+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 16. szombat, 16:40
Hétfőtől minden fővárosi üzlet kinyithat, de persze továbbra is mindenhol kötelező a 1,5 méteres védőtávolságot tartani.

Vasárnap éjféltől szűnnek meg a kijárási korlátozások Budapesten – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a köztévén szombaton délután. Előtte pár órával Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be saját Facebook-oldalán: Budapesten is feloldják a korlátozásokat, és az enyhítések két héttel fogják követni a vidéken bevezetett lépéseket.

 

Mire számítsanak a budapestiek hétfőtől?

 

+ Mindenki köteles ezután is 1,5 méteres védőtávolságot tartani.

 

+ Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk ezután is.

 

+ A közterületek, parkok, szabadtéri játszóterek hétfőtől szabadon látogathatóak.

 

+ A 65 év felettiek az élelmiszerüzelteket, drogériákat, gyógyszertárakat továbbra is 9-12 óra között látogathatják. Ami a piacokat illeti, ott a polgármesterek ezzel kapcsolatban eltérően is rendelkezhetnek.

 

+ Valamennyi üzlet hétfőtől nyitvatarthat.

 

+ A vendéglátóhelyeken (pl. éttermekben, büfékben, presszókban) egyelőre csak a kerthelyiségekben, teraszokon lehet csak tartózkodni.

 

+ A strandok, szabadtéri fürődk nyitvatarthatnak, továbbá az Állatkert is és a szabadtéri múzuemok.

 

 A szolgáltatásokat szabadon igénybe lehet venni, korlátozás nélkül nyitvatarthatnak, de gondoskodni kell a távolság megtartásáról, ez az üzemeltető felelőssége.

 

 A vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember 1-ig nem kell közterülethasználati díjat fizetnie.

 

 Az istentiszteletek, misék megtarthatóak, a polgári házasságkötések és temetések szintén.

 

 Ami az esküvőket illeti: Budapesten június 15-től lehet 200 fő alatt lagzizni (ehhez hasonlóan 200 főig a temetést követő rendezvény is megtartható).

 

  Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a rektor jogosult dönteni. Ha a nyitás mellett dönt egy egyetem, biztosítaniuk kell, hogy betartható legyen a védőtávolság. 

 

Ugyanakkor a kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

 

Gulyás végezetül arról beszélt, ha a mostani kedvező járványügyi tendencia nem fog változni, akkor a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését fogja kérni a parlamenttől.

 

FOTÓ: Botár Gergely/ MTI/kormany.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás