+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 5. péntek, 11:19
Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.
A főpolgármester kezdeményezte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását. Karácsony Gergely döntéséről személyesen tájékoztatta Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert

 

– számolt be erről a Főpolgármesteri Hivatal az Azonnalihoz is eljuttatott közleményben. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a fővárosi önkormányzat és a kormány közötti egyeztető fórum. A tanács – a főváros kezdeményezésére – 2018 októberében jött létre, annak elnöke Orbán Viktor miniszterelnök (akit a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettesíthet), társelnöke pedig a főpolgármester, aki viszont nem helyettesíthető az üléseken.

 

Az ügy előzménye, mint ahogy azt az ATV észrevette, Fürjes Balázs a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára azt nyilatkozta a SpiritFM-nek: csalódott, hogy a jövő keddre kitűzött ülést a főváros lemondta, pedig például a rossz állapotban lévő Lánchíd felújításáról szükséges lett volna egyeztetni.

 

Egyébként tény: Karácsony Gergely – aki egyben a Párbeszéd nevű párt társelnöke is – rendszeresen számon kéri a kormányon, hogy nem egyeztetnek a fővárossal az azt érintő döntések kapcsán. Na de akkor miért döntött úgy, hogy most ő nem él ezzel a lehetőséggel? Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdéseket küldtük a főpolgármesternek:

 

1. Mi az oka annak, hogy Karácsony Gergely bizonytalan időre lemondta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának keddi ülését?

 

2. Karácsony Gergely rendszeresen jelzi, hogy a kormány nem egyeztet vele, ennek fényében nem kellett volna mégis kihasználnia a jövő keddi lehetőséget?

 

3. Fürjes Balázs szerint a Lánchíd felújításának a kérdését is szerették volna átbeszélni, mert félő, hogy olyan állapotba kerülhet, hogy felújítani nem, csak cserélni lehet majd. Erről mi a főváros álláspontja, mikor kezdődhet a Lánchíd felújítása, és végül mekkora összegből lehetne ezt megoldani?

 

Kérdéseinkre viszont külön válaszokat nem kaptunk, csak a főpolgármesteri közleményt, amelyben az alábbi indoklás szerepelt: 

 

„A 2021-es költségvetés tervezete olyan mértékű elvonással sújtaná a települési, a kerületi önkormányzatokat és a Fővárost, amely Budapest fejlesztésével, sőt működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt.

 

Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás.”

 

Ezért ennek a főváros szerint „tarthatatlan, a válságkezelést ellehetetlenítő helyzetnek” a feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt. Vagyis a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor.

 

Karácsony egyébként korábban is jelezte, a jövő évi költségvetés kivéreztetné az önkormányzatokat, ezért szerinte a nemzet érdekével ellentétes.

 

FRISSÍTÉS (2020.06.05.11.56): Karácsony Gergely Facebook-oldalán is reagált a talákozó lemondására. „ Nem asszisztálunk ahhoz a hazugsághoz, mintha a kormány Budapest fejlesztésében lenne érdekelt, nem csinálunk úgy, mintha nem jelentene valóságos veszélyt a budapestiekre, hogy a kormány a költségvetéssel elkezdte Budapest totális kivéreztetését. Nem csilivili látványterveket kell most nézegetnünk, hanem megküzdeni ezzel a károkozással, ellenállni a budapestiek megsarcolásának.”

 

Ezt többek közt azzal indokolta, a mintegy 29 milliárd forintos állami támogatással 36 milliárdos elvonás áll szemben. Ezt tetézi szerinte, hogy a kormány a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlésével azt a bevételt, amely tavaly még több mint 20 milliárdos forrást jelentett a fővárosnak, idén nulla forintra csökkenti. „És akkor a kerületeket súlyos hátrányba hozó gépjármű adó zsebre vágásáról most nem is szólok” – írta hozzátéve: a kormány gyakorlatilag Budapest-adót akar kivetni, amely minden budapestitől mintegy 20 ezer forintot vonna el.

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Karácsonyék arra kérik a vállalkozókat: ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét. A kerületeknél házfelújítások és fejlesztések maradnak el az idei évben.

A parlamenti választások után a román pártok általában feláldozzák a rossz eredményért felelősnek tartott pártvezetőt. Jelenleg ez körvonalazódik a jobbközép kormánykoalíció legnagyobb pártjánál.

Igor Matovič kormánya sokadszor is nekiugrik az országos tesztelésnek, és a többi szabály is szigorodik: január 27-től pár kivételtől eltekintve csak negatív teszttel lehet elhagyni a lakóhelyet.

Egyre több van belőle –
hóbort vagy a közöségi közlekedés új útja a libegő?

Armin Laschet a merkeli politikát viszi tovább a Néppárt Fideszhez való viszonyában is.

A tavaly augusztusban megmérgezett politikus vasárnap repült haza Berlinből.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás