+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 24. péntek, 08:32
A La Repubblica szerkesztősége úgy tiltakozik a csütörtökön váratlanul bejelentett főszerkesztőváltás ellen, hogy nem jelenik meg pénteken, és a honlapját se fogja frissíteni.

Csütörtök késő délután jelent meg a La Repubblica olasz baloldali napilap honlapján egy „Az olvasókhoz“ címzett felhívás, amiben Carlo Verdelli, eddigi főszerkesztő bejelenti távozását. Az újságíró tavaly februárban került a római szerkesztőség élére.

 

VERDELLI TAVALY FEBRUÁR ÓTA ÁLLT A SZERKESZTŐSÉG ÉLÉN

 

A második legnagyobb példányszámú olasz napilap élén Verdellit Maurizio Molinari, a szabadelvű La Stampa napilap főszerkesztője váltja. Ezzel

 

a baloldali napilap még közelebb kerül a Fiat-tulajdonos Agnelli-Elkann-családhoz,

 

amelyhez a torinói La Stampa is tartozik. John Elkann a csütörtöki döntéssel egyben a Repubblica igazgatója is lesz, így az üzletember az újság irányvonalára is hatással lehet.

 

Az egykori Fiat- és Ferrari-vezér John Elkann már tavaly 43 százalékos tulajdonrészt szerzett a La Stampát és a La Repubblicát egyaránt kiadó Gedi-vállalatban. A családnak másutt is vannak médiaérdekeltségei: szintén 43 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek például a brit neoliberális The Economist hetilapban.

 

Carlo Verdelli az olvasókhoz címzett levelében csak azt hangsúlyozza, hogy a La Repubblica megőrzi reményei szerint azon értékeket, amelyek érdekében 1976-ban Eugenio Scalfari életre hívta. Az újság a mai napig az olasz balközép értelmiség fontos orgánuma. Noha Verdelli nem említi sem távozásának okát, se nem kritizálja utódját, akinek jó szerencsét kíván, azért sokat sejtetően – egyben a szombati felszabadulás napjára is utalva – levelét így fejezi be:

 

„A partizánok születnek, és nem múlnak el sohasem.”

 

Lehet, hogy ezt értették meg a lap munkatársai is, akik bejelentették: tiltakoznak a döntés ellen, az Agnelli-Elkann-család közvetlen befolyásnövekedésétől tartanak, ezért a lapot pénteken nem nyomtatják ki, nem terjesztik, és az újság honlapja tiltakozásképpen nem fog frissülni pénteken.

 

UTOLJÁRA 00:14-KOR FRISSÜLT AZ OLDAL, AMIN A FŐSZERKESZTŐVÁLTÁSSAL KAPCSOLATOS ANYAGOK ÉS AZ ÚJSÁGÍRÓSZTRÁJKRÓL SZÓLÓ CIKK OLVASHATÓ KIEMELT HELYEN.

 

Az újságírók a „sztrájkkal”, ahogy ők nevezik, nem az új főszerkesztő ellen, hanem Verdelli leváltásának módja ellen akarnak tiltakozni. Egyrészről problematikusnak nevezik, hogy a jelenlegi járványhelyzetben hozza meg ezt a döntést a kiadóvállalat, másrészről

 

pont arra a napra (azaz április 23. csütörtökre) időzítve, amely a leváltott főszerkesztő halálaként volt megadva neofasiszta körökben.

 

Verdelli ellen ugyanis január közepétől, amikor a La Repubblica „Eltörölni Salvinit“ címmel jelent meg (itt nem a Lega elnökére, hanem az egyik általa kezdeményezett törvény visszavonására utalt az újság), több oalsz neofasiszta Twitter-fiókról is életveszélyes fenyegetések érték, a leváltott főszerkesztő március óta rendőri felügyelet alatt él. Az egyik fenyegetés éppen április 23-át jelölte meg halála napjaként.

 

SALVINI KEZÉBEN TARTJA A  KIFOGÁSOLT LAPSZÁMOT JANUÁRBAN

 

A szerkesztőség a sztrájkfelhívásában arra figyelmezteti a kiadóvállalatot, hogy a La Repubblica „nem olyan újság, mint bármely másik”, ugyanis már az alapító Scalfari leszögezte: a La Repubblica

 

„ahelyett, hogy a politikai semlegesség illúzióját hirdetné, egyértelműen oldalt választott”,

 

mégpedig a baloldalét. Ezen kezdeti döntésnek a megőrzését remélik a lap munkatársai.

 

FOTÓK: La Repubblica

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás