Németország kész több pénzt adni a WHO-nak, csak maradjon az USA is a tagja

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.14. 15:10

Közös EU-s javaslatot akarnak a Egészségügyi Világszervezet megreformálására, hogy az USA is azt mondhassa: megéri tagnak maradni.

Németország kész több pénzt adni a WHO-nak, csak maradjon az USA is a tagja

Jens Spahn, Németország kereszténydemokrata egészségügyi minisztere is beszállt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) körüli vitákba, de némileg konstruktívabb és barátságosabb módon, mint Donald Trump idén áprilisban. Az amerikai elnök ugyanis belengette: országa nem fizeti be a szervezet finanszírozásához szükséges pénz ráeső részét, szerinte ugyanis (és ez amúgy tény is) a WHO segített a kínai kommunista rezsimnek a vírus kezdeti eltussolásában, hátráltatva ezzel a Covid-19 elleni globális védekezést. Trump ezt követően össze-vissza nyilatkozott arról, hogy akkor az USA kész-e támogatni a WHO-t, vagy sem, épppen ezért az EU vezetőinek könyörgését követően most Jens Spahn is szót kért.

Az Európai Unió Tanácsának december 31-ig tartó német elnökségét a politikus arra szeretné használni, hogy egységes uniós álláspont alakuljon ki az Egészségügyi Világszervezet jövőbeli szerepét illetően. Ehhez azonban annak struktúráinak hatékonyabbá kell válnia, és jobban el kell osztani, mit csináljon a genfi központ és a viszonylag önálló utakat járó regionális WHO-irodák, fogalmazott Spahn a berlini taznak adott interjújában. A leendő egységes uniós állásponthoz fűzött német-francia javaslatokról van is már egy non paper, amit a tagállamok illetékesei informálisan már meg is kaptak.

„A WHO mindig csak annyira tud jó lenni, amennyire a tagjai hagyják. Ez ott kezdődik, hogy milyen információt mennyire korán osztok meg vele, és hogy mekkora anyagi forrásokkal látjuk el”

– fogalmazott a német politikus. Szavait a koronavírus kapcsán az teszi súlyossá, hogy egy világjárvány kialakulásához a Kínai Népköztársaság legalábbis mulasztással mindenképp hozzájárult: hetekig próbálta eltussolni a világ és saját közvéleménye előtt az új vírust. Amikorra bevallotta a járványt, a vírus minden bizonnyal már elterjedt, azaz a többi országnak kevesebb ideje maradt a felkészülésre. Egyedül Tajvan figyelmeztetett már december végén a vírus veszélyességére, de a szigetországról Kína miatt tudomást se vesz a WHO.

Spahn az interjújában nyilvánvalóvá tette: olyan, hogy USA nélküli WHO, nincs: „Határozottan nem gondolom azt, hogy hagyni kéne lelépni az USA-t. Az USA alapító tagja a szervezetnek, annak évtizedeken át az egyik legnagyobb katalizátora és támasza volt.”

Az EU dolga szerinte ezért az, hogy olyan reformokat verjen keresztül a WHO-n, amiket látva az USA azt mondhatja: egy ilyen WHO-ban már tagok szeretnénk maradni. Ennek érdekében Németország kész több pénzt is befizetni.

Mármint az EU többi tagállamával együtt, tette hozzá Spahn. Már csak azért is érdeke lenne minél több országnak megemelni a WHO rájuk eső finanszírozását, mert a globalizáció és a klímaváltozás számos új vírust és betegséget – nyugat-nílusi láz, ebola, tuberkolózis – szabadít rá az emberiségre ott is, ahol ezek korábban egyáltalán nem voltak jellemzőek, mondja: „Ezek ma már nem a többiek betegségei.”

FOTÓ: Jens Spahn / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek