Előbb lesz vakcinánk, mint a kínaiaknak, ráadásul jobb is – állítják az amerikaiak

Szerző: Galavits Patrik
2020.05.25. 08:31

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

Előbb lesz vakcinánk, mint a kínaiaknak, ráadásul jobb is – állítják az amerikaiak

Vasárnap adott interjút az amerikai CBS News-nak az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) korábbi biztosa, Scott Gottlieb. A szakember ebben kijelentette:

„úgy gondolom, jobb koronavírus elleni vakcinát fogunk kifejleszteni, mint Kína, és ha a klinikai teszteket vesszük alapul, valószínűleg hamarabb is”.

Annyi biztos, hogy a kutatásokra nem sajnálják a pénzt az Egyesült Államokban: múlt héten a Fehér Ház 1,2 milliárd dollárral támogatott egy vakcinát, amelyet az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztetettek sőt, a Trump-adminisztráció célul tűzte ki, hogy még idén 300 millió vakcinával álljon elő a Covid-19 ellen. A hírek szerint az amerikaik nagyjából tucatnyi ígéretes vakcinát tudnak felmutatni, és Kína is legalább négy fejlesztésén dolgozik.

Gottlieb ugyanakkora arra is figyelmeztetett: hiába lazítanak az USA  tagállamai a járványügyi intézkedéseiken, az embereknek „új normákhoz kell hozzászokniuk”.

A szakember szerint nem meglepő, hogy az enyhülő intézkedések következtében több államban – köztük Georgiában, Floridában, Virginiában és Marylandben – újra nőtt a kórházi kezelésre szorulók száma. „Számítottunk rá, hogy újra többen lesznek a kórházi kezelést igénylő esetek az újranyitás után. Meg kell értenünk, hogy nem fékeztük meg a vírust, az továbbra is terjed” – mondta Gottlieb, hozzátéve, hogy amíg nincs hatékony vakcina vagy terápia a koronavírus ellen, ez így is marad.

Szerinte ugyanakkor júliusban és augusztusban jelentősen alábbhagyhat a fertőzés terjedése, ekkor pedig „az emberek visszatérhetnek a normális életükhöz”.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy egyelőre mindenki gyakorolja a járványügyi ajánlásokat, ideértve a közösségi távolságtartást, ritkábban járjanak ki és kevesebb ismerősükkel találkozzanak.

Az USA-ban az 1,7 milliót közelíti a regisztrált koronavírusos esetek száma, ami a legmagasabb a világon a 99 300 elhunyttal együtt. Az új esetszám azonban május 21-e óta meredeken csökken, és május 24-én jelentett 617 haláleset is a statisztikák javulását jelzi. Legutóbb március végén érkezett hír ennél kevesebb napi halálozásról.

NYITÓKÉP: Utah National Guard / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek