Nem jelenik meg a tulajdonos elleni tiltakozásból a második legnagyobb olasz napilap

Szerző: Techet Péter
2020.04.24. 08:32

A La Repubblica szerkesztősége úgy tiltakozik a csütörtökön váratlanul bejelentett főszerkesztőváltás ellen, hogy nem jelenik meg pénteken, és a honlapját se fogja frissíteni.

Nem jelenik meg a tulajdonos elleni tiltakozásból a második legnagyobb olasz napilap

Csütörtök késő délután jelent meg a La Repubblica olasz baloldali napilap honlapján egy „Az olvasókhoz“ címzett felhívás, amiben Carlo Verdelli, eddigi főszerkesztő bejelenti távozását. Az újságíró tavaly februárban került a római szerkesztőség élére.

VERDELLI TAVALY FEBRUÁR ÓTA ÁLLT A SZERKESZTŐSÉG ÉLÉN

A második legnagyobb példányszámú olasz napilap élén Verdellit Maurizio Molinari, a szabadelvű La Stampa napilap főszerkesztője váltja. Ezzel

a baloldali napilap még közelebb kerül a Fiat-tulajdonos Agnelli-Elkann-családhoz,

amelyhez a torinói La Stampa is tartozik. John Elkann a csütörtöki döntéssel egyben a Repubblica igazgatója is lesz, így az üzletember az újság irányvonalára is hatással lehet.

Az egykori Fiat- és Ferrari-vezér John Elkann már tavaly 43 százalékos tulajdonrészt szerzett a La Stampát és a La Repubblicát egyaránt kiadó Gedi-vállalatban. A családnak másutt is vannak médiaérdekeltségei: szintén 43 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek például a brit neoliberális The Economist hetilapban.

Carlo Verdelli az olvasókhoz címzett levelében csak azt hangsúlyozza, hogy a La Repubblica megőrzi reményei szerint azon értékeket, amelyek érdekében 1976-ban Eugenio Scalfari életre hívta. Az újság a mai napig az olasz balközép értelmiség fontos orgánuma. Noha Verdelli nem említi sem távozásának okát, se nem kritizálja utódját, akinek jó szerencsét kíván, azért sokat sejtetően – egyben a szombati felszabadulás napjára is utalva – levelét így fejezi be:

„A partizánok születnek, és nem múlnak el sohasem.”

Lehet, hogy ezt értették meg a lap munkatársai is, akik bejelentették: tiltakoznak a döntés ellen, az Agnelli-Elkann-család közvetlen befolyásnövekedésétől tartanak, ezért a lapot pénteken nem nyomtatják ki, nem terjesztik, és az újság honlapja tiltakozásképpen nem fog frissülni pénteken.

UTOLJÁRA 00:14-KOR FRISSÜLT AZ OLDAL, AMIN A FŐSZERKESZTŐVÁLTÁSSAL KAPCSOLATOS ANYAGOK ÉS AZ ÚJSÁGÍRÓSZTRÁJKRÓL SZÓLÓ CIKK OLVASHATÓ KIEMELT HELYEN.

Az újságírók a „sztrájkkal”, ahogy ők nevezik, nem az új főszerkesztő ellen, hanem Verdelli leváltásának módja ellen akarnak tiltakozni. Egyrészről problematikusnak nevezik, hogy a jelenlegi járványhelyzetben hozza meg ezt a döntést a kiadóvállalat, másrészről

pont arra a napra (azaz április 23. csütörtökre) időzítve, amely a leváltott főszerkesztő halálaként volt megadva neofasiszta körökben.

Verdelli ellen ugyanis január közepétől, amikor a La Repubblica „Eltörölni Salvinit“ címmel jelent meg (itt nem a Lega elnökére, hanem az egyik általa kezdeményezett törvény visszavonására utalt az újság), több oalsz neofasiszta Twitter-fiókról is életveszélyes fenyegetések érték, a leváltott főszerkesztő március óta rendőri felügyelet alatt él. Az egyik fenyegetés éppen április 23-át jelölte meg halála napjaként.

SALVINI KEZÉBEN TARTJA A  KIFOGÁSOLT LAPSZÁMOT JANUÁRBAN

A szerkesztőség a sztrájkfelhívásában arra figyelmezteti a kiadóvállalatot, hogy a La Repubblica „nem olyan újság, mint bármely másik”, ugyanis már az alapító Scalfari leszögezte: a La Repubblica

„ahelyett, hogy a politikai semlegesség illúzióját hirdetné, egyértelműen oldalt választott”,

mégpedig a baloldalét. Ezen kezdeti döntésnek a megőrzését remélik a lap munkatársai.

FOTÓK: La Repubblica

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek