+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 22. péntek, 10:28
A Google így kerülné el, hogy fizetnie kelljen az ausztrál médiumoknak azokért a hírekért, amiket keresőjében megjelenít.

Ahogy arról az Azonnalin is írtunk, az ausztrál kormány arra akarja rávenni a techóriásokat, mindenekelőtt a Facebookot és a Google-t, hogy azok fizessenek az ausztrál médiumoknak azokért a hírekért, amiket kiraknak a felületeikre, illetve megjelenítenek a kereséseikben – így hozva helyzetbe és korrekten megfizetve az eredeti tartalmat előállító, helyi médiavállalkozásokat. Emiatt

 

a Google keresőmotorjának blokkolásával kezdte el fenyegetni az ausztrál kormányt, hogy ne kelljen fizetnie.

 

De miért is kéne a techóriásoknak fizetni?

 

A közösségi médiumok ilyetén módon való szabályozása már július vége óta téma az ausztrál közéletben, és az a felismerés szülte, miszerint az olvasók egy része megelégszik azzal, hogy a közösségi platformon látja egy hír címét és a lead első néhány sorát, magára a cikkre azonban már nem kattint rá, mert a lényegi információkat szerinte már megkapta.

 

Így az adott médium kattintást, közönséget és nem mellesleg bevételt is veszít,

 

hiszen például a cikk oldalán egyébként megjelenő hirdetésekből sem jön be pénz, arról nem is beszélve, hogy ha a jó minőségű cikkekre nem kattintanak az emberek, az olvasóközönséget is nehéz növelni.

 

A mostanra az elfogadás küszöbén lévő új szabályozás értelmében a közösségi médiumoknak külön-külön meg kell állapodniuk az ausztrál médiacégekkel a nekik fizetendő árban. Amennyiben ez nem történik, úgy a fizetendő összegről választottbíróság (arbitrázs) dönt.

 

A YouTube sorsa sem tudni, mi lesz

 

Ebben a helyzetben – a Google szempontjából – logikusnak lépésként vehető számba, hogy a fizetési kötelezettség elkerülése érdekében inkább leállítsák a keresőszolgáltatásukat Ausztráliában.

 

Ahogy arról egy, a Google-val a kérdésben folytatott egyeztetésekre rálátó forrás a Reutersnek elmondta, a fizetési kötelezettséget Melanie Silva, a Google ausztráliai és új-zélandi ügyvezető igazgatója úgy kommentálta:

 

„A kezelhetetlen pénzügyi és működési kockázattal párosulva, ha ez ilyen formában törvény lesz, nincs más választásunk, mint leállítanunk a Google keresőjének elérhetőségét Ausztráliában.”

 

Amennyiben ezt a Google valóban meglépné, kérdés, hogy mi lenne az úgyszint a multinacionális ernyővállalat, az Alphabet Inc. tulajdonába tartozó YouTube sorsa, hogy vajon a népszerű videómegosztó portálon való keresést is blokkolnák-e a Google részéről.

 

Mindenesetre Scott Morrison ausztrál kormányfő a Google keresőmotorjának leállításáról szóló híreket úgy kommentálta, hogy

 

„fenyegetésekre nem reagálunk”.

 

 NYITÓKÉP: Stock Catalog / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás