Nem lehet majd a Google keresőjét használni Ausztráliában – fenyegeti a techóriás a kormányt

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.22. 10:28

A Google így kerülné el, hogy fizetnie kelljen az ausztrál médiumoknak azokért a hírekért, amiket keresőjében megjelenít.

Nem lehet majd a Google keresőjét használni Ausztráliában – fenyegeti a techóriás a kormányt

Ahogy arról az Azonnalin is írtunk, az ausztrál kormány arra akarja rávenni a techóriásokat, mindenekelőtt a Facebookot és a Google-t, hogy azok fizessenek az ausztrál médiumoknak azokért a hírekért, amiket kiraknak a felületeikre, illetve megjelenítenek a kereséseikben – így hozva helyzetbe és korrekten megfizetve az eredeti tartalmat előállító, helyi médiavállalkozásokat. Emiatt

a Google keresőmotorjának blokkolásával kezdte el fenyegetni az ausztrál kormányt, hogy ne kelljen fizetnie.

De miért is kéne a techóriásoknak fizetni?

A közösségi médiumok ilyetén módon való szabályozása már július vége óta téma az ausztrál közéletben, és az a felismerés szülte, miszerint az olvasók egy része megelégszik azzal, hogy a közösségi platformon látja egy hír címét és a lead első néhány sorát, magára a cikkre azonban már nem kattint rá, mert a lényegi információkat szerinte már megkapta.

Így az adott médium kattintást, közönséget és nem mellesleg bevételt is veszít,

hiszen például a cikk oldalán egyébként megjelenő hirdetésekből sem jön be pénz, arról nem is beszélve, hogy ha a jó minőségű cikkekre nem kattintanak az emberek, az olvasóközönséget is nehéz növelni.

A mostanra az elfogadás küszöbén lévő új szabályozás értelmében a közösségi médiumoknak külön-külön meg kell állapodniuk az ausztrál médiacégekkel a nekik fizetendő árban. Amennyiben ez nem történik, úgy a fizetendő összegről választottbíróság (arbitrázs) dönt.

A YouTube sorsa sem tudni, mi lesz

Ebben a helyzetben – a Google szempontjából – logikusnak lépésként vehető számba, hogy a fizetési kötelezettség elkerülése érdekében inkább leállítsák a keresőszolgáltatásukat Ausztráliában.

Ahogy arról egy, a Google-val a kérdésben folytatott egyeztetésekre rálátó forrás a Reutersnek elmondta, a fizetési kötelezettséget Melanie Silva, a Google ausztráliai és új-zélandi ügyvezető igazgatója úgy kommentálta:

„A kezelhetetlen pénzügyi és működési kockázattal párosulva, ha ez ilyen formában törvény lesz, nincs más választásunk, mint leállítanunk a Google keresőjének elérhetőségét Ausztráliában.”

Amennyiben ezt a Google valóban meglépné, kérdés, hogy mi lenne az úgyszint a multinacionális ernyővállalat, az Alphabet Inc. tulajdonába tartozó YouTube sorsa, hogy vajon a népszerű videómegosztó portálon való keresést is blokkolnák-e a Google részéről.

Mindenesetre Scott Morrison ausztrál kormányfő a Google keresőmotorjának leállításáról szóló híreket úgy kommentálta, hogy

„fenyegetésekre nem reagálunk”.

 NYITÓKÉP: Stock Catalog / Flickr

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek