Miért mondta le Karácsony Gergely a jövő heti egyeztetést a kormánnyal?

Szerző: Hutter Marianna
2020.06.05. 11:19

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Miért mondta le Karácsony Gergely a jövő heti egyeztetést a kormánnyal?
A főpolgármester kezdeményezte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását. Karácsony Gergely döntéséről személyesen tájékoztatta Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert

– számolt be erről a Főpolgármesteri Hivatal az Azonnalihoz is eljuttatott közleményben. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a fővárosi önkormányzat és a kormány közötti egyeztető fórum. A tanács – a főváros kezdeményezésére – 2018 októberében jött létre, annak elnöke Orbán Viktor miniszterelnök (akit a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettesíthet), társelnöke pedig a főpolgármester, aki viszont nem helyettesíthető az üléseken.

Az ügy előzménye, mint ahogy azt az ATV észrevette, Fürjes Balázs a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára azt nyilatkozta a SpiritFM-nek: csalódott, hogy a jövő keddre kitűzött ülést a főváros lemondta, pedig például a rossz állapotban lévő Lánchíd felújításáról szükséges lett volna egyeztetni.

Egyébként tény: Karácsony Gergely – aki egyben a Párbeszéd nevű párt társelnöke is – rendszeresen számon kéri a kormányon, hogy nem egyeztetnek a fővárossal az azt érintő döntések kapcsán. Na de akkor miért döntött úgy, hogy most ő nem él ezzel a lehetőséggel? Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdéseket küldtük a főpolgármesternek:

1. Mi az oka annak, hogy Karácsony Gergely bizonytalan időre lemondta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának keddi ülését?

2. Karácsony Gergely rendszeresen jelzi, hogy a kormány nem egyeztet vele, ennek fényében nem kellett volna mégis kihasználnia a jövő keddi lehetőséget?

3. Fürjes Balázs szerint a Lánchíd felújításának a kérdését is szerették volna átbeszélni, mert félő, hogy olyan állapotba kerülhet, hogy felújítani nem, csak cserélni lehet majd. Erről mi a főváros álláspontja, mikor kezdődhet a Lánchíd felújítása, és végül mekkora összegből lehetne ezt megoldani?

Kérdéseinkre viszont külön válaszokat nem kaptunk, csak a főpolgármesteri közleményt, amelyben az alábbi indoklás szerepelt: 

„A 2021-es költségvetés tervezete olyan mértékű elvonással sújtaná a települési, a kerületi önkormányzatokat és a Fővárost, amely Budapest fejlesztésével, sőt működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt.

Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás.”

Ezért ennek a főváros szerint „tarthatatlan, a válságkezelést ellehetetlenítő helyzetnek” a feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt. Vagyis a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor.

Karácsony egyébként korábban is jelezte, a jövő évi költségvetés kivéreztetné az önkormányzatokat, ezért szerinte a nemzet érdekével ellentétes.

FRISSÍTÉS (2020.06.05.11.56): Karácsony Gergely Facebook-oldalán is reagált a talákozó lemondására. „ Nem asszisztálunk ahhoz a hazugsághoz, mintha a kormány Budapest fejlesztésében lenne érdekelt, nem csinálunk úgy, mintha nem jelentene valóságos veszélyt a budapestiekre, hogy a kormány a költségvetéssel elkezdte Budapest totális kivéreztetését. Nem csilivili látványterveket kell most nézegetnünk, hanem megküzdeni ezzel a károkozással, ellenállni a budapestiek megsarcolásának.”

Ezt többek közt azzal indokolta, a mintegy 29 milliárd forintos állami támogatással 36 milliárdos elvonás áll szemben. Ezt tetézi szerinte, hogy a kormány a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlésével azt a bevételt, amely tavaly még több mint 20 milliárdos forrást jelentett a fővárosnak, idén nulla forintra csökkenti. „És akkor a kerületeket súlyos hátrányba hozó gépjármű adó zsebre vágásáról most nem is szólok” – írta hozzátéve: a kormány gyakorlatilag Budapest-adót akar kivetni, amely minden budapestitől mintegy 20 ezer forintot vonna el.

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek