+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 25. hétfő, 08:31
A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

Vasárnap adott interjút az amerikai CBS News-nak az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) korábbi biztosa, Scott Gottlieb. A szakember ebben kijelentette:

 

„úgy gondolom, jobb koronavírus elleni vakcinát fogunk kifejleszteni, mint Kína, és ha a klinikai teszteket vesszük alapul, valószínűleg hamarabb is”.

 

Annyi biztos, hogy a kutatásokra nem sajnálják a pénzt az Egyesült Államokban: múlt héten a Fehér Ház 1,2 milliárd dollárral támogatott egy vakcinát, amelyet az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztetettek sőt, a Trump-adminisztráció célul tűzte ki, hogy még idén 300 millió vakcinával álljon elő a Covid-19 ellen. A hírek szerint az amerikaik nagyjából tucatnyi ígéretes vakcinát tudnak felmutatni, és Kína is legalább négy fejlesztésén dolgozik.

 

Gottlieb ugyanakkora arra is figyelmeztetett: hiába lazítanak az USA  tagállamai a járványügyi intézkedéseiken, az embereknek „új normákhoz kell hozzászokniuk”.

 

A szakember szerint nem meglepő, hogy az enyhülő intézkedések következtében több államban – köztük Georgiában, Floridában, Virginiában és Marylandben – újra nőtt a kórházi kezelésre szorulók száma. „Számítottunk rá, hogy újra többen lesznek a kórházi kezelést igénylő esetek az újranyitás után. Meg kell értenünk, hogy nem fékeztük meg a vírust, az továbbra is terjed” – mondta Gottlieb, hozzátéve, hogy amíg nincs hatékony vakcina vagy terápia a koronavírus ellen, ez így is marad.

 

Szerinte ugyanakkor júliusban és augusztusban jelentősen alábbhagyhat a fertőzés terjedése, ekkor pedig „az emberek visszatérhetnek a normális életükhöz”.

 

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy egyelőre mindenki gyakorolja a járványügyi ajánlásokat, ideértve a közösségi távolságtartást, ritkábban járjanak ki és kevesebb ismerősükkel találkozzanak.

 

Az USA-ban az 1,7 milliót közelíti a regisztrált koronavírusos esetek száma, ami a legmagasabb a világon a 99 300 elhunyttal együtt. Az új esetszám azonban május 21-e óta meredeken csökken, és május 24-én jelentett 617 haláleset is a statisztikák javulását jelzi. Legutóbb március végén érkezett hír ennél kevesebb napi halálozásról.

 

NYITÓKÉP: Utah National Guard / Wikimedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás