+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Fekő Ádám
2020. április 8. szerda, 09:47
A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.

Miután az operatív törzs szerdára ígérte, hogy javaslatot tesz a kormánynak az eddigi, eredetileg szombatig érvényben lévő kijárási korlátozások esetleges meghosszabbítására, enyhítésére vagy szigorítására, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztere közös sajtótájékoztatót tartott Budapest ellenzéki főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel a Miniszterelnöki Kabinetirodának helyet adó budavári Karmelita kolostor udvarán. A szerda reggeli kormányülésen Karácsony mellett résztvett a megyei jogú városok polgármestereit tömörítő szervezet elnöke, Szita Károly kaposvári fideszes polgármester is.

 

Az eredetileg 9.45-re meghirdetett sajtótájékoztatót végül 11 órakor sikerült megtartani, kiegészülve Szita Károllyal, aki mielőtt a mikrofonhoz lépett volna, odaszólt Gulyás Gergelynek, hogy „csak hagyjál valamit, jó?”

 

Az elsőként a mikrofonhoz lépő Gulyás Gergely arról beszélt, hogy miután szombaton lejárnak az eddig bevezetett kijárási korlátozások, a kormány szükségét érezni tárgyalni a kormányülésen a főpolgármesterrel és a megyei jogú városokat képviselő kaposvári polgármesterrel a hogyan továbbról. Minden ellenkező híresztelés ellenére igenis partnerként tekint a kormány az önkormányzatokra, fogalmazott Gulyás, hozzátéve: a jelenlegi, még hosszú hónapokat igénybe vevő helyzet persze mindenkitől komoly áldozatokat kíván.

 

„A kapcsolat továbbra is fennmarad, és eddig is megvolt” – mondta Gulyás Gergely. Szerinte a politikai viták ideje nem most van, így reméli, az összefogás határozza meg a következő időszakot.

 

Ekkor lépett mikrofon elé Budapest főolgármestere, Karácsony Gergely, aki több verzióban is elmondta, mennyire örül annak, hogy megindult a párbeszéd az önkormányzatok és a kormány között, ugyanis „ez most az igazi nemzeti összefogás ideje.” Karácsony állítása szerint három dolgot kért a kormányülésen:

 

1. A jelenlegi korlátozásokat még legalább egy hónapig tartsák fenn.

 

2. A kormány kezdjen el egyeztetetni az önkormányzati szövetségekkel.

 

3. Végezzenek több szűrést az idősotthonokban.

 

Ha jól értettük, mindháromra pozitív választ kapott, bár egyértelmű bejelentések nem születtek, és ezen nem változtatott Szita Károly sem.

 

A társai kívánunk lenni a kormányban abban, hogy minél több életet menthessünk, mert erről szóltak az elmúlt hetek, és erről szólnak a következők is – fogalmazott Szita Károly. Szerinte minimum fenn kell tartani az eddigi kijárási korlátozásokat, ám több polgármester véleménye szerint a szigorítás sem ördögtől való, különös tekintettel a húsvéti ünnepekre. Mint elmondta, a jó idő miatt lazul az eddigi fegyelem, egyre többen jelennek meg a közterületeken és az üdülőhelyeken.

 

Szerinte Karácsony azért emlegetett egy hónapot, mert a nagyvárosok polgármesterei decemberben még egy békeidei, ambíciózus költségvetést kezdtek el tervezni: „Nem álmodtunk akkor koronavírusról, eszünkbe se jutott.” Szerinte

 

az önkormányzati költségvetések teljes átstrukturálására van szükség, mondván „a holnap nem olyan lesz, mint a ma”.

 

Szerdára virradóan 11 új halottja és 78 új fertőzöttje lett itthon a koronavírus-járványnak, a legfrissebb adatokat itt foglaltuk össze.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás