+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 14. hétfő, 15:10
Közös EU-s javaslatot akarnak a Egészségügyi Világszervezet megreformálására, hogy az USA is azt mondhassa: megéri tagnak maradni.

Jens Spahn, Németország kereszténydemokrata egészségügyi minisztere is beszállt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) körüli vitákba, de némileg konstruktívabb és barátságosabb módon, mint Donald Trump idén áprilisban. Az amerikai elnök ugyanis belengette: országa nem fizeti be a szervezet finanszírozásához szükséges pénz ráeső részét, szerinte ugyanis (és ez amúgy tény is) a WHO segített a kínai kommunista rezsimnek a vírus kezdeti eltussolásában, hátráltatva ezzel a Covid-19 elleni globális védekezést. Trump ezt követően össze-vissza nyilatkozott arról, hogy akkor az USA kész-e támogatni a WHO-t, vagy sem, épppen ezért az EU vezetőinek könyörgését követően most Jens Spahn is szót kért.

 

Az Európai Unió Tanácsának december 31-ig tartó német elnökségét a politikus arra szeretné használni, hogy egységes uniós álláspont alakuljon ki az Egészségügyi Világszervezet jövőbeli szerepét illetően. Ehhez azonban annak struktúráinak hatékonyabbá kell válnia, és jobban el kell osztani, mit csináljon a genfi központ és a viszonylag önálló utakat járó regionális WHO-irodák, fogalmazott Spahn a berlini taznak adott interjújában. A leendő egységes uniós állásponthoz fűzött német-francia javaslatokról van is már egy non paper, amit a tagállamok illetékesei informálisan már meg is kaptak.

 

„A WHO mindig csak annyira tud jó lenni, amennyire a tagjai hagyják. Ez ott kezdődik, hogy milyen információt mennyire korán osztok meg vele, és hogy mekkora anyagi forrásokkal látjuk el”

 

– fogalmazott a német politikus. Szavait a koronavírus kapcsán az teszi súlyossá, hogy egy világjárvány kialakulásához a Kínai Népköztársaság legalábbis mulasztással mindenképp hozzájárult: hetekig próbálta eltussolni a világ és saját közvéleménye előtt az új vírust. Amikorra bevallotta a járványt, a vírus minden bizonnyal már elterjedt, azaz a többi országnak kevesebb ideje maradt a felkészülésre. Egyedül Tajvan figyelmeztetett már december végén a vírus veszélyességére, de a szigetországról Kína miatt tudomást se vesz a WHO.

 

Spahn az interjújában nyilvánvalóvá tette: olyan, hogy USA nélküli WHO, nincs: „Határozottan nem gondolom azt, hogy hagyni kéne lelépni az USA-t. Az USA alapító tagja a szervezetnek, annak évtizedeken át az egyik legnagyobb katalizátora és támasza volt.”

 

Az EU dolga szerinte ezért az, hogy olyan reformokat verjen keresztül a WHO-n, amiket látva az USA azt mondhatja: egy ilyen WHO-ban már tagok szeretnénk maradni. Ennek érdekében Németország kész több pénzt is befizetni.

 

Mármint az EU többi tagállamával együtt, tette hozzá Spahn. Már csak azért is érdeke lenne minél több országnak megemelni a WHO rájuk eső finanszírozását, mert a globalizáció és a klímaváltozás számos új vírust és betegséget – nyugat-nílusi láz, ebola, tuberkolózis – szabadít rá az emberiségre ott is, ahol ezek korábban egyáltalán nem voltak jellemzőek, mondja: „Ezek ma már nem a többiek betegségei.”

 

FOTÓ: Jens Spahn / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás