+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 24. péntek, 08:32
A La Repubblica szerkesztősége úgy tiltakozik a csütörtökön váratlanul bejelentett főszerkesztőváltás ellen, hogy nem jelenik meg pénteken, és a honlapját se fogja frissíteni.

Csütörtök késő délután jelent meg a La Repubblica olasz baloldali napilap honlapján egy „Az olvasókhoz“ címzett felhívás, amiben Carlo Verdelli, eddigi főszerkesztő bejelenti távozását. Az újságíró tavaly februárban került a római szerkesztőség élére.

 

VERDELLI TAVALY FEBRUÁR ÓTA ÁLLT A SZERKESZTŐSÉG ÉLÉN

 

A második legnagyobb példányszámú olasz napilap élén Verdellit Maurizio Molinari, a szabadelvű La Stampa napilap főszerkesztője váltja. Ezzel

 

a baloldali napilap még közelebb kerül a Fiat-tulajdonos Agnelli-Elkann-családhoz,

 

amelyhez a torinói La Stampa is tartozik. John Elkann a csütörtöki döntéssel egyben a Repubblica igazgatója is lesz, így az üzletember az újság irányvonalára is hatással lehet.

 

Az egykori Fiat- és Ferrari-vezér John Elkann már tavaly 43 százalékos tulajdonrészt szerzett a La Stampát és a La Repubblicát egyaránt kiadó Gedi-vállalatban. A családnak másutt is vannak médiaérdekeltségei: szintén 43 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek például a brit neoliberális The Economist hetilapban.

 

Carlo Verdelli az olvasókhoz címzett levelében csak azt hangsúlyozza, hogy a La Repubblica megőrzi reményei szerint azon értékeket, amelyek érdekében 1976-ban Eugenio Scalfari életre hívta. Az újság a mai napig az olasz balközép értelmiség fontos orgánuma. Noha Verdelli nem említi sem távozásának okát, se nem kritizálja utódját, akinek jó szerencsét kíván, azért sokat sejtetően – egyben a szombati felszabadulás napjára is utalva – levelét így fejezi be:

 

„A partizánok születnek, és nem múlnak el sohasem.”

 

Lehet, hogy ezt értették meg a lap munkatársai is, akik bejelentették: tiltakoznak a döntés ellen, az Agnelli-Elkann-család közvetlen befolyásnövekedésétől tartanak, ezért a lapot pénteken nem nyomtatják ki, nem terjesztik, és az újság honlapja tiltakozásképpen nem fog frissülni pénteken.

 

UTOLJÁRA 00:14-KOR FRISSÜLT AZ OLDAL, AMIN A FŐSZERKESZTŐVÁLTÁSSAL KAPCSOLATOS ANYAGOK ÉS AZ ÚJSÁGÍRÓSZTRÁJKRÓL SZÓLÓ CIKK OLVASHATÓ KIEMELT HELYEN.

 

Az újságírók a „sztrájkkal”, ahogy ők nevezik, nem az új főszerkesztő ellen, hanem Verdelli leváltásának módja ellen akarnak tiltakozni. Egyrészről problematikusnak nevezik, hogy a jelenlegi járványhelyzetben hozza meg ezt a döntést a kiadóvállalat, másrészről

 

pont arra a napra (azaz április 23. csütörtökre) időzítve, amely a leváltott főszerkesztő halálaként volt megadva neofasiszta körökben.

 

Verdelli ellen ugyanis január közepétől, amikor a La Repubblica „Eltörölni Salvinit“ címmel jelent meg (itt nem a Lega elnökére, hanem az egyik általa kezdeményezett törvény visszavonására utalt az újság), több oalsz neofasiszta Twitter-fiókról is életveszélyes fenyegetések érték, a leváltott főszerkesztő március óta rendőri felügyelet alatt él. Az egyik fenyegetés éppen április 23-át jelölte meg halála napjaként.

 

SALVINI KEZÉBEN TARTJA A  KIFOGÁSOLT LAPSZÁMOT JANUÁRBAN

 

A szerkesztőség a sztrájkfelhívásában arra figyelmezteti a kiadóvállalatot, hogy a La Repubblica „nem olyan újság, mint bármely másik”, ugyanis már az alapító Scalfari leszögezte: a La Repubblica

 

„ahelyett, hogy a politikai semlegesség illúzióját hirdetné, egyértelműen oldalt választott”,

 

mégpedig a baloldalét. Ezen kezdeti döntésnek a megőrzését remélik a lap munkatársai.

 

FOTÓK: La Repubblica

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás