14 éve bosszuljuk meg minden nap az őszödi beszédet

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2020.05.26. 18:45

Gyurcsány Ferenc 2006-ban kiszivárgott felvétele nem is csak legendás, hanem az elmúlt 14 év politikájának alapvető része, az örökkévalóság megteremtője, ami miatt azóta is ugyanazt a napot éljük át újra és újra.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Minden nemzetnek vannak fontos beszédei. Ezek általában nagy tömegek előtt elhangzó szépen megírt gondolatok, amik szinte mindig valami addig formabontó dolgot mondanak ki. Magyarországon is volt ilyen, például amikor előbb Cserhalmi György, később Orbán Viktor szerette volna hazaküldeni az oroszokat a rendszerváltáskor, de aztán ahogy mi a demokráciát is szeretjük magyarosan értelmezni, úgy a Nemzet Legfontosabb Beszédét sem a szokásos szempontok szerint választjuk ki. 

Ezért Magyarország modernkori történetének legfontosabb beszéde Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde.

Ez is beszéd, csak máshogy: ez szűk körben hangzott el, nem is akarta az elkövetője nyilvánosságra hozni, nem is volt szépen megírva, és bár formabontó dolgot mondott ki az MSZP miniszterelnöke, ez azért nem az a nemzetegyesítő fajta formabontás.

A tartalmával nem is érdemes túl sokat foglalkozni, hiszen a közpénzmédia a beszéd tizennegyedik születésnapjára is feltekerte a nosztalgiavonatot, és szinte szóról szóra elemezget egy most már 14 éve kiszivárgott beszédet. A beszéd következménye már a történelem része: a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb tüntetéssorozata, égő kukák, megvert tüntetők, elindított tankok, az újgenerációs magyar szélsőjobb megszületése, a magyar baloldal és liberalizmus azóta is tartó válsága.

Valamiért mégis könnyű könnyes szemmel emlékezni arra az időszakra. Ez azért van, mert 2006 szemben 2020-szal még nem az örökké ismétlődő színjátékok időszaka volt, hanem ha recsegve is, de működött a magyar közélet, hiszen a hatalom nem csak lebuktathatónak, hanem leválthatónak is tűnt.

Az őszödi beszéd először szinte megtisztulásnak tűnt: itt volt a lehetőség elzavarni a szocialistákat, ott volt egy jóval potensebbnek tűnő, ráadásul állandóan Nyugat-Európáról beszélő Fidesz (ugye mindenki emlékszik, micsoda balhé volt belőle az akkori ellenzéki oldalon, amikor Gyurcsány Ferenc Vlagyimir Putyinnal parolázott?), és végre beindulhat valamilyen formában Magyarországon is a 21. század. 

Arra talán senki sem számított, hogy az őszödi beszéd nem megtisztít, hanem Groundhog Day módra zárja egy soha véget nem érő pillanatba, vagy legalábbis mindig megismétlődő napba a magyar közéletet.

A Fidesz ugyanis bár már jóval régebben van kormányon, mint amennyi ideig Gyurcsány volt, továbbra is úgy csinál, mintha ellenzékből kéne reagálnia az őszödi beszédre.

Összességében a magyar kormány egyetlen programpontja is az, hogy megvédi az embereket Gyurcsánytól: Gyurcsány néha felbukkan Soros György képében, néha migránsokká változik, de azért rendre visszaváltozik önmagává is, főleg akkor, ha fel lehet idézni az őszödi beszédet vele kapcsolatban.

Ezért aztán a jó fideszes semmi mást nem vár el, csak hogy „Gyurcsány és bandája” megbűnhődjön, és az elmúlt években csak a megbűnhődés szó jelentése változott. Egy ideig azt hihettük, azt jelenti, hogy az ígéreteknek megfelelően érdemben kivizsgálják mondjuk a Sukoró-ügyet, de mostanra kiderült, hogy a megbűnhődés annyit takar, hogy az egykori miniszterelnököt alkalomadtán durván kiosztják a parlamentben.

Az őszödi beszéd olyan ősbűnné változott, ami mindent elhomályosított az elmúlt 14 évben: nincs az a gyanús meggazdagodás, korrupciós ügy vagy jogállami leépülés, ami képes lenne akár csak a tizedét kiváltani annak, hogy egy miniszterelnök beismeri, hogy elég sokat kamuztak a választások megnyerése érdekében. Magyarországon ma nem az okoz közfelháborodást, ha kormány csak úgy hobbiból tart kvázi börtönben ártatlan családokat, hanem egy lassan másfél évtizede titokban rögzített felvétel.

Akkor és ott úgy tűnt, ezzel az országgal sem lehet bármit megcsinálni, azóta viszont ez arra módosult, hogy ennek az országnak nem mindegy, ki csinálhat meg vele bármit.

Olvass még Fekő Ádámtól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek