Vakcinás dal miatt törölte egy debreceni metálbanda csatornáját a YouTube

2021.08.17. 18:24

Pedig a daluk nem is a koronavírusról szól, ráadásul egy zenei cég csatornáján és a Spotify-on elérhető is maradt.

Vakcinás dal miatt törölte egy debreceni metálbanda csatornáját a YouTube

„Fény derült a hétvégén történt YouTube-csatornánk „eltűnésének” okára. Nem hackerkedés áldozata lett. A Vakcina című dalunk verte ki a biztosítékot a YouTube covid-policynál. Mélységesen elszomorít bennünket az, hogy kb. gépek (mesterséges intelligencia) dönt arról, hogy mi maradhat, mi nem” – írta ki Facebook-oldalára a Bypass of Anger nevű debreceni metálegyüttes vasárnap. Két nappal előbb ugyanis arról írtak: eltűntek a YouTube-ról és nem tudják, mi ennek az oka.

Bejegyzésükben amellett, hogy egy algoritmus dönt a zenéjük felett, kifogásolják, hogy a dal nem hogy nem oltásellenes, de még csak nem is a koronavírus-járványról szól, hanem általános társadalomkritikai tartalmú.

„Oltás a hülyeség ellen kellene ingyen kötelezően. / Gyógymód, valami vakcina, túl sok lett a tesztalany” – szól a Spotify-on és egy, a WMMD zenei cég által létrehozott „téma” csatornán most is elérhető dal refrénje. Ez a szám a zenekar leghallgatottabb dalait összegyűjtő Spotify-felsorolásban egyébként a második helyen szerepel.

A banda azóta új csatornát hozott létre, ahova azonban csak a Vakcina című számot is tartalmazó, Fordított világ EP-n kívüli albumaikat töltötték fel. „Kénytelenek voltunk a csatornát a nulláról elindítani, amit mondani sem kell, hogy egy feltörekvő zenekart mennyire »mellbevág«” – írják bejegyzésükben. 

Egy automatával kommunikálhattak

„Első körben arra gondoltunk, hogy valaki feltörte az oldalt és törölte. Elkezdtünk a YouTube-bal felvenni a kapcsolatot, ami nem volt egyszerű, mert nehéz egyáltalán írni nekik valamilyen problémával kapcsolatban. Végül sikerült valamilyen módon az egyik tagunknak, egy automatával történt az üzenetváltás. Azt az üzenetet kaptuk, hogy továbbra sem fogják a fiókot visszaállítani. Konkrét indokot nem írtak, azt kaptuk, hogy olvassuk el a szabályzatot. Kaptunk egy linket, ebben volt benne, hogy Covid-dal kapcsolatos témát nem lehet firtatni a YouTube-on”

– mondta el az Azonnali megkeresésére Lakatos János, a zenekar egyik tagja. Hozzátette, hogy nem tudják, hogy jelentette-e valaki az ominózus számot vagy egy algoritmus találta meg. Kérdésünkre azt mondta:

a későbbiekben sem tervezik az ezt a dalt is tartalmazó albumot feltenni a videómegosztóra, nehogy ismét töröljék a fiókjukat.

„A posztban is írtuk: felháborító számunkra a törlés annak ellenére, hogy nem nyilvánítunk ki sem oltásellenességet, sem oltáspártiságot a dalainkon keresztül, a közönséggel nem osztunk meg ezzel kapcsolatosan semmilyen véleményt. Mi azt feltételezzük, hogy ebben nem kéz van, hanem egy mesterséges intelligencia és ez minket eléggé elszomorít és aggaszt, hogy ilyen irányba megy a világ” – summázta a helyzetet Lakatos.

A WHO-nak tilos ellentmondani 

A YouTube súgója szerint tilos a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan „súlyos károkozás jelentős kockázatát” magában hordozó videókat feltenni az oldalra.

Ez a leírásuk szerint a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem szabad a WHO iránymutatásainak ellentmondani

a kezelésekkel, a megelőzéssel, a diagnosztizálással, a vírus terjedésével, a közösségi korlátozásokra és az önkéntes karanténra vonatkozó irányelvekkel kapcsolatosan, illetve nem szabad a betegség létezését tagadni.

Hozzáteszik, hogy a tavaly május 20-án közzétett iránymutatás a helyi egészségügyi hatóságok a vírussal kapcsolatban kiadott iránymutatásai módosulásának függvényében változhatnak.

A közzé nem tehető tartalmak példái közt szerepel többek között annak megkérdőjelezése, hogy bármely védőoltás használatával bizonyítottan hatásosan megelőzhető a COVID-19 betegség, illetve a karantén hatásosságának kétségbe vonása,

továbbá annak propagálása, hogy a COVID-19 elleni védőoltás magzati szövetet tartalmaz és hogy a nyájimmunitás spontán fertőződéssel való elérése biztonságosabb a lakosság beoltásánál.

De azt sem szabad mondani, hogy az emberek imádkozzanak és házi rituálékat végezzenek orvosi ellátás helyett, vagy például azt sem, hogy aki nem eszik ázsiai ételt, az nem kaphatja el a vírust.

De nemrég baj lett abból is, hogy egy eredetileg főleg az állatorvoslásban használt hatóanyagot, az ivermectint több orvos is hatékonynak talált a koronavírus-fertőzés megelőzésében és tüneteinek enyhítésében, erről pedig YouTube videókat készítettek. A megosztó az ezeket közzétevő csatornákat az Egyesült Államokban sorra függesztette fel, mivel a hivatalos álláspont szerint az ivermectin nem hatékony.

CÍMLAPKÉP: Bypass of Anger / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek