Nagyon nehéz Bugár Béla örökébe lépni – a Híd új elnöke az Azonnalinak

Szerző: Bakó Bea
2020.05.30. 17:09

Sólymos László lett a felvidéki szlovák-magyar közös párt, a Híd-Most új elnöke, miután a pártot alapítása óta vezető Bugár Béla lemondott a február végi választási pofáraesés miatt, ahol a Híd nemhogy a parlamentbe nem jutott be, de még az állami támogatáshoz szükséges küszöböt sem ütötte meg. Sólymost a pártelnökké választása után kérdeztük, hogy mi lesz most. Gyorsinterjú.

Nagyon nehéz Bugár Béla örökébe lépni – a Híd új elnöke az Azonnalinak

Először is gratulálok a pártelnökséghez, bár nem volt túl nagy a verseny, hiszen ön volt az egyetlen jelentkező. Miért?

Egy 2 százalékos választási vereség után nem tolonganak az emberek a pártelnöki pozícióért.

A HÍD-MOST ÚJ VEZETŐSÉGE. KÖZÉPEN SÓLYMOS LÁSZLÓ ELNÖK, VALAMINT A NÉGY ALELNÖK: AGÓCS ATTILA, PATAKI KÁROLY, TÓTH MARIÁN, MICHAL GORIŠČÁK. FOTÓ: SÓLYMOS LÁSZLÓ / FACEBOOK

Ön miért gondolta mégis, hogy ebben a rossz helyzetben érdemes a párt élére állnia?

Megkerestek többen, hogy vállaljam el, és ennyivel talán tartozom nekik és ennek az egész ideának és annak, amit tíz évvel ezelőtt létrehoztunk – hogy megpróbáljuk talpra állítani ezt a pártot. Hiszen egy egyedi pártról van szó, nem tudom, hogy van-e még ilyen Közép-Európában.

A választók elsősorban azért büntették meg önöket a február végi választáson, mert részt vettek a Smer-kormányban, illetve, mert nem szálltak ki abból a Kuciak-gyilkosság miatt. Ön személyesen pedig környezetvédelmi miniszter volt ebben a kormányban. Jó brand ennek fényében ön a párt élén?

Bízom benne, hogy igen. Hogy a kormányban benne voltunk, az igaz, de az a fejlődés, ami beindult Dél-Szlovákiában az elmúlt négy évben a Hídnak köszönhetően, ilyen még soha nem volt. Ezt valamilyen úton-módon – amikor az érzelmek már lecsillapodnak és az emberek józan ésszel elkezdenek gondolkodni – le fog majd csengeni, és látható lesz, hogy milyen fontos, hogy legyen olyan párt a kormányban a szlovákiai magyarság számára, amelyik felvállalja a régiónak és az embereknek a politikai védelmét. Szerintem rövid időn belül – most, hogy ez a kormány felállt – meg is fog mutatkozni.

Arra céloz, hogy most, hogy nincs nemhogy a kormányban, de még a parlamentben sem magyar párt, így rosszabb lesz?

Pontosan. Azt mindenki tudja, hogy reálisan egy politikai párt akkor tud tenni, ha kormányzati pozícióba kerül. Ez a szlovákiai magyarok számára – de nem csak számukra, szerintem ez így van Erdélyben is – fontos tényező; hogy az a régió, ahol mi élünk, fejlődni tudjon, és megkapja, ami jár neki, mert sokáig mostohagyerek volt. Azáltal, hogy a magyar pártok nem jutottak be a parlamentbe, ez a védőháló elveszett.

Nemcsak új dolgokat nem tudunk tenni, de nem tudjuk azt se befolyásolni, hogy az általunk elindított infrastrukturális beruházásokat ne állítsák le, ne irányítsák át más régiókba.

SÓLYMOS LÁSZLÓ EGY HÓNAPPAL A VÁLASZTÁS ELŐTT KÖSZÖNT LE A KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTERI TISZTSÉGÉRŐL JANUÁR VÉGÉN EGY RÉSZEG VEREKEDÉSI ÜGY MIATT. FOTÓ: SÓLYMOS LÁSZLÓ / FACEBOOK

Mi van, ha nem lesz rosszabb a magyaroknak, mint eddig, hanem nagyjából ugyanolyan lesz az élet? Akkor miért szavazzanak önökre? Nem kellene valami plusz alternatívát is nyújtaniuk azon túl, hogy „nélkülünk nem lesz itt semmi”?

Én úgy gondolom, hogy egy szlovák párt nem ismeri azokat a problémákat, amikkel nekünk a nemzetiségi és nyelvi jogok terén meg kell küzdeni, és ami természetes kellene, hogy legyen, de nekik nem az.

De vannak így is magyar politikusok a parlamentben, akik tájékoztathatják őket erről, Grendel Gábor a legnagyobb kormánypárt színeiben jutott be.

Nem azt mondtam, hogy ne lenne magyar politikus a parlamentben. Egységes magyar politikai képviselet nincs. Egyének lehetnek, de az egységes magyar politikai képviselet hiányzik.

Eszerint az MKP-hoz is ismét közeledni fognak?

Mi készek vagyunk, hogy konstruktívan tárgyaljunk arról, hogy hogyan lehet együttműködni. A parlamenti és az európai parlamenti választás is azt mutatta, hogy

ha valamilyen úton-módon nem fogunk tudni együttműködni mondjuk az MKP-val, akkor nem lesz erős politikai képviselete a szlovákiai magyaroknak és a kisebbségeknek,

és ez biztos, hogy hiány.

Mi lenne a legfőbb feltételük az MKP-val való együttműködéshez? Mindig azzal vádolták őket, hogy az MKP túl erősen kötődik Magyarországhoz és a magyar kormánypárthoz.

Igen.

Feltétel, hogy ebből hátrébb lépjenek, vagy akkor is hajlandók szorosan együttműködni velük, ha közel maradnak a Fideszhez?

Én mindenképpen azt fogom nézni, hogy mi az érdeke azoknak a választóknak, akik bennünket választanak, és meg tudjuk teremteni a lehetőségét annak, hogy képviseljük őket reálisan. Az, hogy mi most itt a parlamenten kívül vagyunk, és lehet, hogy nagyon okosakat fogunk mondani, az mind szép és jó, de reálisan el kell érni azt, hogy visszakerüljünk a parlamentbe. Ez vagy úgy fog megtörténni, hogy valamilyen módon összeállnak vagy együttműködnek a szlovákiai magyar pártok, vagy nekünk egyszerűen meg kell találni azokat a demokratikus partnereket, akikkel együttműködve ez sikerülhet.

Eddig csak a magyarokról volt szó. De mi van a szlovák választóikkal? Nekik már mindegy, őket nem akarják visszaszerezni?

Dehogynem. Az elnökségben sem csak magyarok vannak, mi nem vagyunk tisztán etnikai párt, azt a régiót képviseljük, ahol velünk együtt élnek szlovákok és a többi nemzetiség.

Az előbb azt mondta, hogy nagyon fontos a kisebbségi politizálásban, hogy megragadják az alkalmat és bemenjenek egy kormányba. A szlovák választók miért szavazzanak egy olyan pártra, amelyik mindenáron be akar menni a kormányba a kisebbségi érdekekre hivatkozva?

Nem minden áron, azt nem mondtam, hogy minden áron. De ha el akarunk valamit érni, akkor azt kormányzati pozícióból tudjuk elérni. Minden politikai párt azért indul el a választáson, hogy valahogyan befolyásolni tudja a történéseket és a programjából, értékrendjéből valamit meg tudjon valósítani. Ez teljesen természetes ambíció szerintem.

Akkor ha az ön elnöksége alatt majd újra parlamenti párt lesznek egyszer, akkor ön újra belépne egy kormányba akár a Smerrel is?

Biztos, hogy nagy tanulság volt számunkra ez a négy év. Ha nem tudnánk belőle okulni, akkor az hatalmas hiba volna, még egyszer ebbe a hibába nem lépnénk.

Nem minden áron kell bemenni egy kormányba,

viszont akkor, ha megvan a lehetőség és a kormányt elfogadható pártok alakítják, akkor ez természetes, hogy ez a cél.

A Hídról eddig mindenki Bugár Bélára asszociált: ő az alapítója, és ő volt eddig mindig a párt elnöke. Hogyan fogja a bugári örökséget továbbvinni, megváltoztatni vagy megküzdeni vele?

Tíz évig voltam Bugár Béla munkatársa, és szeretném továbbvinni azokat az értékeket, amiket közösen vittünk.

Nagyon nehéz bárkinek is Bugár Béla örökébe lépni,

hiszen Bugár Béla volt a szlovákiai magyar politikai élet legkiemelkedőbb alakja, és még most is az. Ez az örökség nem egyszerű. Igaz, azt mondta, hogy az aktív politikában nem kíván részt venni, de örülök annak, hogy ha kell, akkor szívesen ad tanácsot és meghallgat. Ha úgy fogom gondolni, hogy van miért keresnem Bugár Bélát, és van mit kérdeznem tőle, akkor biztos, hogy meg fogom tenni.

Bugár Béla többek közt arról is híres, hogy nagyon szereti a Kofolát. Ön is szereti?

Szeretem én is, szerintem nincsen olyan szlovákiai magyar, aki ne szeretné a Kofolát.

Tehát ez összeköti a szlovákokat és a magyarokat.

Szerintem igen.

Ha már az ivásnál tartunk: megünnepli az elnökké választását valami itallal?

Nem, most ülök be az autóba, 250 kilométer van előttem vissza Pozsonyba, ezt nem kockáztatom meg.

Akkor nem fog verekedni se? Pont a választás előtt volt egy ilyen esete.

Nem. Akkor azért más problémám volt, ami miatt kicsit elcsúsztunk, megmondom őszintén. De nem vagyok az a típus, életemben először fordult elő velem 52 évesen, hogy ilyen dologba keveredtem.

NYITÓKÉP: Sólymos László / Facebook

Ha többet akarsz tudni a magyar pártok kizúgásáról a szlovák parlamentből, nézd meg a videónkat a választás estéjéről!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek