+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. március 14. szombat, 09:40
Az egykori magyar miniszterelnök szinte fürdik abban a szerepben, hogy viszonylag nagy támogatottsággal, de mégis tét nélkül tud össze-vissza beszélni.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Még csak két hete tart itthon a koronavírus-járvány, de már egyértelmű, melyik párt lovagolja meg a legjobban a lassan egymástól lassan egész Európát elszigetelő betegséget: naná, hogy a Demokratikus Koalíció! Amióta csak megjelent az első fertőzött a szomszédban, Gyurcsány még az MSZP lerablását is szüneteltetni kezdte, és egyből elkezdte ostorozni a félreismerhetetlen gyurcsányferenci stílusban a magyar kormányt, amiért az nem tesz meg mindent az emberek életének védelme érdekében. 

 

Magyarország egykori miniszterelnöke szinte lubickol, de tulajdonképpen hónapok óta ezt látni: talán soha nem volt még ennyire felszabadult és magabiztos, mint most, hogy minden statisztika alapján az ő tíz évig körberöhögött pártja lett az ellenzék legnépszerűbb darabja (az inkább a többiek szégyene, hogy ez összesen nagyjából 10 százalékot jelent). 

 

Az emberben óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mi történhetett Gyurcsány Ferenccel?

 

Elvileg már túl van a zenitjén, egész életében mondhatja, hogy megverte Orbán Viktort választáson, megcsinálta a legendás táncát, kikerült róla brutális tüntetéseket kiváltó hangfelvétel, új értelmet adott az „elkúrtuk” szónak, szóval tényleg mindent elért, amit egy magyar politikus elérhetett. Sokan nem is fogadtak volna arra 2014-ben, hogy egyszer még újra tényező lesz.

 

Aztán a merengés eredményre vezet: Gyurcsány tulajdonképpen most érkezett haza, hiszen olyan státuszban még soha nem volt, amilyenben most!

 

Ezt az embert az Isten is arra teremtette, hogy vezető ellenzéki politikus legyen. Nem egy törpepárté, hanem az ellenzék arcáé, aki mögött elvileg tömegek állnak. Ilyenben ugye azért nem lehetett soha, mert a 2002-es választások idején még annyira nem ő volt az MSZP arca, hogy Medgyessy Péter lett a miniszterelnök, az ő lemondása után pedig ő csak átvette tőle a pozíciót, hogy aztán a 2006-os választáson meg is tarthassa saját 2009-es lemondásáig.

 

De hogy lehet az, hogy valaki jobb ellenzéki pártelnök, mint miniszterelnök? Hát úgy, hogy jól láthatóan egész más skillek kellenek a kettőhöz: főleg az a különbség, hogy ellenzékből tényleg össze-vissza lehet pofázni bármiféle felelősség nélkül, hiszen igazából úgysincs ráhatása semmire a saját tábora véleményén kívül. A koronavírus ráadásul különösen tökéletes az ilyen irányultság kiélésére: az emberek amúgy is pánikban vannak és felelősöket keresnek, úgyhogy pont jól rá lehet olvasni mindent a dilettáns Fideszre.

 

Bár nyilvánvalóan vannak bajok a magyar kormány koronavírus-kezelésével, afelől senkinek se legyen kétsége, hogy nem is tudnának olyat produkálni, hogy annak ne ugorjon neki a DK.

 

Itt ráadásul elő lehet szedni a Magyarországon már amúgy is agyonjáratott populistabibliát, és gyorsan el is lehet jutni oda: kérdezd Ferit a koronavírusról, vagy hogy összehasonlítsuk a magyar focistafizetéseket egy lélegeztetőgép árával. Fűződik ehhez persze pártérdek is, hiszen az ellenzéknek alapvetően az a jó, ha az emberek nem érzik, hogy az állam ebben a formában meg tudja őket védeni. Magyarországra különösen igaz ez, hiszen a magyar állam egy ideje amúgy is arra az egy ígéretre képes, hogy megvédi az országot hol létező, hogy kevésbé létező dolgoktól.

 

Csakhogy a koronavírus egy nagyon is létező dolog, Gyurcsány Ferenc kirohanásai pedig csak nagyon ritkán szólnak többről ebben a témában is, mint hogy a kormánypárt tönkreteszi az országot.

 

És ez meg is mutatja, miért jó pártelnöknek Gyurcsány, és miért nem volt az miniszterelnöknek: mivel a DK jelenleg a környékén sincs annak, hogy bármiféle gyakorlati megoldást legyárthasson, épp elég forradalmárként üzenni a Fidesznek a másik oldalról, hogy „heló, szarok vagytok”. Visszanézve, Gyurcsány nem nagyon csinált mást miniszterelnökként sem, mint hangzatos szövegek ismételgetése, csak ugye a miniszterelnökségnek megvan az a hátránya, hogy ott néha csinálni is kell valamit a valóság ránkszakadásának elkerülése érdekében.

 

Kicsit amúgy mintha a szintén született ellenzéki pártvezér Orbán Viktor is ezzel küszködne most: ő kormányban valamivel jobban felépítette azt az univerzumot, amiben szintén elég csak pofázni, de most szembekerült egy olyan bajjal, amit nem tudtak neki előre lemérni Kubatov Gáborék. Ilyenkor kéne ugyebár kormányozni, de arra utoljára még a kettővel ezelőtti évtizedben tett kísérletet bárki is Magyarországon.

 

Olvass még több cikket Fekő Ádámtól az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás