főpolgármesteri Hivatal az Azonnalihoz is eljuttatott közleményben. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a fővárosi önkormányzat és a kormány közötti egyeztető fórum. A tanács – a főváros kezdeményezésére – 2018 októberében jött létre, annak elnöke Orbán Viktor miniszterelnök (akit a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettesíthet), társelnöke pedig a főpolgármester, aki viszont nem helyettesíthető az üléseken.

 

Az ügy előzménye, mint ahogy azt az ATV észrevette, Fürjes Balázs a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára azt nyilatkozta a SpiritFM-nek: csalódott, hogy a jövő keddre kitűzött ülést a főváros lemondta, pedig például a rossz állapotban lévő Lánchíd felújításáról szükséges lett volna egyeztetni.

 

Egyébként tény: Karácsony Gergely – aki egyben a Párbeszéd nevű párt társelnöke is – rendszeresen számon kéri a kormányon, hogy nem egyeztetnek a fővárossal az azt érintő döntések kapcsán. Na de akkor miért döntött úgy, hogy most ő nem él ezzel a lehetőséggel? Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdéseket küldtük a főpolgármesternek:

 

1. Mi az oka annak, hogy Karácsony Gergely bizonytalan időre lemondta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának keddi ülését?

 

2. Karácsony Gergely rendszeresen jelzi, hogy a kormány nem egyeztet vele, ennek fényében nem kellett volna mégis kihasználnia a jövő keddi lehetőséget?

 

3. Fürjes Balázs szerint a Lánchíd felújításának a kérdését is szerették volna átbeszélni, mert félő, hogy olyan állapotba kerülhet, hogy felújítani nem, csak cserélni lehet majd. Erről mi a főváros álláspontja, mikor kezdődhet a Lánchíd felújítása, és végül mekkora összegből lehetne ezt megoldani?

 

Kérdéseinkre viszont külön válaszokat nem kaptunk, csak a főpolgármesteri közleményt, amelyben az alábbi indoklás szerepelt: 

 

„A 2021-es költségvetés tervezete olyan mértékű elvonással sújtaná a települési, a kerületi önkormányzatokat és a Fővárost, amely Budapest fejlesztésével, sőt működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt.

 

Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás.”

 

Ezért ennek a főváros szerint „tarthatatlan, a válságkezelést ellehetetlenítő helyzetnek” a feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt. Vagyis a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor.

 

Karácsony egyébként korábban is jelezte, a jövő évi költségvetés kivéreztetné az önkormányzatokat, ezért szerinte a nemzet érdekével ellentétes.

 

FRISSÍTÉS (2020.06.05.11.56): Karácsony Gergely Facebook-oldalán is reagált a talákozó lemondására. „ Nem asszisztálunk ahhoz a hazugsághoz, mintha a kormány Budapest fejlesztésében lenne érdekelt, nem csinálunk úgy, mintha nem jelentene valóságos veszélyt a budapestiekre, hogy a kormány a költségvetéssel elkezdte Budapest totális kivéreztetését. Nem csilivili látványterveket kell most nézegetnünk, hanem megküzdeni ezzel a károkozással, ellenállni a budapestiek megsarcolásának.”

 

Ezt többek közt azzal indokolta, a mintegy 29 milliárd forintos állami támogatással 36 milliárdos elvonás áll szemben. Ezt tetézi szerinte, hogy a kormány a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlésével azt a bevételt, amely tavaly még több mint 20 milliárdos forrást jelentett a fővárosnak, idén nulla forintra csökkenti. „És akkor a kerületeket súlyos hátrányba hozó gépjármű adó zsebre vágásáról most nem is szólok” – írta hozzátéve: a kormány gyakorlatilag Budapest-adót akar kivetni, amely minden budapestitől mintegy 20 ezer forintot vonna el.

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás