+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. május 25. hétfő, 18:56
Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Hogy mi ennek az oka, azt csak találgatni tudjuk: mondd meg nekünk te!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

„Hát ez nagyon jó, hogy itt ez újra tud indulni. Óriási dolog. És tényleg, az, hogy egy nem EU-tagországgal legelőször, leggyorsabban”

 

– így méltatta saját magát és a szerb kormányt hétfő délelőtt a röszkei határátkelőnél Szijjártó Péter. Volt miért. A magyar külügyminiszter azért helikopterezett el a magyar-szerb határra, hogy bejelenthesse: hétfő 10 órától koronavírus-teszt és kéthetes karantén nélkül utazhat át minden szerb és magyar állampolgár a két ország határán.

 

Azaz ha mondjuk egy magyar állampolgár – és vele együtt minden itthon állandó tartózkodási kártyával rendelkező EGT-állampolgár – átautózik a vajdasági Zomborra venni tíz üveg ajvárt, Bezdánban pedig Kissék díjnyertes paprikájából is hozna fél kilót, mostantól ezt pont úgy megteheti, mint a járvány előtt. De már egy szabadkai rokonlátogatás, egy újvidéki korzózgatás, egy szerémségi bortúra, vagy épp egy novi pazari csevapozás előtt sincs határzár. Hovatovább: egy baranyai túra mostantól egy mohácsi kompozással és a Pikec csárdával is kiegészíthető!

 

Ezzel Magyarország elsőként egy nem schengeni határon állítja vissza részben a normalitást.

 

Azért csak részben, mert mondjuk ha egy Budapesten tanuló, magyar állampolgársággal nem rendelkező felvidéki vagy erdélyi magyar, aki az elmúlt hónapokat magyarországi #maradjotthonnal töltötte, átmenne Szerbiába múltat és hagyományokat kutatni június 4-e előtt pár nappal, a Magyar Közlönyben olvasható hétfő reggeli rendelet szerint – hiába van például regisztrációs igazolása, állandó tartózkodási kártyája nem lévén – vissza se jöhet Magyarországra. Ez egyrészt nem szép dolog, másrészt viszont kiváló érv a magyar állampolgárság felvétele mellett.

 

Ám a kérdés továbbra is az, hogy miért pont az Orbán Viktor által a járvány hetei alatt feltűnően gyakran látogatott nem EU-tag Szerbiával nyitottuk meg elsőként a határt?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás