Miért épp Szerbiába mehetünk elsőként szabadon?

2020.05.25. 18:56

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Hogy mi ennek az oka, azt csak találgatni tudjuk: mondd meg nekünk te!

Miért épp Szerbiába mehetünk elsőként szabadon?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

„Hát ez nagyon jó, hogy itt ez újra tud indulni. Óriási dolog. És tényleg, az, hogy egy nem EU-tagországgal legelőször, leggyorsabban”

– így méltatta saját magát és a szerb kormányt hétfő délelőtt a röszkei határátkelőnél Szijjártó Péter. Volt miért. A magyar külügyminiszter azért helikopterezett el a magyar-szerb határra, hogy bejelenthesse: hétfő 10 órától koronavírus-teszt és kéthetes karantén nélkül utazhat át minden szerb és magyar állampolgár a két ország határán.

Azaz ha mondjuk egy magyar állampolgár – és vele együtt minden itthon állandó tartózkodási kártyával rendelkező EGT-állampolgár – átautózik a vajdasági Zomborra venni tíz üveg ajvárt, Bezdánban pedig Kissék díjnyertes paprikájából is hozna fél kilót, mostantól ezt pont úgy megteheti, mint a járvány előtt. De már egy szabadkai rokonlátogatás, egy újvidéki korzózgatás, egy szerémségi bortúra, vagy épp egy novi pazari csevapozás előtt sincs határzár. Hovatovább: egy baranyai túra mostantól egy mohácsi kompozással és a Pikec csárdával is kiegészíthető!

Ezzel Magyarország elsőként egy nem schengeni határon állítja vissza részben a normalitást.

Azért csak részben, mert mondjuk ha egy Budapesten tanuló, magyar állampolgársággal nem rendelkező felvidéki vagy erdélyi magyar, aki az elmúlt hónapokat magyarországi #maradjotthonnal töltötte, átmenne Szerbiába múltat és hagyományokat kutatni június 4-e előtt pár nappal, a Magyar Közlönyben olvasható hétfő reggeli rendelet szerint – hiába van például regisztrációs igazolása, állandó tartózkodási kártyája nem lévén – vissza se jöhet Magyarországra. Ez egyrészt nem szép dolog, másrészt viszont kiváló érv a magyar állampolgárság felvétele mellett.

Ám a kérdés továbbra is az, hogy miért pont az Orbán Viktor által a járvány hetei alatt feltűnően gyakran látogatott nem EU-tag Szerbiával nyitottuk meg elsőként a határt?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek