Semmi nem állíthatta volna meg a koronavírust, mondja az EU-s járványmegelőzési igazgató

Szerző: Fekő Ádám
2020.04.14. 14:49

Miért állította még február elején is azt az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, hogy Európában nem lesz nagy gond a koronavírusból? Az igazgató elmondta a Politicónak.

Semmi nem állíthatta volna meg a koronavírust, mondja az EU-s járványmegelőzési igazgató

A Politico interjút készített a Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatójával, Andrea Ammonnal. Ammon azt állítja többek közt, hogy bár azt beismeri, hogy az ügynökség tanácsai nem tudták megelőzni a koronavírus terjedését, igazából semmi nem lett volna erre képes. Az ECDC egyébként nagyon korlátozott hatáskörökkel rendelkezik, leginkább egy tanácsadó szervként működik.

A helyzet azért érdekes, mert az ECDC még januárban és február elején is azt hangoztatta, Európában nem lesz nagy baj a koronavírusból még akkor sem, ha páran behozzák azt.

„Januárban és februárban lassan jöttünk rá, mennyire gyorsan terjed. Valószínűleg az első felfedezett esetek valójában nem is az első esetek voltak”

– mondta Ammon, aki február 13-án még azt állította, az európai laboratóriumi kapacitás megfelelő.

Az igazgató arra is talált magyarázatot, az év elején látott gyakori szereplés után miért épp a vírus európai megjelenésével tűnt el szinte teljesen: szerintük az ECDC pánikkeltés helyett inkább azzal foglalkozott, hogy az eddig meglévő információk alapján milyen következetetéseket lehet levonni.

„Több leckét is meg kell tanulni. Az egyik az, hogy gondoskodnunk kell a hasonló túlfeszültségekről is” – mondta az egyik következtetést, hozzá téve, hogy a jövőben meg kell változtatnia fertőző betegségek felügyeletét, mivel a mostani rendszer túlságosan függ az emberi munkától.

Arra a felvetésre, hogy a járvány elején az ECDC a legvégsőkig kitartott amellett, hogy nem szabad lezárni a határokat és leállítani a légi forgalmat, Ammon azt mondta: az akkori információk alapján erre tudtak következtetni. Az információk időközben megváltoztak, ezt most már ő is látja, de utólag könnyű okosnak lenni.

„Ha megnézzük a korábbi pandémiákról adott jelentéseinket, akkor úgy tűnhet, azok túlzók voltak. Meg kell találni az egyensúlyt.”

Érdekes, hogy áprilisban olyan dokumentumok kerültek nyilvánosságra, amik szerint az Európai Bizottság már január végén jelezte a tagállamok felé, hajlandó segítséget nyújtani a tagállamok számára például maszkok beszerzésében, de akkor ezt mindenki elutasította azzal, hogy fel vannak készülve a vírusra.

FOTÓ: Vitárius Bence / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek