Kicsit lemaradva, de sikeresen vette a tesztelés középső szakaszát az egyik kínai koronavírus-vakcina

Szerző: Varsányi Bence
2020.11.18. 08:27

A Sinova Biotech azután tette a bejelentést, hogy az európai és az amerikai vakcina késői fázisú tesztjei már sikeresnek bizonyultak.

Kicsit lemaradva, de sikeresen vette a tesztelés középső szakaszát az egyik kínai koronavírus-vakcina

Miután az Egyesült Államokban, a Németországban és az Oroszországban fejlesztett oltóanyagok is kilencven százalék feletti hatékonyságot mutattak az emberek tízezrein végzett tesztek után,

a kínai Sinova Biotech egy tudományos folyóiratban publikált eredményei szerint az ő vakcinájuk is sikeresen vizsgázott a tesztelés első és második szakaszában.

A kínai oltóanyagok közül néggyel is nekifutnak a harmadik, illetve az utolsó körös klinikai próbának, ezek közül az egyik eredményeit publikálták most a The Lancet című szaklapban.

A jelentés szerint a CoronaVac névre keresztelt oltóanyag gyors immunreakciót váltott ki a tesztalanyokban, igaz, az áprilisban és májusban végzett tanulmány nem ismerteti a vakcina sikerességi mutatóját.

A tanulmány egyik szerzője szerint

az első körben 144, míg a második körben 600 résztvevőn tesztelték a ConaVacot, és az eredmények azt mutatták, hogy a vakcina alkalmas a használatra „vészhelyzet esetén”.

A harmadik körös, nagyobb volumenű teszt eredményeit egyelőre nem publikálták. A négy kínai oltóanyag harmadik körös tesztjét november elejéig 60 ezer emberen végezték el Pakisztánban, Szaúd-Arábiában, Oroszországban, Indonéziában és Brazíliában.

A CoronaVac tesztelését Brazíliában rövid időre szüneteltették múlt héten, miután elhunyt az egyik önkéntes tesztelő, de azóta folytatták a tesztelést, mert kiderült, hogy a halál oka nem köthető a vakcinához.

A négy kínai oltóanyag közül korábban legalább hármat felajánlottak a kulcsfontosságú munkásoknak egy vészhelyzetprogram keretében, egyet pedig már júniusban jóváhagytak a kínai hadsereg számára.

Egy olasz kutatócsoport egyébként már tavaly szeptemberben is talált olasz betegekben az új koronavírus-fertőzésre utaló antitesteket, az erről szóló tanulmány egyik társszerzője, Emanuele Montomoli az Azonnalinak adott interjújában elmondta, hogy szinte lehetetlen adatokhoz hozzáférni a kínai vakcinákkal kapcsolatban, illetve

a kínai egészségügyi szabályozó hatóság csak Kína területére engedélyezheti a vakcinák kibocsátását.

NYITÓKÉP: Unsplash

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek