+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Fekő Ádám
2020. április 8. szerda, 09:47
A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.

Miután az operatív törzs szerdára ígérte, hogy javaslatot tesz a kormánynak az eddigi, eredetileg szombatig érvényben lévő kijárási korlátozások esetleges meghosszabbítására, enyhítésére vagy szigorítására, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztere közös sajtótájékoztatót tartott Budapest ellenzéki főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel a Miniszterelnöki Kabinetirodának helyet adó budavári Karmelita kolostor udvarán. A szerda reggeli kormányülésen Karácsony mellett résztvett a megyei jogú városok polgármestereit tömörítő szervezet elnöke, Szita Károly kaposvári fideszes polgármester is.

 

Az eredetileg 9.45-re meghirdetett sajtótájékoztatót végül 11 órakor sikerült megtartani, kiegészülve Szita Károllyal, aki mielőtt a mikrofonhoz lépett volna, odaszólt Gulyás Gergelynek, hogy „csak hagyjál valamit, jó?”

 

Az elsőként a mikrofonhoz lépő Gulyás Gergely arról beszélt, hogy miután szombaton lejárnak az eddig bevezetett kijárási korlátozások, a kormány szükségét érezni tárgyalni a kormányülésen a főpolgármesterrel és a megyei jogú városokat képviselő kaposvári polgármesterrel a hogyan továbbról. Minden ellenkező híresztelés ellenére igenis partnerként tekint a kormány az önkormányzatokra, fogalmazott Gulyás, hozzátéve: a jelenlegi, még hosszú hónapokat igénybe vevő helyzet persze mindenkitől komoly áldozatokat kíván.

 

„A kapcsolat továbbra is fennmarad, és eddig is megvolt” – mondta Gulyás Gergely. Szerinte a politikai viták ideje nem most van, így reméli, az összefogás határozza meg a következő időszakot.

 

Ekkor lépett mikrofon elé Budapest főolgármestere, Karácsony Gergely, aki több verzióban is elmondta, mennyire örül annak, hogy megindult a párbeszéd az önkormányzatok és a kormány között, ugyanis „ez most az igazi nemzeti összefogás ideje.” Karácsony állítása szerint három dolgot kért a kormányülésen:

 

1. A jelenlegi korlátozásokat még legalább egy hónapig tartsák fenn.

 

2. A kormány kezdjen el egyeztetetni az önkormányzati szövetségekkel.

 

3. Végezzenek több szűrést az idősotthonokban.

 

Ha jól értettük, mindháromra pozitív választ kapott, bár egyértelmű bejelentések nem születtek, és ezen nem változtatott Szita Károly sem.

 

A társai kívánunk lenni a kormányban abban, hogy minél több életet menthessünk, mert erről szóltak az elmúlt hetek, és erről szólnak a következők is – fogalmazott Szita Károly. Szerinte minimum fenn kell tartani az eddigi kijárási korlátozásokat, ám több polgármester véleménye szerint a szigorítás sem ördögtől való, különös tekintettel a húsvéti ünnepekre. Mint elmondta, a jó idő miatt lazul az eddigi fegyelem, egyre többen jelennek meg a közterületeken és az üdülőhelyeken.

 

Szerinte Karácsony azért emlegetett egy hónapot, mert a nagyvárosok polgármesterei decemberben még egy békeidei, ambíciózus költségvetést kezdtek el tervezni: „Nem álmodtunk akkor koronavírusról, eszünkbe se jutott.” Szerinte

 

az önkormányzati költségvetések teljes átstrukturálására van szükség, mondván „a holnap nem olyan lesz, mint a ma”.

 

Szerdára virradóan 11 új halottja és 78 új fertőzöttje lett itthon a koronavírus-járványnak, a legfrissebb adatokat itt foglaltuk össze.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

11 órás zárás ide vagy oda, a partivonatot aligha tudja megfékezni a kormány. De akkor mégis mi értelme van a korai zárásnak? Videó!

Az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében a horvát tengerparti város egy toronyházára vörös üvegszilánkokból álló ötágú csillagot helyeztek ki.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás