+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 16. szombat, 16:40
Hétfőtől minden fővárosi üzlet kinyithat, de persze továbbra is mindenhol kötelező a 1,5 méteres védőtávolságot tartani.

Vasárnap éjféltől szűnnek meg a kijárási korlátozások Budapesten – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a köztévén szombaton délután. Előtte pár órával Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be saját Facebook-oldalán: Budapesten is feloldják a korlátozásokat, és az enyhítések két héttel fogják követni a vidéken bevezetett lépéseket.

 

Mire számítsanak a budapestiek hétfőtől?

 

+ Mindenki köteles ezután is 1,5 méteres védőtávolságot tartani.

 

+ Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk ezután is.

 

+ A közterületek, parkok, szabadtéri játszóterek hétfőtől szabadon látogathatóak.

 

+ A 65 év felettiek az élelmiszerüzelteket, drogériákat, gyógyszertárakat továbbra is 9-12 óra között látogathatják. Ami a piacokat illeti, ott a polgármesterek ezzel kapcsolatban eltérően is rendelkezhetnek.

 

+ Valamennyi üzlet hétfőtől nyitvatarthat.

 

+ A vendéglátóhelyeken (pl. éttermekben, büfékben, presszókban) egyelőre csak a kerthelyiségekben, teraszokon lehet csak tartózkodni.

 

+ A strandok, szabadtéri fürődk nyitvatarthatnak, továbbá az Állatkert is és a szabadtéri múzuemok.

 

 A szolgáltatásokat szabadon igénybe lehet venni, korlátozás nélkül nyitvatarthatnak, de gondoskodni kell a távolság megtartásáról, ez az üzemeltető felelőssége.

 

 A vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember 1-ig nem kell közterülethasználati díjat fizetnie.

 

 Az istentiszteletek, misék megtarthatóak, a polgári házasságkötések és temetések szintén.

 

 Ami az esküvőket illeti: Budapesten június 15-től lehet 200 fő alatt lagzizni (ehhez hasonlóan 200 főig a temetést követő rendezvény is megtartható).

 

  Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a rektor jogosult dönteni. Ha a nyitás mellett dönt egy egyetem, biztosítaniuk kell, hogy betartható legyen a védőtávolság. 

 

Ugyanakkor a kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

 

Gulyás végezetül arról beszélt, ha a mostani kedvező járványügyi tendencia nem fog változni, akkor a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését fogja kérni a parlamenttől.

 

FOTÓ: Botár Gergely/ MTI/kormany.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás