Tizenöt éve Gyurcsány örökre megbukott, és vele bukott a harmadik köztársaság is

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2021.09.17. 14:37

A történészek az Orbán-korszak nyitányát 2006. szeptember 17-ére fogják majd tenni.

Tizenöt éve, 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc akkori szocialista miniszterelnök májusban, egy balatonőszödi frakcióülésen elhangzott beszéde, amelyből kiderült, hogy a miniszterelnök és kormánya a 2006-os, egyébként nagyon kiélezett kampányban hazudott a pártjának és hazudott a választóknak – reggel, éjjel meg este, ahogyan az idézet szól.

Ma elképzelhetetlen módon az elképesztő hangvfelvételt a közmédia közölte először, aztán nyilván hamarosan minden médiafelületen ez szólt, történelmi pillanat, amikor egy ilyen magas polcon lévő valaki ekkora baromságot (böszmeséget?) csinál. Ezután jöttek a tüntetések, a tévészékház ostroma, a tüntetések szétverése, a tüntetők és ártatlanok ellen elkövetett rendőri erőszak.

Mindenki ismeri a történetet, csak van, aki racionalizálja, vagy elég fiatal ahhoz, hogy inkább ironikusan viccesnek tartsa a Gyurcsány-szelfit, mint szomorúnak.

Gyurcsány 2006 őszén erkölcsi és politikai hulla lett, akit még három évig vitt magával az MSZP tehetetlensége, aztán pedig az, hogy a hatalomra kerülő Fidesznek az elmúlt 11 évben tökéletes helyen volt ott, ahol volt: valahol az ellenzéki szervezkedés körül, benne, mellette, oldalágon, vagy a végére – főleg a többi szereplő nullához közelítő tehetsége miatt – a közepén.

Lehetett rá mutogatni, lehetett rá kampányt felhúzni 2014-ben, 2018-ban és lehet 2021-ben is. Tényleg lehet rá mutogatni, hiszen Gyurcsány tényleg hazudott, az ellene emiatt teljesen jogosan tüntető tömeget a legdurvább hatósági eszközökkel oszlatta fel, olyan – a független sajtó, így az indexes Bodoky Tamás által feltárt-megénekelt – eszközökhöz és gyakorlatokhoz nyúlt akkor a rendőrség, ami egy demokráciában szégyenteljes.

De önmagán túlmutató jelentősége is van Gyurcsány Ferenc bukásának, hiszen már most látjuk, hogy az őszödi beszéd világra kerülésének napján megszűnt a rendszerváltás után felépített, közel sem tökéletes, de a huszadik századi totalitárius rendszereknél talán egy-két fokkal elviselhetőbb harmadik magyar köztársaság.

Gyurcsány Ferenc még megmenthette volna a helyzetet, ha vállalja a felelősséget, és még azon a héten távozik a hatalomból. Nem tette.

Ez volt az a pont, ahonnan kezdve mindenki tudta – a Gyurcsány ellen tüntetőktől kezdve a politikával nem foglalkozó polgárokon át a Gyurcsány-apologétákig bezárólag mindenki –, hogy Magyarország valóban következmények nélküli ország. Ha a miniszterelnök és kormánya hazudik mindenkinek, ezt bevallja ország-világ előtt, és lemondás helyett tüntetőket vernek meg Budapest utcáin, akkor bármit meg lehet csinálni.

És jött 2010, jött Orbán Viktor és a Fidesz, és mindent megcsináltak. Lebontották a harmadik köztársaság jogi kereteit, kiépítették az új pártállamot, kitömték pénzzel a sajátjaikat.

Aztán jöhetett bármilyen tök egyértelmű botrány, akárhányszor valaki számon akarta kérni a Fideszt azért, amit csináltak, vagy lemondásra szólította fel akármelyiküket, lehetett mutatni Gyurcsány Ferencre: ő hazudott nektek, nem mondott le. Nekünk miért kéne?

Persze ezzel párhuzamosan mindent megtettek azért, hogy a demokrácia látszatát még megadó választásokon minél nehezebb legyen őket leváltani technikailag. Most meg már csak úgy lehet őket leváltani, ha a másik csapatban ott van komoly pozícióban Gyurcsány Ferenc, akit örökké joggal fog ütni a Fidesz propagandája.

2021. szeptember 17-én tehát gyászolunk: gyászoljuk azt, hogy hosszú időre elveszett annak a lehetősége, hogy Magyarország a hazugság helyett az őszinteség, a csalárdság helyett az igazság, a lopás helyett a közös gyarapodás alapján állva induljon el a 21. századba.

Hozzászólnál? Vitáznál? Válaszolnál? Írj!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek