+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. május 26. kedd, 18:45
Gyurcsány Ferenc 2006-ban kiszivárgott felvétele nem is csak legendás, hanem az elmúlt 14 év politikájának alapvető része, az örökkévalóság megteremtője, ami miatt azóta is ugyanazt a napot éljük át újra és újra.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Minden nemzetnek vannak fontos beszédei. Ezek általában nagy tömegek előtt elhangzó szépen megírt gondolatok, amik szinte mindig valami addig formabontó dolgot mondanak ki. Magyarországon is volt ilyen, például amikor előbb Cserhalmi György, később Orbán Viktor szerette volna hazaküldeni az oroszokat a rendszerváltáskor, de aztán ahogy mi a demokráciát is szeretjük magyarosan értelmezni, úgy a Nemzet Legfontosabb Beszédét sem a szokásos szempontok szerint választjuk ki. 

 

Ezért Magyarország modernkori történetének legfontosabb beszéde Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde.

 

Ez is beszéd, csak máshogy: ez szűk körben hangzott el, nem is akarta az elkövetője nyilvánosságra hozni, nem is volt szépen megírva, és bár formabontó dolgot mondott ki az MSZP miniszterelnöke, ez azért nem az a nemzetegyesítő fajta formabontás.

 

A tartalmával nem is érdemes túl sokat foglalkozni, hiszen a közpénzmédia a beszéd tizennegyedik születésnapjára is feltekerte a nosztalgiavonatot, és szinte szóról szóra elemezget egy most már 14 éve kiszivárgott beszédet. A beszéd következménye már a történelem része: a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb tüntetéssorozata, égő kukák, megvert tüntetők, elindított tankok, az újgenerációs magyar szélsőjobb megszületése, a magyar baloldal és liberalizmus azóta is tartó válsága.

 

 

Valamiért mégis könnyű könnyes szemmel emlékezni arra az időszakra. Ez azért van, mert 2006 szemben 2020-szal még nem az örökké ismétlődő színjátékok időszaka volt, hanem ha recsegve is, de működött a magyar közélet, hiszen a hatalom nem csak lebuktathatónak, hanem leválthatónak is tűnt.

 

Az őszödi beszéd először szinte megtisztulásnak tűnt: itt volt a lehetőség elzavarni a szocialistákat, ott volt egy jóval potensebbnek tűnő, ráadásul állandóan Nyugat-Európáról beszélő Fidesz (ugye mindenki emlékszik, micsoda balhé volt belőle az akkori ellenzéki oldalon, amikor Gyurcsány Ferenc Vlagyimir Putyinnal parolázott?), és végre beindulhat valamilyen formában Magyarországon is a 21. század. 

 

Arra talán senki sem számított, hogy az őszödi beszéd nem megtisztít, hanem Groundhog Day módra zárja egy soha véget nem érő pillanatba, vagy legalábbis mindig megismétlődő napba a magyar közéletet.

 

A Fidesz ugyanis bár már jóval régebben van kormányon, mint amennyi ideig Gyurcsány volt, továbbra is úgy csinál, mintha ellenzékből kéne reagálnia az őszödi beszédre.

 

Összességében a magyar kormány egyetlen programpontja is az, hogy megvédi az embereket Gyurcsánytól: Gyurcsány néha felbukkan Soros György képében, néha migránsokká változik, de azért rendre visszaváltozik önmagává is, főleg akkor, ha fel lehet idézni az őszödi beszédet vele kapcsolatban.

 

Ezért aztán a jó fideszes semmi mást nem vár el, csak hogy „Gyurcsány és bandája” megbűnhődjön, és az elmúlt években csak a megbűnhődés szó jelentése változott. Egy ideig azt hihettük, azt jelenti, hogy az ígéreteknek megfelelően érdemben kivizsgálják mondjuk a Sukoró-ügyet, de mostanra kiderült, hogy a megbűnhődés annyit takar, hogy az egykori miniszterelnököt alkalomadtán durván kiosztják a parlamentben.

 

Az őszödi beszéd olyan ősbűnné változott, ami mindent elhomályosított az elmúlt 14 évben: nincs az a gyanús meggazdagodás, korrupciós ügy vagy jogállami leépülés, ami képes lenne akár csak a tizedét kiváltani annak, hogy egy miniszterelnök beismeri, hogy elég sokat kamuztak a választások megnyerése érdekében. Magyarországon ma nem az okoz közfelháborodást, ha kormány csak úgy hobbiból tart kvázi börtönben ártatlan családokat, hanem egy lassan másfél évtizede titokban rögzített felvétel.

 

Akkor és ott úgy tűnt, ezzel az országgal sem lehet bármit megcsinálni, azóta viszont ez arra módosult, hogy ennek az országnak nem mindegy, ki csinálhat meg vele bármit.

 

Olvass még Fekő Ádámtól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás