Tíz koronavírusos dal, amit tényleg érdemes meghallgatni

2020.04.12. 18:02

Az otthon ragadt zenészek csak úgy ontják magukból a koronás dalokat: a legtöbb olyan gagyi, hogy inkább eret vágni támad kedve az embernek, de akadnak azért olyanok is, amik tényleg elismerésre méltóak. Ezekből mutatunk egy válogatást.

Tíz koronavírusos dal, amit tényleg érdemes meghallgatni

A koronavírust a zenészek is megsínylik: a forrásaik nagy részét kitevő koncertbevételektől jópár hónapra megfosztotta őket a járvány. Ez azonban egyúttal kiváló lehetőség is arra, hogy a bennük lévő kreativitást semmitől sem zavartatva kibontakoztathassák, energiáikat új szerzemények írásába ölve.

Sajnos az alkotói szabadidővel sok művészféleség visszaél, és a koronahelyzettől ihletve olyan kegyetlen dalokkal bombázzák a népet, hogy azon inkább már kínjában röhög az ember. Pintér Bence az ugytudjuk.hu-n össze is gyűjtötte a legpusztítóbb magyar példákat.

Akadnak azonban zenészek, akikből a COVID-19 tényleg a legjobbat hozta ki. Nézzünk is tíz példát az olyan koronadalokra, amiket nem kiröhögni, hanem meghallgatni érdemes!

1. Laura – Take It In

Egyszerű, de nagyszerűt alkotott egy Laura névre hallgató, amerikai youtuber, aki a zongorája előtt ülve mondja el gondolatait a koronavírus miatt kialakult helyzetről. A Take It In című dal arra hívja fel a figyelmet, hogy sosem tudhatjuk, mikor dől össze minden körülöttünk, ezért becsüljük meg jobban azokat, akiknek a hiánya csak most tűnik fel számunkra.

2. Stelios Kerasidis – Isolation Waltz

Van, aki elé elég egy hangszert tenni ahhoz, hogy felkeltse a figyelmet. Így van ez a görög Stelios Kerasidis-szal is, akire nem csak azért kapja fel a fejét az ember, mert tehetséges zongorista és zeneszerző, hanem azért is, mert mindössze hétéves. A fiatal zenész az önkéntes karantén alatt írt keringőjét azoknak ajánlja, akik nehezen birkóznak meg a szociális elszigetelődéssel.

3. Kiscsillag – Nem szégyellem

A Kiscsillag itthon az elsők között jelentkezett „karanténklippel”, amitől ugyan nagyon sokat nem szabad várni, de hozzák a szokásos önvallomásos magyar alteros vonalat. Hát igen, szar egyedül lenni, de legalább azok örülhetnek, akik mindig is akarták látni Lovasi Andrást meztelenül gitározni.

4. Csík Zenekar – Csillag vagy fecske

És ha már Kiscsillag, akkor persze nem hagyhatjuk ki a „maradjotthonos” számukat sem, a Csillag vagy fecskét, amit most a Csík Zenekar otthonról dolgozott fel. A dalból az eredeti szerző is feltöltött a Facebookjára egy rövid videót, amiben átköltötte a szöveget a helyzethez még jobban illőre.

5. Chris Mann – Hello (from the Inside) (Adele parody)

Paródiát csinálni könnyű: a koronavírus alatt bármilyen dalt el lehet adni pár vécépapír-gurigával. Ellenben minőségi paródiát írni már annál nehezebb – erre példa az amerikai énekes, Chris Mann Adele-feldolgozása, amiben minden karanténban lévő ember magára ismerhet, aki lusta otthon nadrágot húzni, naponta fürdeni, vagy éppen az idejét cicás mémek hadával és végtelenített takarítással üti el.

6. KREATOR – 666 - World Divided

Nem lenne Azonnali az Azonnali, ha egy ilyen listába ne kerülne be valami német, és valami metál. A thrash metal egyik veteránja, a német Kreator március végén hozta ki a beszédes, 666 - World Divided című számát, ami erős kritikáját adja az egymástól egyre jobban elszigetelődő emberiségnek. „A dal üzenete fontosabb, mint valaha: össze kell tartanunk ebben az egyre inkább megosztott világban” – fűzte hozzá Mille Petrozza énekes. (Aki még több koronás metált akar hallgatni, annak ajánljuk a metal.hu gyűjtését.)

7. Apu – #mosskezet

Úgy látszik, ByeAlexet (aki valamiért Apu néven is tölt fel dalokat az internetre) is megviselte az önkéntes otthonlét, az előadó rövid karanténrappel jelentkezett a napokban. A dal nem bír túl nagy zenei értékkel, inkább egy jópofa geg, de már csak az indokolatlan klip miatt is megéri ránézni.

8. KFT – Afrika (antivírus videó)

A KFT is átköltötte az alkalomhoz illően leghíresebb slágerét. Itt szintén inkább csak mosolygásra lehet készülni, nem katartikus zenei élményre, viszont azt meg kell hagyni, hogy az együttes dobosa egész jól játszik póréhagymán és padlizsánon!

9. John Fogerty – Have You Ever Seen the Rain?

Kicsit csalunk, ugyanis John Fogerty, a legendás Creedence Clearwater Revival frontembere nem költötte át a számaikat karanténosra és még vicces videóval sem készült, viszont hetvennégy évesen is ugyanolyan tisztán adja elő dalaikat, mint a 60-as és 70-es évek fordulóján, illetve a választott dalok szövegei is elég aktuálisak a járvány idején.

10. Dé:Nash – Korona Nélkül Nincsen Király

A ritmusérzék nélküli rappelés hazai királya, Dé:Nash is beszállt a buliba, a tőle már megszokott tényfeltáró módon meséli el egy kijárási korlátozás alatti vásárlás történetét, amiből az is kiderül, hogy „iráni arabok hozzák a vírust” és hogy „az egészet a Momentum okozza”.

+1 A Máltai Szimfónia program tanárai – A fertőzést meg a járványát

Ha van igazi magyar koronanóta, akkor azt a Máltai Szimfónia tanárai hozták össze. Még Győrfi Pál is elégedetten csettintene attól, ahogyan a klasszikus zenészek – egybegyúrva a Ha én rózsa volnék és A nézését meg a járását dallamát – az otthonmaradásra ösztökélnek:

„Mert a fertőzést meg a járványát

ha nem zárkózunk, sokan elkapják,

négy fal között maradj hát,

ne járkálj ki, az anyját!”

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek