+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. május 25. hétfő, 18:56
Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Hogy mi ennek az oka, azt csak találgatni tudjuk: mondd meg nekünk te!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

„Hát ez nagyon jó, hogy itt ez újra tud indulni. Óriási dolog. És tényleg, az, hogy egy nem EU-tagországgal legelőször, leggyorsabban”

 

– így méltatta saját magát és a szerb kormányt hétfő délelőtt a röszkei határátkelőnél Szijjártó Péter. Volt miért. A magyar külügyminiszter azért helikopterezett el a magyar-szerb határra, hogy bejelenthesse: hétfő 10 órától koronavírus-teszt és kéthetes karantén nélkül utazhat át minden szerb és magyar állampolgár a két ország határán.

 

Azaz ha mondjuk egy magyar állampolgár – és vele együtt minden itthon állandó tartózkodási kártyával rendelkező EGT-állampolgár – átautózik a vajdasági Zomborra venni tíz üveg ajvárt, Bezdánban pedig Kissék díjnyertes paprikájából is hozna fél kilót, mostantól ezt pont úgy megteheti, mint a járvány előtt. De már egy szabadkai rokonlátogatás, egy újvidéki korzózgatás, egy szerémségi bortúra, vagy épp egy novi pazari csevapozás előtt sincs határzár. Hovatovább: egy baranyai túra mostantól egy mohácsi kompozással és a Pikec csárdával is kiegészíthető!

 

Ezzel Magyarország elsőként egy nem schengeni határon állítja vissza részben a normalitást.

 

Azért csak részben, mert mondjuk ha egy Budapesten tanuló, magyar állampolgársággal nem rendelkező felvidéki vagy erdélyi magyar, aki az elmúlt hónapokat magyarországi #maradjotthonnal töltötte, átmenne Szerbiába múltat és hagyományokat kutatni június 4-e előtt pár nappal, a Magyar Közlönyben olvasható hétfő reggeli rendelet szerint – hiába van például regisztrációs igazolása, állandó tartózkodási kártyája nem lévén – vissza se jöhet Magyarországra. Ez egyrészt nem szép dolog, másrészt viszont kiváló érv a magyar állampolgárság felvétele mellett.

 

Ám a kérdés továbbra is az, hogy miért pont az Orbán Viktor által a járvány hetei alatt feltűnően gyakran látogatott nem EU-tag Szerbiával nyitottuk meg elsőként a határt?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért nem elfogadható egy olyan orvos, aki még életében nem műtött, de alkalmas jelölt a Kúria élére egy olyan személy, aki még életében nem bíráskodott? Parlamenti képviselőket kérdeztünk.

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A környező országok közül lehagyta Magyarországot Szlovákia a lakosságarányos aktív fertőzések számában, de ez nem jelenti azt, hogy itthon javulna a járványhelyzet.

Az egészségügyi intézmények egyre kevésbé bírják a koronavírus-járvánnyal járó nyomást. Volt, hogy nem akartak beteget átvenni kórházak a mentősöktől, máshol már apácakra is szükség van.

Egy hete még csak riogattak vele, hétfőtől azonban már mindehol hordani kell a maszkot a román fővárosban.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás